Fellponnyn är en mångsidig ponnyras

Fellponnyn är en mångsidig arbetande ponnyras. Rasen härstammar från norra England. Ponnyn utvecklades ursprungligen bland bergsgårdarna och användes för ridning och körning. Rasen har älskats och föredragits av många entusiaster tack vare sina goda egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om fellponnyn.  


Intressanta fakta om fellponnyn

Fellponny är nära relaterad till Dales ponny, men Fell är mindre i storlek. På 1700-talet och 1800-talet användes Fellponny allmänt som en selehäst och en lantarbetare på höglandet. Ponnyn användes också för att dra bly från gruvorna till kusten. Under dessa tider var vägarna ännu inte välutvecklade. Fellponny är anpassningsbar, hård, intelligent och nyfiken.

Några av fellponnyns egenskaper

Här är några av fellponnyns särdrag som kan intressera dig:

  • Fellponnyn tycker om att delta i aktiviteter som stimulerar dem mentalt och stillar dess nyfikenhet. Detta är en av anledningarna till varför de älskar att jobba.
  • Ponnyn behöver positiv träning så att de kan utföra den uppgift de ställs inför än bättre.
  • De är mycket tillmötesgående mot människor vilket gör att barn och små vuxna kan rida fellponnyn.

Fellponnyns ursprung och utveckling

Fellponnyn har rötter som liknar de hos den nu utdöda gallowayponnyn. Entusiaster tror att ponnyn härstammar från gränsen mellan England och Skottland. Bevis för ponnyns existens kan spåras tillbaka till romersk tid. Utdrag från den tidigaste stamboken påstår att hälften av alla ponnys är av brun färg. Men under årens lopp har svart blivit den dominerande färgen vilket följs av brun och grå. Rasen är en arbetande häst och har aktivitetsnivån, uthålligheten och intelligensen som krävs för att överleva i det tuffa klimatet i Lake District i England.

På senare år och fram till idag har fellponnyn använts vid ett flertal aktiviteter så som fritidsridning, tävlingar, packarbeten, turridning och vallning. Ponnyn har även setts göra väl ifrån sig vid körning och distansritt. De har till och med ibland använts för att köra och ridas av personer med funktionshinder. Många familjer älskar rasen tack vare ponnyns temperament och dess förmåga att bära barn och små vuxna på ryggen.

År 1916 grundade Fell Pony Committee en organisation för att bevara rasen som levt vilt i de nordliga bergen under alla år. Men då antalet registrerade djur minskade under åren avslutades programmet så småningom. Under 1950-talet räddades rasen genom att ponnyn blev populär vid fritidsridning.

Fellponnyns karaktärsdrag

Man känner till att fellponnyn kan bära nästan alla ryttare. Detta betyder att deras kroppsbyggnad passar denna uppgift. Ponnyns genomsnittliga höjd är 134 cm. Fellponnyn ses vanligtvis i svart, brunt och grå.

Tack vare dess ursprung och det arbete ponnyn använts för har fellponnyn utvecklats till en uthållig häst med väl utvecklad kroppsbyggnad. Precis som alla andra brittiska bergshästar uppvisar fellponnyn intelligens och överlevnadsinstinkter samtidigt som de har ett livligt och alert beteende. Fellponnyn är även känd för att vara en smidig och pålitlig hoppare, vilket gör dem passande för distansritt och jakt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar