Gotlandsrusset är en gammal svensk ras av ponny

Gotlandsrusset är en gammal ras av ponny från Gotland. Den är känd för att vara mångsidig och används ofta för ridning och andra event.   


Gotlandsrusset

Gotlandsrusset är Sveriges vanligaste ponny. Rasen används ofta vid ridning, ibland för att ta barn till skolan. Ponnyn används även vid travsport och de gör väl ifrån sig vid flera aktiviteter så som show, hoppning, dressyr och eventing. Rasens temperament gör att de har lätt för att lära sig och kan tränas med enkelhet.

Ponnyn är av en mycket gammal ras och tror vara ättlingar från tarpan som bodde på Gotland. Gotlandsrusset är den enda rasen av ponny som härstammar från Sverige.

Gotlandsrusset, en överblick

Gotlandsrusset är en av de äldsta raserna av ponny i Europa, och kan kallas bara för russ, eller skogsruss. Bevis visar på att ponnyn har levt längst Sveriges kust sen istiden. De är kända för att vara utomhusdjur och har överlevt den tuffa miljön och det tuffa klimatet i området. På fastlandet i Sverige används ponnyn ofta i jordbruk och på bondgårdar och har även använts som ridhäst av barn och vid travsport. Precis som andra ponnys från Skandinavien och norra Storbritannien, tror man att gotlandsrusset är en ättling av de vilda hästarna i Asien. Avelsprogram för ponnyn har lagt till persisk häst och arabiskt fullblod till genpoolen vilket gett fantastiska resultat.

Gotlandsrussets ursprung och utveckling

Ordet russ betyder ridhäst eller stridshäst. Ordet är kopplat till det engelska ordet för häst. Rasen liknar hucul och konik, ponnys som kommer från Polen. Hästentusiaster är övertygade om att gotlandsrusset är en ättling till tarpan och att den korsades med lokala inhemska ston.

Idag avlas gotlandsrusset i Sverige, Danmark, Finland, Norge och i Nordamerika.

Gotlandsrussets karaktärsdrag

Precis som andra raser av ponny är gotlandsrusset runt 115-130 cm hög. Pälsen kan komma i flera färger men svart och brun är de vanligaste. Andra färger inkluderar fux, bork och palomino. Ponnyn har ett litet huvud med brett ansikte och stora, uttrycksfulla ögon. Öronen är små och spetsiga, medan nacken är kort. Rasen har en lång rygg med tydlig manke och sluttande kors. De är kända för sina korta, starka och raka skenben. På grund av rasens historia har de utvecklat en imponerande uthållighet och kan ibland vara envisa. De anses även ha en fin gång men förvänta dig inte att de ska galoppera väl.

Gotlandsrusset har setts vara duktig med barn tack vare sitt temperament och sin storlek. Ponnyn har också gjort väl ifrån sig vid event såsom show, hoppning, dressyr, körning och travsport.

Som kompanjon är den omtyckt av många, både unga och gamla. Många familjer älskar dem för deras livslängd, mångsidighet och vänliga personlighet. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar