Haflinger är en tålig hästras

Haflinger är en varmblodig häst som är länd för sina många goda egenskaper. Här har vi samlat det du behöver veta om den mångsidiga haflingerhästen.

Haflingerns egenskaper

Här är några av haflingerhästens särdrag som kan intressera dig:

  • Haflingern anses vara en varmblodig häst som har smidigheten och snabbheten av en varmblodig häst men det milda och fina temperamentet av en kallblodig häst.
  • Rasen anses hälsosam då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta hästen ses över av en veterinär regelbundet för att bibehålla hästens hälsa.
  • De är kända för att utföra uppgifter och aktiviteter mycket väl, vilket inkluderar fritidsridning, hoppning, mounted games, kapplöpning och annat.

Haflingerhästens ursprung och utveckling

Trots att rasens exakta ursprung är okänt tror man att hästen redan existerade under medeltiden. Två teorier finns för haflingerhästens ursprung. Den första teorin påstår att haflingern är ättling till de hästar som övergavs av goterna i de tyrolska dalarna i centrala Europa år 555 f.v.t. De övergivna hästarna kan ha fått influenser av orientaliska hästar vilket kan förklara de egenskaper hos haflingern som påminner om det arabiska fullblodet. Den andra teorin påstår att haflingern är ättling från en hingst från kungariket Bourgogne som sändes till Margrave Louis av Bradenburg av hans far Louis IV. Den sändes som en bröllopsgåva vid giftermålet med princessan Margarete Maultasch av Tyrolen år 1342.

Den moderna haflingern utvecklades i byn Hafling i Etschlander-bergen, på gränsen mellan Österrike och Ungern. Under andra världskriget ändrades rasens utseende något då de användes som klövjehäst, och försök gjordes senare för att rasen skulle återfå sitt ursprungliga utseende.

Haflingerns karaktärsdrag

Haflingern är vanligtvis mellan 134 och 152 cm. De har ett smalt och elegant huvud med ögon som anses uttrycksfulla. Nacken är välformad, mittdelen elegant och korset medelstort. De har välformade ben med god rörlighet i lederna. I regel är rasens fysiska attribut estetiska och kroppens struktur balanserad.

Hästen är relativt liten och pälsens färg alltid fux till färgen. Dess gång beskrivs som mjuk, energisk, muskulös och elegant.

Haflingern är en hästras med ett gott temperament. De är kända för att vara toleranta, tystlåtna, mjuka och villiga att lära sig. Ägare med viss erfarenhet och nybörjare kan rida på haflingern och hästen kommer att lyssna till ryttarens kommando med rätt stor villighet och medgörlighet.

Haflingern är en härdad ras av häst som är känd för att vara frisk och utan några kända hälsoåkommor specifika för rasen. Haflingern är känd för att ha avlats med stor försiktighet så att eventuella brister motverkats i genpoolen.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar