Sveriges friskaste kattraser – vi har hela listan!

Funderar du på att skaffa katt? Vackra katter finns det gott om, men friska katter är trots allt vinnare i längden. Här listar vi vilka kattraser som är minst sjukdomsdrabbade.

Ständiga veterinärbesök är ingen höjdare, vare sig för katten eller plånboken. Så, önskar du dig en så frisk katt som möjligt, gör du klokt i att välja en kattras som inte är så sjukdomsbenägen.

Friskaste kattrasen

De vanligaste katterna i svenska hem, blandrasiga huskatter, eller bondkatter som de också kallas, är de överlägset friskaste. Trots att de oftare lever utomhus än raskatter, och lättare drabbas av yttre skador, går de betydligt mer sällan till veterinären. Det beror på att de har en mycket större genpool än raskatter, och därför har en lägre risk att drabbas av ärftliga sjukdomar.

Efter huskatten följer ragdoll som den friskaste raskatten. Det visar en stor kartläggning av svenska katters hälsa som försäkringsbolaget Agria har gjort.

Vanliga kattsjukdomar

De vanligaste orsaken till att katter besöker veterinären är sårskador, mag- och tarmbesvär, avmagring och problem med urinvägarna. Många som skaffar katt är dessvärre inte medvetna om hur dyrt ett veterinärbesök kan bli, då enbart varannan svensk katt är försäkrad.

Medelkostnaden för en veterinärbehandling för en katt är runt 4 000 kronor, medan en operation av urinsten exempelvis kan kosta runt 25 000 kronor utan försäkring. Så vill du ha en katt som lever länge och mår bra, satsa på en frisk kattras och en bra försäkring! 

Läs också: 10 vanliga kattsjukdomar

Topplistan över Sveriges friskaste katter!

Här rangordnar vi de friskaste kattraserna i Sverige, enligt försäkringsbolaget Agrias Cat Breed Profile. De har granskat över 530 000 katters hälsoprofiler, deras sjukdomar och skador, och antalet gånger som de har besökt veterinären och använt sin försäkring. 

1. Huskatt

Huskatt, eller bondkatt, är blandraser som saknar stamtavla och finns i många olika färger och storlekar. 

2. Ragdoll

Ursprung: USA 
Ragdoll är den vanligaste raskatten i Sverige. Den är väldigt lugn och en riktig kelgris som är helt avslappnad när man bär på den, det är därför den kallas för ”trasdocka”.

3. Brittisk korthår

Ursprung: England
En katt som ser ut som en nallebjörn med runt huvud, tät päls och stora, runda ögon. En lugn och tillgiven katt som gärna kryper upp hos dig i soffan.

4. Sibirisk katt

Ursprung: Ryssland 
Sibirisk katt är en muskulös och aktiv katt som tycker om att klättra, hoppa och jaga. Pälsen är tjock och vattenavvisande och skyddar bra mot kyla. Trots att pälsen är lång, tovar den inte så mycket och har visat sig vara ganska allergivänlig.

5. Devon rex

Ursprung: England                    
Devon rex är en slank katt med lockig päls, och stora ögon och öron. Den är livlig och social, och har gärna sällskap av en till katt. Eftersom pälsen fäller väldigt lite anses den vara allergivänlig, men vissa kattallergiker kan ändå få allergiska symptom av kattrasen.

6. Norsk skogkatt

Ursprung: Norge                      
Norsk skogskatt har med sin långa päls anpassat sig till ett tufft och kallt klimat. Det är en storvuxen kattras – en stor hankatt kan väga uppåt 10 kilo. Den trivs med att röra sig utomhus och klättra i träd. Fungerar bra ihop med andra katter och hundar. 

7. Cornish rex

Ursprung: England                    
Det här är en kattras med kort och vågig päls, mandelformade ögon och kilformat huvud. En livlig och social katt, som trivs med sällskap och är relativt allergivänlig.

8. Russian blue

Ursprung: England                    
En silvrigt blågrå katt med lysande gröna ögon som är intelligent och vänlig. Den är tystlåten och kan vara lite reserverad, särskilt mot nya människor. 

9. Maine coon

Ursprung: USA   
En storvuxen katt med tofsar på öronen och lång, tjock päls. Den är lugn och sällskaplig och har lätt att komma överens med andra djur. En hankatt kan väga upp till 8 kg.

10. Europé

Ursprung: Sverige                     
En av de äldsta kattraserna, som finns i många färger och mönster. En sällskaplig katt som är lättanpassad, alert och småbusig.

11. Perser

Ursprung: Iran
Perser har ursprung i forna Persien, och är lätt att känna igen på den trubbiga nosen och de stora, tätt sittande ögonen. De är lugna och gosiga, och trivs bra som innekatter. 

Läs också: Beteendeproblem hos katter

12. Bengal

Ursprung: USA   
Kattrasen bengal, med sin vackra teckning, har uppkommit genom en korsning mellan bengalisk vildkatt och tamkatt. De är aktiva och har ett stort behov av att få röra på sig och klättra. En av världens dyraste kattraser!

13. Birma

Ursprung: Frankrike                 
Kattrasen Helig birma kallas oftast bara för birma. Det har lång, silkeslen päls, blå ögon och plymformad svans. Den är lugn och snäll och ganska stor, och man får lite vara vaksam på att katten inte blir överviktig om den lever inomhus.

14. Sphynx

Ursprung: USA                           
Sphynx är en nakenkatt som är väldigt social, pratglad och busig. Eftersom de saknar päls är de väderkänsliga, de tycker inte om att sitta på kalla ytor, och behöver solskydd när det är stark sol. 

15. Ocicat

Ursprung: USA                           
Ocicat har ett vilt utseende med de runda fläckarna som täcker pälsen, även på magen. Det är en muskulös och smidig katt, som både är aktiv och sällskaplig, men tystlåten.

16. Abessinier

Ursprung: England                    
En slank, muskulös och aktiv katt som har en stark jaktinstinkt. De har lätt att lära sig saker, som att apportera och gå i koppel.

17. Burma

Ursprung: USA                           
En muskulös katt med kraftig benstomme, vilket gör att den känns tyngre än vad den ser ut. Pälsen är oftast mörkbrun, kort och glansig. De är väldigt nyfikna, aktiva och sociala, och trivs bäst i sällskap med andra katter, gärna en av samma ras. 

18. Siames

Ursprung: Thailand                   
Siames är en utåtriktad katt som pratar mycket, och ofta kommer och hälsar vid dörren när man kommer hem. Den är tydligt maskad, det vill säga att ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg. Den är lekfull och aktiv. 

Källa: Agria, Moderna Djurförsäkringar, Svedea

Läs också: Giftiga inomhusväxter för hund och katt


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar