Fellponnyn är en mångsidig ponnyras

Fellponnyn är en mångsidig arbetande ponnyras. Rasen härstammar från norra England. Ponnyn utvecklades ursprungligen bland bergsgårdarna och användes för ridning och körning. Rasen har älskats och föredragits av många entusiaster tack vare sina goda egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om fellponnyn.

 

Intressanta fakta om fellponnyn

Fellponny är nära relaterad till Dales ponny, men Fell är mindre i storlek. På 1700-talet och 1800-talet användes Fellponny allmänt som en selehäst och en lantarbetare på höglandet. Ponnyn användes också för att dra bly från gruvorna till kusten. Under dessa tider var vägarna ännu inte välutvecklade. Fellponny är anpassningsbar, hård, intelligent och nyfiken.

Några av fellponnyns egenskaper

Här är några av fellponnyns särdrag som kan intressera dig:

  • Fellponnyn tycker om att delta i aktiviteter som stimulerar dem mentalt och stillar dess nyfikenhet. Detta är en av anledningarna till varför de älskar att jobba.
  • Ponnyn behöver positiv träning så att de kan utföra den uppgift de ställs inför än bättre.
  • De är mycket tillmötesgående mot människor vilket gör att barn och små vuxna kan rida fellponnyn.

Fellponnyns ursprung och utveckling

Fellponnyn har rötter som liknar de hos den nu utdöda gallowayponnyn. Entusiaster tror att ponnyn härstammar från gränsen mellan England och Skottland. Bevis för ponnyns existens kan spåras tillbaka till romersk tid. Utdrag från den tidigaste stamboken påstår att hälften av alla ponnys är av brun färg. Men under årens lopp har svart blivit den dominerande färgen vilket följs av brun och grå. Rasen är en arbetande häst och har aktivitetsnivån, uthålligheten och intelligensen som krävs för att överleva i det tuffa klimatet i Lake District i England.

På senare år och fram till idag har fellponnyn använts vid ett flertal aktiviteter så som fritidsridning, tävlingar, packarbeten, turridning och vallning. Ponnyn har även setts göra väl ifrån sig vid körning och distansritt. De har till och med ibland använts för att köra och ridas av personer med funktionshinder. Många familjer älskar rasen tack vare ponnyns temperament och dess förmåga att bära barn och små vuxna på ryggen.

År 1916 grundade Fell Pony Committee en organisation för att bevara rasen som levt vilt i de nordliga bergen under alla år. Men då antalet registrerade djur minskade under åren avslutades programmet så småningom. Under 1950-talet räddades rasen genom att ponnyn blev populär vid fritidsridning.

Fellponnyns karaktärsdrag

Man känner till att fellponnyn kan bära nästan alla ryttare. Detta betyder att deras kroppsbyggnad passar denna uppgift. Ponnyns genomsnittliga höjd är 134 cm. Fellponnyn ses vanligtvis i svart, brunt och grå.

Tack vare dess ursprung och det arbete ponnyn använts för har fellponnyn utvecklats till en uthållig häst med väl utvecklad kroppsbyggnad. Precis som alla andra brittiska bergshästar uppvisar fellponnyn intelligens och överlevnadsinstinkter samtidigt som de har ett livligt och alert beteende. Fellponnyn är även känd för att vara en smidig och pålitlig hoppare, vilket gör dem passande för distansritt och jakt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar