Minska risken för fästingar

Sommartider är fästingtider. Men det finns knep för att hålla de små blodsugarna borta.


De flesta fästingbett är ofarliga, men den som har otur kan drabbas av borrelia eller TBE (hjärninflammation*). Vi bad Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, om råd.

Blir det fästinginvasion i sommar med tanke på den milda vintern?
 Didrik Vanhoenacker.      – Nej, fästingar är tåliga mot kyla. Däremot gynnar korta snöfattiga vintrar rådjuren, som är en viktig värd för vuxna fästingar, och en kort vinter gör att säsongen då fästingarna är aktiva blir längre.


Hur beter sig fästingar?

– De sitter och väntar på att ett lämpligt djur ska passera. Oftast sitter de på ett grässtrå, på någon ört eller i blåbärsris. Om det är torrt och soligt kryper de ner i marken.

Hur ser deras livscykel ut?

– Första året kläcks pyttesmå sexbenta larver. De suger blod på små djur som sorkar. Sedan släpper de taget och ömsar skinn till nymfer med åtta ben. Nästa år suger de blod från till exempel en hare eller människa. Sedan släpper de taget och ömsar skinn till vuxna. De suger blod, parar sig och honorna lägger ägg.

Varför drabbas vissa människor oftare än andra?
– Det verkar som att doften från olika personer är olika attraktiv för fästingarna, men mest beror det nog på en slump.

Finns det något i ens blod som de dras till?
– Inte i själva blodet, men de reagerar på värme, dofter och koldioxid.

Har du några tips för att slippa bli sjuk?
– TBE kan man vaccinera sig emot. Stoppa byxorna i strumporna när du plockar svamp. Kolla på huden om du har några röda borreliafläckar kring eventuella fästingbett, sök i så fall läkare.

Minska risken för angrepp

Fästingar trivs i fuktiga, skuggiga områden med högt, tätt gräs och buskage. De ”liftar” ofta med rådjur. Genom att hålla gräsmattan kort och trimma häckar och buskar, gör du det svårare för fästingarna att nå din hund eller katt.

*Rättelse från tidning 5/2014, TBE är hjärninflammation och inte hjärnhinneinflammation.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar