Grönlandshund är en värdefull brukshund och lojal sällskapshund

Grönlandshunden är en av de mest pålitliga brukshundarna och kan vara ett krävande husdjur. Här har vi samlat det du behöver veta om grönlandshunden.

Grönlandshunden är pålitlig och en imponerande hund

Grönlandshunden är en av de mest pålitliga arbetande hundarna genom alla tider. Hunden besitter imponerande karaktärsdrag som gör dem extremt passande för de arbeten som presenteras dem.

Grönlandshundens utseende

Grönlandshunden är en stark och kraftigt byggd hund. Dess huvud är brett och kilformat med ögon som är lätt sluttande. Hunden har även små triangulära öron som är täckta av tät päls för att hunden inte ska drabbas av köldskador. Dess ben är starka och muskulösa vilket är användbart vid hundspann. Svansen är vanligtvis rullad upp längst hundens rygg. Hunden är även täckt med två lager päls, där det inre är kort och liknande ull medan det yttre är längre och grövre och vattenavstötande.

Grönlandshundens utmärkande drag är dess triangulärt formade område på dess axlar vilket kallas ulo.

Dess päls behöver endast skötsel då och då för att behålla sin kvalitet och för att ta bort lösa hår.

Den genomsnittliga höjden av en grönlandshund är 51-68 cm och den genomsnittliga vikten är 30-32 kg.

Grönlandshundens historia

De första européerna att bosätta Grönland var vikingarna. De blev medvetna om hundarna, precis som andra upptäckare som valjägare och pälshandlare. De tränande hundar från den arktiska regionen i hundsläde och lyckades även använda hundarna vid jakt, utforskning och resor över den arktiska regionen.

Man tror att hundarna togs till Storbritannien år 1750 och visades upp vid hundutställningar och i tidskrifter. Grönlandshunden tillhör spetsgruppen på grund av de fysiska egenskaper hunden besitter. Hunden erkändes av Kennel Club år 1880.

Då den är en brukshund som arbetat i den arktiska regionen under århundraden, har grönlandshunden utvecklat dess kraftfulla kropp tillsammans med tjocka päls för att tåla det kalla klimatet i regionen.

Grönlandshundens temperament

Grönlandshunden är främst en brukshund och har hittills använts till arbeten. Hunden värderas för sin styrka och snabbhet istället för sitt formbara temperament. Då hunden tränats i hundspann är grönlandshunden van vid hierarkier och strukturer inom flocken. Hunden behöver därför en ägare som är självsäker och konsekvent så att de kan bli fina husdjur. De rekommenderas inte för förstagångsägare. När ägaren väl har förtjänat hundens respekt kan grönlandshunden vara mycket lojal mot sina ägare.

Man känner till att grönlandshunden är ett passande husdjur för barn såväl som andra husdjur. De brukar även vara vänliga mot främlingar.

Förvänta dig inte att hunden bara kommer vilka slöa sig hemma. De är inte en ras som förnöjt myser i huset. Hunden behövs tas på dagliga, långa och raska promenader och måste sättas i arbete.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

I regel är grönlandshunden frisk, förutom vissa individer som kan drabbas av särskilda hälsoåkommor. Det är viktigt att ägare känner till och förstår dessa sjukdomar som hunden kan drabbas av för att kunna förebygga, behandla eller bota dessa om nödvändigt. De följande åkommorna kan eventuellt drabba hunden:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Armbågsledsdysplasi –  tillståndet karakteriseras av onormal utveckling av benen i armbågsleden vilket kan leda till smärtsam hälta.
  • Primary lens luxation – en ögonsjukdom där ögats lins förflyttas från dess ursprungliga position och inte längre hålls på plats. Linsen flyter därför fritt i ögat.
  • Glaukom – en ögonstörning där trycket i ögat ökar på grund av en ökad mängd vätska i ögongloben.
  • Öroninfektion – då hundens öron står upp kan hunden får öronirritation och öroninfektion.
  • Magomvridning – vanligt hos medelstora till stora hundar. Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat. 
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar