Faraohund, Maltas nationalhund

Faraohunden är en uråldrig hundras som användes av kungar som kompanjon vid jakt. Idag är hunden en fin sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om hunden.  


Faraohund, Maltas nationalhund

Faraohunden är en populär hund för jakt och är även en rolig och lojal sällskapshund av många goda anledningar. Faraohund är en uråldrig ras som inte förändrats mycket under de senaste 5000 åren.

Faraohundens egenskaper

  • Faraohunden är känslig för kalla temperaturer då de har en låg andel kroppsfett.
  • Hundens jaktinstinkter har bevarats och de kan jaga mindre djur om de lämnas utan uppsikt. Det är därför nödvändigt att hålla hunden kopplad vid promenader.
  • Faraohunden skäller och gör så när de jagar ett byte eller när de ser någon misstänkt eller hör ett ovanligt ljud. De skäller även om de är uttråkade.
  • Hunden fäller måttligt till normalt, beroende på årstid.
  • Faraohunden äter ofta avföring.
  • De kräver minst 30 minuters motion varje dag.
  • Faraohunden är Maltas nationalhund och användes på ön för att jaga kaniner.

Faraohundens historia

Faraohunden är en av de äldsta raserna av hundar och de härstammar i Egypten i 3000 B.C.E. Den moderna genetiken har dock visat att rasen adlades fram förmodligen på 1700-talet på ön Malta där hunden heter Kelb tal-Fenek och de brukade jaga kaniner. År 1979 utsågs hunden till Maltas nationalhund.

År 1967 importerades de första faraohundarna till USA där de erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1938.

Faraohundens intressanta personlighet

Faraohunden kan beskrivas som reserverad, lekfull och rolig. Hunden kan vara tillgiven och kärleksfull med sin familj. Hunden tenderar att vara självständig och kan underhålla sig själv när dess ägare är upptagen med något annat. Den kommer inte följa efter dig var du än går utan kan vara nöjd med att underhålla sig själv på egen hand. Om den blir uttråkad kan hunden skälla högt och visa destruktiva beteenden.

Faraohunden är känslig för förändringar i miljön. Hunden känner av människors emotionella tillstånd och kan bli stressade i vissa situationer.

Faraohundens temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation. Precis som andra hundraser behöver faraohunden träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Faraohund är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Inte alla faraohundar kommer drabbas av nedan sjukdomar men ägare bör ändå vara medvetna om dessa åkommor så att de kan förhindras, behandlas eller botas skulle de uppstå.

  • Överkänslighet mot anestesi – faraohunden är känslig mot anestesi och bedövning kan skada eller i värsta fall döda dem. Detta på grund av deras låga andel kroppsfett.
  • Allergier – detta är en vanlig åkomma hos hundar. Allergin kan vara av flera sorter så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi.

Skötsel av faraohunden

I regel har faraohunden ett lugnt temperament. De kan bo i alla miljöer, både lägenhet som villa. Men var medveten om att hunden tenderar att skälla högt vilket kan irritera grannar.

Som jägare har hunden en tendens att jaga mindre djur. Om du lämnar hunden ute på gården, var noggrann med att gården är väl inhägnad för att skydda både hunden och andra djur.

Hunden kräver minst 30 minuters motion varje dag för att bränna sin energi, som är hög.

Slutligen, behöver hunden omkring fyra dl högkvalitativ torrmat varje dag, indelat i två måltider, för att hålla hunden frisk.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar