Fredrik Steen: ”Så får du ett härligt hundliv”

Hur skapar man en bra relation med sin fyrbenta vän? Här ger hundcoachen Fredrik Steen sina bästa råd till alla nyblivna hundägare.

fredrik steen härligt hundliv

Äntligen har ni välkomnat en ny medlem till familjen, en söt liten valp, full av bus. Nu gäller det bara att lära sig att förstå varandra och bygga upp en bra relation. En som är duktig på just detta är hundcoachen Fredrik Steen, aktuell med nya boken Hundlära och sin egna medieplattform med videor och podcast. I villan söder om Stockholm, där han bor med sin sambo, två tonårssöner och ett gäng hundar, är det full fart mest hela tiden.  

– När jag har en valp börjar jag med att arbeta på att hunden ska tycka jag är det roligaste och mest spännande som finns. Det är ganska lätt, bara man använder fantasin lite grann. Därefter har jag en rejäl ”verktygslåda” att ta till, och det blir enklare att lära hunden att komma när jag ropar, säger han. 

”Jag umgås hellre med hundar än människor”

Fredrik Steen

Fredrik Steen har tränat tusentals hundar genom åren. Hans kärlek till djuren väcktes redan som barn, han trivdes inte i skolan utan kände sig mer hemma bland hundarna, och så är det fortfarande. 

– Jag älskar att umgås med hundar. Ofta betydligt mer än att umgås med människor. Kanske beror det på deras raka sätt att vara. En hund ljuger aldrig, överdriver aldrig, utan är bara tydlig jämt.

Om Fredrik Steen

Ålder: 50 år.
Bor: Villa, strax söder om Stockholm.
Familj: Sambo, två barn, massor av hundar.
Gör: Tränar hundar och hundägare, samt driver plattformen Fredriksteenplay.se.

Även om han ibland drar paralleller mellan uppfostran av barn och hundar, finns det tydliga skillnader. Hundar skäms aldrig och vet inte att de har gjort fel. De lever helt och hållet i nuet och har aldrig några baktankar. Att visa och lära valpen hur den ska göra, redan från början, är därför viktigt för att ni ska få en fungerande relation, menar Fredrik. Annars hittar hunden på sina egna strategier, som ofta kan uppfattas som problematiska. 

– Bra kommunikation tränar man bäst genom att lära hunden olika saker med hjälp av belöningar, som godis. Egentligen kan man träna vad som helst, det handlar mer om att lära hunden att det ”lönar sig” att kommunicera än att faktiskt lära hunden något specifikt moment, säger Fredrik.

Här nedanför delar han med sig av tips på hur du får valpen att trivas i sitt nya hem.

Fredriks bästa tips:

Så gör du valpen rumsren

”En valp vill kissa när den lekt eller när den nyss vaknat efter vila, och bajsa cirka 15 minuter efter att den har ätit. Då gäller det bara att gå ut med valpen. När den gjort sina behov berömmer man lugnt och går in igen. I början är det bra att gå till ett och samma ställe när man rastar, för ännu lättare inlärning.”

Närhet och gos

”Hundar behöver närhet och fysisk kontakt för att må bra. Du måste vara nära din hund, krama om och ta i den, visa ömhet och omtanke och hunden vill ha möjlighet att göra samma sak med dig.”

Fysisk aktivering och mental stimulans

”Ju mer hunden får röra på sig, desto bättre mår hunden. Men vila är också viktigt, en unghund behöver någonstans mellan 15–20 timmar vila per dygn. Den bästa mentala stimulansen är att bara vara med dig i vardagen och lägga till korta stunder med lite olika typer av träning per dag, så blir det fint.”

Lär hunden vara ensam

”Den första träningen ska man göra när man fortfarande är kvar i bostaden. Inte lämna hunden ensam i huset korta stunder som många tror. När jag är i köket, då kanske den får vara i vardagsrummet, med ett kompostgaller däremellan.”

Så tillrättavisar du valpen

”Bestraffning är något en hund inte förstår sig på. Men genom att förekomma, tillrättavisa och hjälpa hunden att göra rätt, formar du den till den hund du vill ha. Tillrättavisar gör man bäst genom kroppsspråk, helt enkelt att du visar hunden med kropp och mimik ’att det där gillar jag att du gör’. Och när hunden ’svarar’ på det – bekräfta med ett ’bra’.”

Behöver man hundsäkra hemmet? 

”Det kan vara viktigt i början med en valp, så att den inte gör sig illa, men sen vill jag inte anpassa så mycket. Hunden är en familjemedlem och jag tycker det är viktigt att man lär hunden vad som gäller och vilka regler vi har i bostaden istället för att ’plocka undan’ med mera. Det är dock viktigt för mig att ha ett utrymme där hunden får vara ifred, lite som hundens egna ’rum’. I trädgården är det så klart skönt om man har ett staket runt fastigheten men det är långt ifrån ett måste. När hundarna befinner sig utomhus, då är jag också det.”

Läs också: Hundcoachen Fredrik Steen: ”6 viktigaste sakerna du bör lära din hund”

Tips för hundmöten!

Låt det första hundmötet ske med en hundägare som du redan känner. Försök hålla valpen vid din sida, gå lugnt tills mötet är förbi och erbjud godis. En enkel regel att använda är att om hunden är kopplad så får den inte hälsa på andra hundar. Det finns ingen anledning att stanna och hälsa på en främling! Här listar Fredrik de vanligaste misstagen man gör vid hundmöten.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar