Frieserhäst är en elegant hästras

Frieserhästen är en hästras från Friesland i Nederländerna. Hästen är känd för att vara elegant och vig för sin storlek. Dess förfäder var eftertraktade krigshästar i Europa under medeltiden. Frieserhästen är en varmblodig häst och har ett temperament som är en kombination av varmblodiga och kallblodiga hästar. Här har vi samlat det du behöver veta om frieserhästen.  


Frieserhästen

Frieserhästen är en häst som utvecklades i Nederländerna. Historiskt använde hästens som krigshäst, särskilt under medeltiden. De är kända för att kunna bära riddare i full mundering under strider. Hästen utrotades nästan efter andra världskriget när efterfrågan på arbetshästar minskade. Idag är frieserhästen populär vid både amerikanska och europeiska hästevent vilka inkluderar dressyr och saddle ridning.

Frieserhästens egenskaper

Här är några av frieserhästens särdrag som kan intressera dig:

  • Frieserhästen rekommenderas får ägare och ryttare med viss erfarenhet då de har inslag av en varmblodig hästs temperament. Som en varmblodig häst har dess temperament påverkan av både varmblodiga och kallblodiga hästar. Frieserhästen är känd för att vara vänlig och smidig, vilka är egenskaper som behövs vid olympiska sportevent.
  • Frieserhästen är en hälsosam hästras, med endast två för rasen specifika hälsoåkommor, vilka är dvärgväxt och osteochondritis dissecans (OCD).
  • Hästrasen har många talanger då de kan utföra de uppgifter och arbeten som presenteras den. De är kända för att göra väl ifrån sig vid dressyr, allmän ridning, kapplöpning och arbete.

Frieserhästens historia

Frieserhästen har ursprung i Friesland i norra Nederländerna. Rasen tros härstamma från den primitiva skogshästen. Romarna red dessa hästar och sägs ha tagit med hästarna till England. Frieserhästar i England hade så småningom stort inflytande på andra hästar som shirehästen, clydesdale, fellponnyn och dalesponnyn. Frieserhästen anses vara en av de vackraste hästarna.

Idag är frieserhästen främst använd vid dressyr vilket bäst passar dess fysiska egenskaper. Rasen används även vid annan sport och andra event så som shower, körning och allmän ridning.

Frieserhästens karaktärsdrag

Frieserhästen är en vacker svart häst. Ibland kan andra färger kan ses hos hästen så som fux och brun. De är vanligtvis mellan 144 cm och 173 cm höga och har en kraftig kroppsbyggnad med god benstruktur. Hästens hals är är lång och finmejslad, de har korta öron, och starka sluttande bogar. Hästens ben är korta och starka. De har en lång och tjock man och svans som ofta är vågig. Frieserhästen är känd för dess livliga och höga gång. De är även medgörliga, aktiva, energiska, vänliga och har ett milt temperament. Dessa är egenskaper som många hästentusiaster älskar. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar