Florida cracker horse är en populär varmblodshäst

Florida cracker horse är en populär häst av amerikanskt ursprung. Den är även känd som seminole, används ofta som ridhäst och tros vara ättling till de spanska hästarna. Dess namn, cracker horse, kommer sig av ljudet av boskapsvallarnas piska. Här har vi samlat det du behöver veta om florida cracker horse.   


Florida cracker horse

Hailing från Florida, USA, Florida Cracker Horse har likheter med spanska uppfödda hästar, både genetiskt och fysiskt. Hästen är känd för sin smidighet och snabbhet. Det antas att Florida Cracker Horse var efterträdare av hästarna som spanska till Florida i början av 16thcentury. Dessa hästar användes främst för att besätta nötkreatur som koloniala uppgörelser utvecklades. Florida Cracker Horse är känd för stor uthållighet, särskilt i ogynnsamma miljöförhållanden.

Några av florida cracker horses egenskaper

Här är några av florida cracker horse särdrag som kan intressera dig:

  • Florida cracker horse anses vara en varmblodig häst och har egenskaper både av varmblodiga och kallblodiga hästar. Rasen utstrålar ett lugn och ett balanserat temperament, samtidigt som den har snabbhet och smidighet.
  • Florida cracker horse är en hälsosam hästras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Regelbundna besök av en veterinär rekommenderas för att bibehålla hästens hälsa.
  • De är hästar med många talanger och kan utföra ett flertal aktiviteter och arbeten. Detta inkluderar distansritt, fritidsridning, och annat arbete.

Florida cracker horses ursprung och utveckling

Ett fåtal familjer är ansvariga för florida cracker horses överlevnad. De lyckades behålla rasens distinkta gener vid liv. En av de som bidrog mest till rasens överlevnad var John Law Ayers som donerade sin hjord av renrasiga florida cracker horse till delstaten Florida år 1984. Den första juli år 2008 blev florida cracker horse utsedd till den officiella delstatshästen av lokala politiker i Florida. 

Florida cracker horses karaktärsdrag

Den moderna florida cracker horse har likheter med sina spanska förfäder. De är mellan 134 och 152 cm höga och väger mellan 340 och 450 kg. Pälsens färg är vanligtvis brun, svart eller grå, men även konstantskimmel och pinto kan ses. Hästen har en medelstor kropp med långt och tjockt hår.

Rasen är främst känd för sin snabbhet och smidighet och kan göra väl ifrån sig vid distansritt. Florida cracker horse har två gångarter vid namn running walk och passgång, dessa som tillägg till de vanliga gångarterna som rasen kan utföra. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar