Frieserhäst är en elegant hästras

Frieserhästen är en hästras från Friesland i Nederländerna. Hästen är känd för att vara elegant och vig för sin storlek. Dess förfäder var eftertraktade krigshästar i Europa under medeltiden. Frieserhästen är en varmblodig häst och har ett temperament som är en kombination av varmblodiga och kallblodiga hästar. Här har vi samlat det du behöver veta om frieserhästen.

 

Frieserhästen

Frieserhästen är en häst som utvecklades i Nederländerna. Historiskt använde hästens som krigshäst, särskilt under medeltiden. De är kända för att kunna bära riddare i full mundering under strider. Hästen utrotades nästan efter andra världskriget när efterfrågan på arbetshästar minskade. Idag är frieserhästen populär vid både amerikanska och europeiska hästevent vilka inkluderar dressyr och saddle ridning.

Frieserhästens egenskaper

Här är några av frieserhästens särdrag som kan intressera dig:

  • Frieserhästen rekommenderas får ägare och ryttare med viss erfarenhet då de har inslag av en varmblodig hästs temperament. Som en varmblodig häst har dess temperament påverkan av både varmblodiga och kallblodiga hästar. Frieserhästen är känd för att vara vänlig och smidig, vilka är egenskaper som behövs vid olympiska sportevent.
  • Frieserhästen är en hälsosam hästras, med endast två för rasen specifika hälsoåkommor, vilka är dvärgväxt och osteochondritis dissecans (OCD).
  • Hästrasen har många talanger då de kan utföra de uppgifter och arbeten som presenteras den. De är kända för att göra väl ifrån sig vid dressyr, allmän ridning, kapplöpning och arbete.

Frieserhästens historia

Frieserhästen har ursprung i Friesland i norra Nederländerna. Rasen tros härstamma från den primitiva skogshästen. Romarna red dessa hästar och sägs ha tagit med hästarna till England. Frieserhästar i England hade så småningom stort inflytande på andra hästar som shirehästen, clydesdale, fellponnyn och dalesponnyn. Frieserhästen anses vara en av de vackraste hästarna.

Idag är frieserhästen främst använd vid dressyr vilket bäst passar dess fysiska egenskaper. Rasen används även vid annan sport och andra event så som shower, körning och allmän ridning.

Frieserhästens karaktärsdrag

Frieserhästen är en vacker svart häst. Ibland kan andra färger kan ses hos hästen så som fux och brun. De är vanligtvis mellan 144 cm och 173 cm höga och har en kraftig kroppsbyggnad med god benstruktur. Hästens hals är är lång och finmejslad, de har korta öron, och starka sluttande bogar. Hästens ben är korta och starka. De har en lång och tjock man och svans som ofta är vågig. Frieserhästen är känd för dess livliga och höga gång. De är även medgörliga, aktiva, energiska, vänliga och har ett milt temperament. Dessa är egenskaper som många hästentusiaster älskar. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar