Haflinger är en tålig hästras

Haflinger är en varmblodig häst som är länd för sina många goda egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om den mångsidiga haflingerhästen.


Haflingerns egenskaper

Här är några av haflingerhästens särdrag som kan intressera dig:

  • Haflingern anses vara en varmblodig häst som har smidigheten och snabbheten av en varmblodig häst men det milda och fina temperamentet av en kallblodig häst.
  • Rasen anses hälsosam då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta hästen ses över av en veterinär regelbundet för att bibehålla hästens hälsa.
  • De är kända för att utföra uppgifter och aktiviteter mycket väl, vilket inkluderar fritidsridning, hoppning, mounted games, kapplöpning och annat.

Haflingerhästens ursprung och utveckling

Trots att rasens exakta ursprung är okänt tror man att hästen redan existerade under medeltiden. Två teorier finns för haflingerhästens ursprung. Den första teorin påstår att haflingern är ättling till de hästar som övergavs av goterna i de tyrolska dalarna i centrala Europa år 555 f.v.t. De övergivna hästarna kan ha fått influenser av orientaliska hästar vilket kan förklara de egenskaper hos haflingern som påminner om det arabiska fullblodet. Den andra teorin påstår att haflingern är ättling från en hingst från kungariket Bourgogne som sändes till Margrave Louis av Bradenburg av hans far Louis IV. Den sändes som en bröllopsgåva vid giftermålet med princessan Margarete Maultasch av Tyrolen år 1342.

Den moderna haflingern utvecklades i byn Hafling i Etschlander-bergen, på gränsen mellan Österrike och Ungern. Under andra världskriget ändrades rasens utseende något då de användes som klövjehäst, och försök gjordes senare för att rasen skulle återfå sitt ursprungliga utseende.

Haflingerns karaktärsdrag

Haflingern är vanligtvis mellan 134 och 152 cm. De har ett smalt och elegant huvud med ögon som anses uttrycksfulla. Nacken är välformad, mittdelen elegant och korset medelstort. De har välformade ben med god rörlighet i lederna. I regel är rasens fysiska attribut estetiska och kroppens struktur balanserad.

Hästen är relativt liten och pälsens färg alltid fux till färgen. Dess gång beskrivs som mjuk, energisk, muskulös och elegant.

Haflingern är en hästras med ett gott temperament. De är kända för att vara toleranta, tystlåtna, mjuka och villiga att lära sig. Ägare med viss erfarenhet och nybörjare kan rida på haflingern och hästen kommer att lyssna till ryttarens kommando med rätt stor villighet och medgörlighet.

Haflingern är en härdad ras av häst som är känd för att vara frisk och utan några kända hälsoåkommor specifika för rasen. Haflingern är känd för att ha avlats med stor försiktighet så att eventuella brister motverkats i genpoolen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar