Fakta om sydlig mjölamazon

Vanliga namn: Mjölamazon eller sydlig mjölamazon. Vetenskapligt namn: Amazona farinosa.


Ursprung: delar av Mexico, Centralamerika och Sydamerika

Den sydliga mjölamazonen är kring 40 cm lång från näbb till svansfjädrar.

Genomsnittlig livslängd: 60+ år

Temperament:

Den sydliga mjölamazonen är känd för att vara den mest försiktiga och kärvänliga av alla amazonpapegojor. De är tillgivna när de hålls som husdjur och skapar starka band med sina människor.

De älskar att interagera med sin flock av människor, men de kan precis som många andra amazonpapegojor gå igenom hormonella stadier under sina tonår. På grund av detta rekommenderas denna fågel till ägare med erfarenhet.

Färger:

Den sydliga mjölamazonen är främst grön, med ett blått och ett gult område av fjädrar på pannan. Precis som hos andra amazonpapegojor varierar dessa områden av fjädrar i storlek mellan individer. De har kontrasterande färg i blått och rött i fjädrarnas kanter, och hudfärgade ben. Deras näbbar är allt från hornfärgade till mörkt grå.

Utfodring:

Precis som alla amazonpapegojor är en högkvalitativ diet av pellets bäst för den sydliga mjölamazonen, vilket kompletteras med en blandning av frön och dagliga portioner av frukter och grönsaker säkra för fåglar. En färsk och varierad diet kommer säkerställa att din fågel får i sig alla nödvändiga näringsämnen.

Motion:

Den sydliga mjölamazonen tenderar att gå upp i vikt, varför det är viktigt att de tillåts utrymme att motionera varje dag.

Om du vill ha en sydlig mjölamazon bör du kunna ge den ett minimum av tre till fyra timmar utanför buren varje dag. Detta kommer låta fågeln motionera och bränna överflödiga kalorier samt att sträcka på musklerna, förutom den mentala stimulansen detta ger.

Den sydliga mjölamazonen som husdjur:

Den sydliga mjölamazonen är en vacker fågel som ökat i popularitet som husdjur på senare år.

Tack vare sin milda natur är de ett utmärkt val för fågelägare som vill ha en större papegoja men som föredrar en fågel med en mer avslappnad attityd.

Amazonpapegojor njuter av att interagera och socialisera och behöver umgänge för att förbli glada och friska. Fåglar som försummas utvecklar ofta destruktiva beteenden och depression, vilket kan visa sig genom ett antal fysiska och mentala problem. Det är viktigt för den sydliga mjölamazonen att ägarna tar sig tid varje dag för att umgås med och stimulera fågeln, för att skapa och bibehålla ett starkt band mellan fågel och ägare.

Amazonpapegojor som handmatas är vanligtvis tillgivna och kärleksfulla husdjur, men många kan gå igenom ett aggressivt stadie under tonåren som vissa ägare inte kan hantera. Denna fas går över men kan i vissa fall vara i upp till två år. Blivande ägare bör veta om att när de skaffar en sydlig mjölamazon binder de upp sig till ett husdjur för resten av livet. Dessa fåglar kan leva över 70 år om de tas om hand på rätt sätt, så att skaffa en bör inte göras utan att ha tänkt efter ordentligt.

Om du tror att en sydlig mjölamazon kan vara rätt fågel för dig, kontakta en lokal uppfödare för att se om du kan planera in ett besök hos dem för att möta fåglarna. Att se hur sydliga mjölamazoner uppför sig i sin hemmiljö kommer göra det lättare för dig att avgöra om denna fågel passar din livsstil.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar