Getingfällor och husmorsknep – så blir du av med getingar!

Pepparmyntsolja, kaffepulver och getingfälla av en pet-flaska. Här är knepen som funkar för att bli av med getingar! 

Getingar har ett oförtjänt dåligt rykte och många är rädda för insekten. Men faktum är att getingar är en av våra viktigaste pollinerare och därför en viktig del i vår trädgård! Är du allergisk mot getingar är de såklart en fara. Men getingar är också nyttodjur, så getingfällor och andra sätt att skydda sig mot getingar är bra på till exempel uteplatsen, i resten av trädgården ska de få leva och frodas.

Getingar – en av våra viktigaste pollinerare 

Getingen är en av våra viktigaste pollinerare av bär, frukt och blommande växter. Dessutom fångar de larver som annars skulle blivit skadeinsekter. Getingen lever av frukt och nektar men matar sina larver med tuggat animaliskt protein. Något att tänka på eftersom getingen ofta dyker upp när du grillar på sommaren!

Om du nu ändå störs av att ha getingar för nära så har vi samlat lite tips på vad du kan göra och tänka på för att hålla dem på avstånd.

Så tar du bort getingboet

Getingbo getingfällor

För att hålla getingarna borta kan man ta bort getingbon som sitter tokigt. Ofta sitter de ovanför ytterdörren eller inne i trädgårdsförrådet. Getingbon byggs av tuggat trä som blandas med getingens saliv. Ta gärna bort boet redan på våren och då helst under kvällstid när getingarna är inne och lugnare än på dagen. Använd en plastpåse eller dammsugare för mindre bon och bekämpningsmedel på större, som du då sprejar direkt in i boet och sedan täcker för. Glöm inte skyddskläder! Ett tips är diskhandskar så slipper du stick på händerna.

Är det svårt att komma åt getingboet, eller om du uppelever det obehagligt att ta bort det själv, kan det vara bra att anlita ett proffs för hjälp med borttagning. Getingbon hittar man ofta under tak eller just uteplatser och bodar. Överallt där boet får skydd av ett tak. 

Läs också: Ta bort getingbo – expertens tips

Getingar dras till söta saker 

Geting kaka getingfällor

Undvik häftiga rörelser om getingen kommer nära dig. Täck gärna över allt sött och kött när ni sitter ute och äter och ställ något gott till getingarna en bra bit bort istället. Även söta parfymer kan dra till sig getingar. Täck alltid över flaskor och burkar som du dricker direkt ur, risken finns att det krupit ned en geting där i som du sedan dricker upp vilket kan vara livsfarligt. Ha alltid skor eller tofflor på dig så att du inte kliver på en geting och plocka bort fallfrukt som är lyx för getingar.

Husmorsknep mot getingar 

Det sägs att vissa husmorsknep funkar mot getingar.

  • Häll kryddnejlika i en delad apelsin eller citron och ställ ut i trädgården.
  • Lägg mynta i en skål med vatten. Kaffepulver i en skål kan också skrämma bort getingen då getingarna avskyr lukten av kaffe.
  • Getingar gillar inte pepparmintsdoft! Blanda 1 msk pepparmyntsolja med en liter vatten i en sprayflaska så har du ett eget getingmedel att spraya på getingboet, vilket kan få getingarna att vilja flytta.

Skräm eller locka iväg getingen!

Getingar vill inte bygga bo där det redan finns ett annat getingbo. Testa att ta en rund, brun papperspåse och knyckla ihop den så att det liknar ett bo och häng upp den synligt under till exempel taket.

Ett annat tips är att locka bort getingen till en annan del av trädgården. Använd läsk, sylt eller övermogen frukt och lägg i en skål så dras getingarna dit. 

Så gör du getingfällor!

Om ingenting fungerar så är det en getingfälla som gäller. Om det inte går att locka bort getingarna eller boet inte går att komma åt kan man göra en getingfälla av en pet-flaska. Skär av toppen på flaskan 1/3 ned. Vänd toppen upp och ned. Man kan fästa med tejp om den glider. Fyll med något sött som getingarna dras till. När de väl flugit ned i flaskan kommer de inte upp igen. För att göra sockerlag att fylla med tar du en del socker och två delar vatten som får koka upp och sedan svalna.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar