Finska lapphunden en bra sällskapshund

Letar du efter rätt hundras för dig och din familj? Här har vi samlat det du behöver veta om den finska lapphunden.

Den hårt arbetande finska lapphunden som sällskapshund

Den finska lapphunden har ursprung i Finland och utvecklades för att valla renar i finska Lappland. Hunden anses vänlig och mild men med sina instinkter vid vallning i behåll.

Finsk lapphund är en medelstor hund som är kraftigt byggd. Den har en tjock dubbelpäls, aktiva och rörliga öron, utmärkande mönster och elegant nos. Dubbelpälsen med den korta fluffiga underpälsen och den längre ytterpälsen gör hunden vattenavstötande och tålig även vid extrem kyla. Ett antal finska lapphundar har utmärkande ansiktsmönster, så som ”glasögonen” vilket är en ring av ljusare päls runt ögonen som gör att hunden ser ut att bära glasögon.

Rasen är vänlig och alert vilket gör dem till goda vakthundar och de har visat sig enastående vid aktiviteter så som agility, vallningstävlingar,djurterapi och lydnandstävlingar.

Den finska lapphundens historia

Den finska lapphunden var ursprungligen en ras utvecklad av det samiska folket för att valla renar. Rasen är den föredragna vid vallning av renar tack vare dess kroppsbyggnad och att de kan hantera även mycket kalla temperaturer väl. Den finska lapphunden används sällan vid vallning idag.

Innan andra världskriget var den finska lapphunden på randen till utrotning på grund av utbrott av valpsjuka. Någon gång under 1940-talet började människor i Finland intressera sig för att rädda den finska lapphunden och började därför avla rasen. De samlade de hundar som brukade ägas av samerna och upprättade ett avelsprogram.

Den finska lapphunden blev ett populärt husdjur på 1990-talet och år 2005 var det den tredje mest populära rasen i Finland.

Den finska lapphundens temperament

Den finska lapphunden är en mycket aktiv och intelligent ras. Det har noterats att hunden har förmåga att tänka först och handla sedan. De är även en god följeslagare vid aktiviteter utomhus tack vare sin förmåga att klara av kalla temperaturer och sin vattenavstötande päls. Den finska lapphunden är en perfekt hund för familjer med barn då hunden kan anpassa sig väl till familjeliv, och kan fungera bra med barn. De har en mild natur mot barn, människor med funktionsnedsättning och äldre.

Den finska lapphundens hälsa

Den finska lapphunden lever i genomsnitt i 12-14 år och väger mellan 15 och 24 kg. Den har en genomsnittlig höjd av 41-52 cm.

I regel är den finska lapphunden frisk, men de finns några åkommor som ses hos ett fåtal hundar. Sjukdomar som har observerats är progressiv retinal atrofi och ärftlig katarakt. Höfledsdysplasi har också setts men är ovanligt.

Kom ihåg

Den finska lapphunden är en hund med ett mycket attraktivt utseende. De är aktiva och kan kräva en hel del vad gäller skötsel. Denna hund älskar aktiviteter utomhus, så om du tycker om att spendera tid utomhus kan den finska lapphunden passa dig.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar