Hamiltonströvare som familjehund

Hamiltonströvaren är en underbar hund med mångsidiga egenskaper som jakthund och sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om hamiltonströvaren.

Hamiltonströvare en mycket uppskattad hund

Hamiltonströvaren är en mycket uppskattad hund då den är en effektiv jakthund och idag även har en personlighet som gör den till en underbar sällskapshund. Dess karaktärsdrag gör rasen älskad av många.

Hamiltonströvare, en överblick

Hunden har ursprung i Sverige och de värdesattes högt för sina förmågor vid jakt. De har samma ursprung som engelsk foxhound, harrier och andra tyska hundar. Dessa hundar användes även för att skapa hamiltonströvaren. Jämfört med andra jakthundar är denna ras utvecklad för att jaga på egen hand eller ibland i par. De har ett intelligent utseende och är även kända för att vara intelligenta. För att hunden ska vara riktigt glad behöver den hållas sysselsatt och passar personer som älskar att spendera tid utomhus.

Hamiltonströvarens historia

The Hamilton Hound was developed during the 19thcentury by Count Adolf Hamilton, who is also one of the founders of the Swedish Kennel Club. He cross breed several German hounds such as the Holsteiner, Curland Hound and the Heidebracker. The idea was to create a breed that has the capability to hunt alone or in pairs and not the usual pack hunting skills of other dogs.

Rasen förbättrades ytterligare för att bli en mer hälsosam ras med utmärkta jaktegenskaper. Hunden har fått många priser i Sverige och även i andra delar av världen inkluderande Storbritannien tack vare sina kunskaper inom jakt. Men de är inte lika populära hos de som letar efter husdjur eller familjehund, trots att hunden kan vara en underbar sällskapshund. Detta så länge de får tillräckligt med lek och motion att stimulera dem fysiskt och mentalt.

Hamiltonströvarens temperament

Hamiltonströvaren är en hund med ett balanserat temperament som kan vara en fin sällskapshund förutom en utmärkt jägare. Eftersom de utvecklats för jakt har de starka egenskaper av en jägare även när de är i hemmet. På grund av detta rekommenderas det inte att skaffa hunden om man bor i lägenhet eller i stad. De behöver plats att springa och leka för att stimulera dem fysiskt och mentalt. De njuter av att vara med sina människor och avskyr att lämnas ensamma under en längre period.

Förstagångsägare rekommenderas inte att skaffa denna ras då träning av hamiltonströvare kan vara rätt krävande. Hunden har behov som vanligtvis kräver en erfaren ägare. Hamiltonströvare kräver socialisation och träning som tillåter dem att behålla sina talanger inom jakt.

Hunden är inte känd för att vara aggressiv mot främlingar men de visar vaksamhet. Hamiltonströvare är kända för att vara pålitliga av naturen vilket är varför de kan bli goda husdjur. De rekommenderas till familjer med äldre barn som kan lära sig att hantera hunden korrekt.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den genomsnittliga livslängden för hamiltonströvare är runt 10-13 år om de tas väl omhand. Hunden är känd för att vara av en frisk ras men det finns vissa hälsoåkommor som kan drabba rasen, såsom följande:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Epilepsi – ett neurologiskt tillstånd som orsakar milda till svåra anfall.
  • Cancer
  • Magomvridning – ett livshotande tillstånd som uppstår efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar