Fakta om små däggdjur som husdjur

Trots att förfäderna till vår tids hamster, ökenråtta, marsvin, råtta, mus, kanin och chinchilla var vilda djur, är dessa små husdjur idag uppfödda i fångenskap och helt beroende av människor för föda, skötsel, sällskap och skydd. Dessa små däggdjur förtjänar samma status bland husdjuren som sina större motsvarigheter.


Livsstilsproblem

Undersökningen American Pet Products Manufacturers Association’s National Pet Owners Survey avslöjar att från år 1998 har en av 25 hushåll i USA ett mindre däggdjur som husdjur, med kanin som det vanligaste bland dem att hålla som husdjur. Precis som med andra husdjur bör man noga tänka efter och lära sig om djuret innan man skaffar sig en hamster, ett marsvin eller ett annat litet däggdjur, och inte köpa eller adoptera ett djur impulsivt eller utan noggrann planering. Vissa av dessa djur blir inte särskilt gamla, medan andra kan leva lika länge som en hund eller katt; och alla kräver de skötsel under hela sin livslängd. Blivande ägare bör tänka över om de har tid nog varje dag för den regelbundna skötseln av djuret. Man bör även skaffa sig sin hyresvärds skriftliga godkännande för att skaffa husdjur och även kontrollera att inga familjemedlemmar är allergiska.

Vissa av dessa djur är nattaktiva, vilket betyder att de sover på dagtid. Detta passar inte alla hushåll. Då de även har många naturliga fienden är de mottagliga för stress, vilket inkluderar bullriga omgivningar och närvaron av större husdjur i hemmet. Hänsynsfulla ägare bör placera sitt husdjur i ett stilla hörn i hemmet och se till att ljudnivån kring buren hålls på en nivå som är enkel att stå ut med. Vissa av de små liven njuter av aktiviteter under den tidigare delen av kvällen, medan andra föredrar att kura ihop sig i sina ägares knä och titta på TV.

Om det finns barn i familjen är barnets ålder en viktig faktor när det kommer till att avgöra vilket djur som är passande för familjen. I de flesta fall rekommenderas inte dessa djur till barn under sju år. När det kommer till kaniner, chinchilla och marsvin kan ett för litet barn orsaka dem skada. Även ett barn som älskar sitt djur kan leka felaktigt med dessa djur och vilja bära omkring dem och hålla dem. Tyvärr är de alla ömtåliga och kan vara obekväma att bäras omkring, särskilt av små barn. Om de tappas av misstag kan de skada sig allvarligt eller till och med orsaka dödsfall, eller så kan de rymma. Om de inte hittas kommer de inte kunna överleva på egen hand. Utomhus faller de lätt offer för rovdjur och andra faror.

Alldeles för ofta efter att olycka skett köper en förälder bara ett djur för att ersätta barnets förra husdjur. Detta är ett exempel på hur man inte bör agera. Det är enormt viktigt att komma ihåg att en vuxen alltid bör övervaka barn när de interagerar med något av dessa små djur.

Om det finns andra djur i hemmet måste hänsyn tas gällande arternas kompatibilitet. Det lilla däggdjurets säkerhet bör vara prioriterat då dessa ofta faller offer för större husdjur i hemmet. Vissa större djur kan lära sig att vara vänliga mot dessa små husdjur, men ett vakande öga är alltid nödvändigt när de möts.

Ekonomi

Dessa små husdjur kostar vanligtvis inte mycket och kan vara så lite som 50 kronor för en mus till den betydligt dyrare chinchillan. Kostnaden för bon och tillbehör till djuren under deras livstid är relativt låg. Men dessa djurs värde bör inte mätas i kronor och ören. Precis som för andra djur bör kostnader för vård och veterinär förväntas vid sjukdom eller skada. Det har gjorts undersökningar i USA som tyvärr visar på att endast två av tio ägare av mindre däggdjur går till veterinären med sitt lilla husdjur.

Källor och information

Böcker, internet, klubbar och föreningar kan förse dig med den information du behöver vad gäller varje sorts djurs särdrag – variationer, beteende, utrustning och utrymme som krävs för varje djur, samt dess diet och hälsoproblem. Som tur är blir allt mer information tillgänglig och fler specialprodukter når marknaden.

Djuraffärer, uppfödare och utställningar kan hjälpa dig som funderar på att skaffa dig ett av dessa djur och vill lära dig hur du ser om ett djur är friskt. Inte alla djuraffärer och uppfödare är kunniga nog eller etiska. Alla ställen som säljer däggdjur bör vara rena, ha fina burar som ger djuren tillräckligt med utrymme för antalet djur i samma bur och bör separera hanar och honor (förutom nyfödda kullar). Djuren bör se friska ut och vara aktiva. Uppfödaren eller försäljaren bör vara villig och kunnig nog att svara på dina frågor. Ett utmärkt sätt att skaffa dig ett husdjur är från ett hem för övergivna djur eller en räddningsorganisation.

Friskvård

Att inte låta ditt husdjur lämna buren kan leda till stress, beteendeproblem och hälsoproblem. I regel är tecken på ohälsa grumliga ögon, rinnande ögon eller nos, smutsig eller våt päls runt svansen, ovanlig slöhet, avsaknad av päls på vissa områden eller sår. Titta regelbundet i ditt husdjurs öron och kontrollera att tänderna inte är övervuxna. Följ den diet som rekommenderas för djuret och se till att friskt vatten finns tillgängligt varje dag. Hygien är extremt viktigt, så håll skålar, strö, och bur så ren som möjligt.

Det är enkelt att missa tecken på sjukdom om du inte hanterar ditt husdjur regelbundet. Att ofta och mjukt hantera sitt djur kommer även göra det enklare att besöka veterinär och göra behandling enklare vid behov. Ta aldrig upp de små liven i svansen. Om du måste hålla i svansen, håll då i svansroten och aldrig i svanstippen. Det är viktigt att veta att många av dessa djur kan kastreras och detta rekommenderas ibland. Du kan undvika hjärtesorg genom att hitta en veterinär specialiserad på smådjur redan innan olyckan är framme.

Boende och skötsel

Burens storlek för en eller fler av dessa lurviga vänner bör möta vissa minikrav, men ju större desto bättre gäller. Gallerburar med solitt golv som inte är av galler är bäst då dessa burar ger god ventilation och skyddar tassarna från skador. Placera buren utom vinddrag, direkt solljus, element eller luftkonditionering. Kontrollera att temperaturen passar ditt specifika husdjur. Detta kan innebära skillnaden mellan liv och död. Ge husdjuret leksaker, obehandlade grenar eller trä av säkra träslag, lådor att bygga bo i, toalettlådor, material för boet, skålar och andra passande tillbehör.

Det är ett misstag att anta att dessa små djur inte kräver någon skötsel endast för att de inte behöver promeneras . Till att börja med behöver de övervakning och rengöring av sin hemmiljö. Är djurets hemmiljö tillräckligt stor och säkert? Finns det farliga objekt i närheten, hundar eller katter som jagar eller människor för små för att förstå att dessa djur är känsliga? Säker motion utanför buren som övervakas är ett måste. Djursäkra rummet eller de rum som används för motion och lek utanför buren. De flesta av dessa djur kommer gnaga på allt, inklusive elektriska sladdar! Se upp får små hål och springor som kan locka ett nyfiket djur. Genom att investera tid, energi och känsla vid skötsel av dessa små husdjur kommer du få ut det mesta av ditt djur. Njutningen av att ha dessa små liv är betydligt större än deras storlek.

Vissa tror att dessa djur är enkla att hålla som husdjur. Vissa kallar dem för husdjur för nybörjare eller djur man kan sätta på en hylla och glömma. De tror att hamstrar, ökenråttor och andra små däggdjur endast tar upp en liten yta, ger underhållning på beställning, nästan inte kräver någon skötsel eller vård av veterinär, är billiga, utbytbara och kan köpas in på nytt så fort föregående djur dör. Under lång tid har dessa små däggdjur använts av laboratorier för forskning och i klassrum på grund av enkelheten vad gäller skötseln. Å andra sidan har många människor, inklusive de involverade i djurens välfärd, debatterat etiken kring att använda djur i experiment eller för utbildning, och att försumma deras behov för stimulans i sin omgivning och sociala relationer. Förutom näringsriktig kost behöver de rikligt med utrymme och god hygien, och små däggdjur behöver precis som större husdjur en aktiv relation och interaktion med sina ägare varje dag.

Hamster

 • Den mest populära sortens hamster, guldhamstern, behöver bo ensam.
 • Mycket kort svans och kindpåsar för att hamstra mat.
 • Nattaktiva; de kan bli upprörda och till och med bita om de störs när de sover.
 • Förutom ett hamsterhjul behöver de tillbehör att klättra på och igenom för motion.
 • Kan äta upp avkomma.

Ökenråtta

 • Kommer från ökenklimat med varmt och torrt väder.
 • De tycker om att gräva ner sig när de söker skydd; behöver tillräckligt med strö för att gräva.
 • De måste hållas inomhus; behöver sällskap av minst en annan ökenråtta (av samma kön).
 • Deras motionshjul måste vara utan öppningar där ökenråttans långa svans kan fastna.

Marsvin

 • Mycket sociala och nyfikna; de behöver mycket uppmärksamhet men inget buller.
 • De kan dela sitt hem med ett annat marsvin.
 • Klättrar inte och känner sig osäker när den blir lyft.
 • Extrema temperaturer eller fuktig miljö är farligt för marsvin.
 • Behöver c-vitamin i sin diet.
 • För att bättre smälta vegetabiliska fibrer kan ett marsvin skapa pellets av foder (som inte ska förväxlas med deras avföring) som marsvinet sedan äter, för att få i sig än mer näringsämnen.
 • Pratar genom pip, skrik och gurglingar.

Råtta

 • Är inte smutsig; tvättar sig konstant.
 • En av de mest intelligenta gnagarna; kan lära sig sitt namn, lekta tittut, dragkamp och kurragömma.
 • Kan inte kräkas och är därför försiktig med maten; behöver inte fasta innan de sövs ned.
 • Mycket sociala och bör aldrig bo utan en annan råtta (av samma kön) som sällskap.
 • De har dålig syn men utmärkt hörsel och luktsinne. (Råttor med färg har bättre syn än de som är albino.)
 • Veterinär bör uppsökas omedelbart om råttan visar tecken på ansträngd andning. Ingen rökning kring råttor!
 • Nattaktiva, men de kan ändra sin rutin för att få mänsklig uppmärksamhet.
 • Flisor av tall eller cederträ är giftiga; likaså ammoniak från urinen.
 • Kommer tugga på allt!

Mus

 • Var försiktig med möss som fötts upp som mat till ormar; hälsa och temperament hos dessa individer kan vara tveksamt.
 • Hanar kommer slåss om de bor i samma bur.
 • De är rena djur som tvättar sig själva, men hanar utsöndrar en doft.
 • De har utmärkt hörsel (ultraljud) och luktsinne.
 • Kannibalism kan förekomma.
 • För att få näring kan det hända att de äter sin egen avföring.
 • De kan inte kräkas.

Kaniner

 • Det är lagomorpha (hardjur), inte en gnagare; de har dubbla rader övertänder (mindre tänder växer bakom framtänderna).
 • Den genomsnittliga livslängden för en kanin som sköts korrekt och bor inomhus är mellan sju och tio år.
 • Rekommenderas inte för små barn; de är inte påskleksaker eller gosedjur.
 • Fryser till av rädsla; om de bärs kan detta beteende misstas för belåtenhet.
 • Bör bo inomhus. Kan avlida av hjärtattack endast av att ett rovdjur eller en vandal närmar sig buren.
 • Behöver fast golv i en gallerbur för att förhindra skador på tassarna.
 • Inga flisor av tall eller cederträ, eller kattsand av lera.
 • Bör kastreras.
 • Kaniner och marsvin kan bo ihop.

Chinchilla

 • Kan leva 15 år i genomsnitt och med korrekt skötsel i upp till 22 år.
 • Ett husdjur för vuxna. Kan lätt bli stressade. Måste hållas från buller och aktivitet under dagen.
 • Kan bo själv i bur; två individer kräver ordentligt med utrymme.
 • De får inte tugga på plast.
 • De badar i speciell sand för chinchilla som finns i djuraffären.
 • De rekommenderas inte tillsammans med andra husdjur.
 • Hetta och fuktig miljö kan orsaka dödsfall.
 • Tuggleksaker är ett måste.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar