Getingfällor och husmorsknep – så blir du av med getingar!

Pepparmyntsolja, kaffepulver och getingfälla av en pet-flaska. Här är knepen som funkar för att bli av med getingar! 

Getingar har ett oförtjänt dåligt rykte och många är rädda för insekten. Men faktum är att getingar är en av våra viktigaste pollinerare och därför en viktig del i vår trädgård! Är du allergisk mot getingar är de såklart en fara. Men getingar är också nyttodjur, så getingfällor och andra sätt att skydda sig mot getingar är bra på till exempel uteplatsen, i resten av trädgården ska de få leva och frodas.

Getingar – en av våra viktigaste pollinerare 

Getingen är en av våra viktigaste pollinerare av bär, frukt och blommande växter. Dessutom fångar de larver som annars skulle blivit skadeinsekter. Getingen lever av frukt och nektar men matar sina larver med tuggat animaliskt protein. Något att tänka på eftersom getingen ofta dyker upp när du grillar på sommaren!

Om du nu ändå störs av att ha getingar för nära så har vi samlat lite tips på vad du kan göra och tänka på för att hålla dem på avstånd.

Så tar du bort getingboet

Getingbo getingfällor

För att hålla getingarna borta kan man ta bort getingbon som sitter tokigt. Ofta sitter de ovanför ytterdörren eller inne i trädgårdsförrådet. Getingbon byggs av tuggat trä som blandas med getingens saliv. Ta gärna bort boet redan på våren och då helst under kvällstid när getingarna är inne och lugnare än på dagen. Använd en plastpåse eller dammsugare för mindre bon och bekämpningsmedel på större, som du då sprejar direkt in i boet och sedan täcker för. Glöm inte skyddskläder! Ett tips är diskhandskar så slipper du stick på händerna.

Är det svårt att komma åt getingboet, eller om du uppelever det obehagligt att ta bort det själv, kan det vara bra att anlita ett proffs för hjälp med borttagning. Getingbon hittar man ofta under tak eller just uteplatser och bodar. Överallt där boet får skydd av ett tak. 

Läs också: Ta bort getingbo – expertens tips

Getingar dras till söta saker 

Geting kaka getingfällor

Undvik häftiga rörelser om getingen kommer nära dig. Täck gärna över allt sött och kött när ni sitter ute och äter och ställ något gott till getingarna en bra bit bort istället. Även söta parfymer kan dra till sig getingar. Täck alltid över flaskor och burkar som du dricker direkt ur, risken finns att det krupit ned en geting där i som du sedan dricker upp vilket kan vara livsfarligt. Ha alltid skor eller tofflor på dig så att du inte kliver på en geting och plocka bort fallfrukt som är lyx för getingar.

Husmorsknep mot getingar 

Det sägs att vissa husmorsknep funkar mot getingar.

  • Häll kryddnejlika i en delad apelsin eller citron och ställ ut i trädgården.
  • Lägg mynta i en skål med vatten. Kaffepulver i en skål kan också skrämma bort getingen då getingarna avskyr lukten av kaffe.
  • Getingar gillar inte pepparmintsdoft! Blanda 1 msk pepparmyntsolja med en liter vatten i en sprayflaska så har du ett eget getingmedel att spraya på getingboet, vilket kan få getingarna att vilja flytta.

Skräm eller locka iväg getingen!

Getingar vill inte bygga bo där det redan finns ett annat getingbo. Testa att ta en rund, brun papperspåse och knyckla ihop den så att det liknar ett bo och häng upp den synligt under till exempel taket.

Ett annat tips är att locka bort getingen till en annan del av trädgården. Använd läsk, sylt eller övermogen frukt och lägg i en skål så dras getingarna dit. 

Så gör du getingfällor!

Om ingenting fungerar så är det en getingfälla som gäller. Om det inte går att locka bort getingarna eller boet inte går att komma åt kan man göra en getingfälla av en pet-flaska. Skär av toppen på flaskan 1/3 ned. Vänd toppen upp och ned. Man kan fästa med tejp om den glider. Fyll med något sött som getingarna dras till. När de väl flugit ned i flaskan kommer de inte upp igen. För att göra sockerlag att fylla med tar du en del socker och två delar vatten som får koka upp och sedan svalna.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar