Faraohund, Maltas nationalhund

Faraohunden är en uråldrig hundras som användes av kungar som kompanjon vid jakt. Idag är hunden en fin sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om hunden.

 

Faraohund, Maltas nationalhund

Faraohunden är en populär hund för jakt och är även en rolig och lojal sällskapshund av många goda anledningar. Faraohund är en uråldrig ras som inte förändrats mycket under de senaste 5000 åren.

Faraohundens egenskaper

  • Faraohunden är känslig för kalla temperaturer då de har en låg andel kroppsfett.
  • Hundens jaktinstinkter har bevarats och de kan jaga mindre djur om de lämnas utan uppsikt. Det är därför nödvändigt att hålla hunden kopplad vid promenader.
  • Faraohunden skäller och gör så när de jagar ett byte eller när de ser någon misstänkt eller hör ett ovanligt ljud. De skäller även om de är uttråkade.
  • Hunden fäller måttligt till normalt, beroende på årstid.
  • Faraohunden äter ofta avföring.
  • De kräver minst 30 minuters motion varje dag.
  • Faraohunden är Maltas nationalhund och användes på ön för att jaga kaniner.

Faraohundens historia

Faraohunden är en av de äldsta raserna av hundar och de härstammar i Egypten i 3000 B.C.E. Den moderna genetiken har dock visat att rasen adlades fram förmodligen på 1700-talet på ön Malta där hunden heter Kelb tal-Fenek och de brukade jaga kaniner. År 1979 utsågs hunden till Maltas nationalhund.

År 1967 importerades de första faraohundarna till USA där de erkändes av den amerikanska kennelklubben år 1938.

Faraohundens intressanta personlighet

Faraohunden kan beskrivas som reserverad, lekfull och rolig. Hunden kan vara tillgiven och kärleksfull med sin familj. Hunden tenderar att vara självständig och kan underhålla sig själv när dess ägare är upptagen med något annat. Den kommer inte följa efter dig var du än går utan kan vara nöjd med att underhålla sig själv på egen hand. Om den blir uttråkad kan hunden skälla högt och visa destruktiva beteenden.

Faraohunden är känslig för förändringar i miljön. Hunden känner av människors emotionella tillstånd och kan bli stressade i vissa situationer.

Faraohundens temperament påverkas av flera faktorer så som arv, träning och socialisation. Precis som andra hundraser behöver faraohunden träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till en balanserad och väluppfostrad vuxen hund.

Hälsa och hälsorelaterade problem att vara medveten om

Faraohund är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Inte alla faraohundar kommer drabbas av nedan sjukdomar men ägare bör ändå vara medvetna om dessa åkommor så att de kan förhindras, behandlas eller botas skulle de uppstå.

  • Överkänslighet mot anestesi – faraohunden är känslig mot anestesi och bedövning kan skada eller i värsta fall döda dem. Detta på grund av deras låga andel kroppsfett.
  • Allergier – detta är en vanlig åkomma hos hundar. Allergin kan vara av flera sorter så som matallergi, kontaktallergi och/eller luftburen allergi.

Skötsel av faraohunden

I regel har faraohunden ett lugnt temperament. De kan bo i alla miljöer, både lägenhet som villa. Men var medveten om att hunden tenderar att skälla högt vilket kan irritera grannar.

Som jägare har hunden en tendens att jaga mindre djur. Om du lämnar hunden ute på gården, var noggrann med att gården är väl inhägnad för att skydda både hunden och andra djur.

Hunden kräver minst 30 minuters motion varje dag för att bränna sin energi, som är hög.

Slutligen, behöver hunden omkring fyra dl högkvalitativ torrmat varje dag, indelat i två måltider, för att hålla hunden frisk.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar