Hamiltonströvare som familjehund

Hamiltonströvaren är en underbar hund med mångsidiga egenskaper som jakthund och sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om hamiltonströvaren.


Hamiltonströvare en mycket uppskattad hund

Hamiltonströvaren är en mycket uppskattad hund då den är en effektiv jakthund och idag även har en personlighet som gör den till en underbar sällskapshund. Dess karaktärsdrag gör rasen älskad av många.

Hamiltonströvare, en överblick

Hunden har ursprung i Sverige och de värdesattes högt för sina förmågor vid jakt. De har samma ursprung som engelsk foxhound, harrier och andra tyska hundar. Dessa hundar användes även för att skapa hamiltonströvaren. Jämfört med andra jakthundar är denna ras utvecklad för att jaga på egen hand eller ibland i par. De har ett intelligent utseende och är även kända för att vara intelligenta. För att hunden ska vara riktigt glad behöver den hållas sysselsatt och passar personer som älskar att spendera tid utomhus.

Hamiltonströvarens historia

The Hamilton Hound was developed during the 19thcentury by Count Adolf Hamilton, who is also one of the founders of the Swedish Kennel Club. He cross breed several German hounds such as the Holsteiner, Curland Hound and the Heidebracker. The idea was to create a breed that has the capability to hunt alone or in pairs and not the usual pack hunting skills of other dogs.

Rasen förbättrades ytterligare för att bli en mer hälsosam ras med utmärkta jaktegenskaper. Hunden har fått många priser i Sverige och även i andra delar av världen inkluderande Storbritannien tack vare sina kunskaper inom jakt. Men de är inte lika populära hos de som letar efter husdjur eller familjehund, trots att hunden kan vara en underbar sällskapshund. Detta så länge de får tillräckligt med lek och motion att stimulera dem fysiskt och mentalt.

Hamiltonströvarens temperament

Hamiltonströvaren är en hund med ett balanserat temperament som kan vara en fin sällskapshund förutom en utmärkt jägare. Eftersom de utvecklats för jakt har de starka egenskaper av en jägare även när de är i hemmet. På grund av detta rekommenderas det inte att skaffa hunden om man bor i lägenhet eller i stad. De behöver plats att springa och leka för att stimulera dem fysiskt och mentalt. De njuter av att vara med sina människor och avskyr att lämnas ensamma under en längre period.

Förstagångsägare rekommenderas inte att skaffa denna ras då träning av hamiltonströvare kan vara rätt krävande. Hunden har behov som vanligtvis kräver en erfaren ägare. Hamiltonströvare kräver socialisation och träning som tillåter dem att behålla sina talanger inom jakt.

Hunden är inte känd för att vara aggressiv mot främlingar men de visar vaksamhet. Hamiltonströvare är kända för att vara pålitliga av naturen vilket är varför de kan bli goda husdjur. De rekommenderas till familjer med äldre barn som kan lära sig att hantera hunden korrekt.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den genomsnittliga livslängden för hamiltonströvare är runt 10-13 år om de tas väl omhand. Hunden är känd för att vara av en frisk ras men det finns vissa hälsoåkommor som kan drabba rasen, såsom följande:

  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Epilepsi – ett neurologiskt tillstånd som orsakar milda till svåra anfall.
  • Cancer
  • Magomvridning – ett livshotande tillstånd som uppstår efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken vilket förhindrar blodtillförseln till hjärtat.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar