Finska lapphunden en bra sällskapshund

Letar du efter rätt hundras för dig och din familj? Här har vi samlat det du behöver veta om den finska lapphunden.


Den hårt arbetande finska lapphunden som sällskapshund

Den finska lapphunden har ursprung i Finland och utvecklades för att valla renar i finska Lappland. Hunden anses vänlig och mild men med sina instinkter vid vallning i behåll.

Finsk lapphund är en medelstor hund som är kraftigt byggd. Den har en tjock dubbelpäls, aktiva och rörliga öron, utmärkande mönster och elegant nos. Dubbelpälsen med den korta fluffiga underpälsen och den längre ytterpälsen gör hunden vattenavstötande och tålig även vid extrem kyla. Ett antal finska lapphundar har utmärkande ansiktsmönster, så som ”glasögonen” vilket är en ring av ljusare päls runt ögonen som gör att hunden ser ut att bära glasögon.

Rasen är vänlig och alert vilket gör dem till goda vakthundar och de har visat sig enastående vid aktiviteter så som agility, vallningstävlingar,djurterapi och lydnandstävlingar.

Den finska lapphundens historia

Den finska lapphunden var ursprungligen en ras utvecklad av det samiska folket för att valla renar. Rasen är den föredragna vid vallning av renar tack vare dess kroppsbyggnad och att de kan hantera även mycket kalla temperaturer väl. Den finska lapphunden används sällan vid vallning idag.

Innan andra världskriget var den finska lapphunden på randen till utrotning på grund av utbrott av valpsjuka. Någon gång under 1940-talet började människor i Finland intressera sig för att rädda den finska lapphunden och började därför avla rasen. De samlade de hundar som brukade ägas av samerna och upprättade ett avelsprogram.

Den finska lapphunden blev ett populärt husdjur på 1990-talet och år 2005 var det den tredje mest populära rasen i Finland.

Den finska lapphundens temperament

Den finska lapphunden är en mycket aktiv och intelligent ras. Det har noterats att hunden har förmåga att tänka först och handla sedan. De är även en god följeslagare vid aktiviteter utomhus tack vare sin förmåga att klara av kalla temperaturer och sin vattenavstötande päls. Den finska lapphunden är en perfekt hund för familjer med barn då hunden kan anpassa sig väl till familjeliv, och kan fungera bra med barn. De har en mild natur mot barn, människor med funktionsnedsättning och äldre.

Den finska lapphundens hälsa

Den finska lapphunden lever i genomsnitt i 12-14 år och väger mellan 15 och 24 kg. Den har en genomsnittlig höjd av 41-52 cm.

I regel är den finska lapphunden frisk, men de finns några åkommor som ses hos ett fåtal hundar. Sjukdomar som har observerats är progressiv retinal atrofi och ärftlig katarakt. Höfledsdysplasi har också setts men är ovanligt.

Kom ihåg

Den finska lapphunden är en hund med ett mycket attraktivt utseende. De är aktiva och kan kräva en hel del vad gäller skötsel. Denna hund älskar aktiviteter utomhus, så om du tycker om att spendera tid utomhus kan den finska lapphunden passa dig.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar