Hannoveranare, en fantastisk häst

Hannoveranaren är en häst med många talanger och ett fantastiskt temperament. Här har vi samlat det du behöver veta om hannoveranaren.


Hannoveranaren en atletisk häst från tyskland

Hannoveranaren är en atletisk hästras med ursprung i Tyskland som ofta kan ses vid olympiska spel. Rasen är en av de äldsta hästraserna som blev framgångsrik på bred front. Hästen är känd för att vara rikligast i antal bland de varmblodiga hästraserna. Ursprungligen användes den som droskhäst men när man la till gener från det engelska fullblodet gjorde det rasen lättare och smidigare, vilket gör den perfekt vid flera olika tävlingar. Den har ett fint temperament, är vacker och graciös.

Hannoveranarens egenskaper

Här är några av hannoveranarens särdrag som kommer intressera dig:

  • Hannoveranare är en ras av varmblodiga hästar som besitter egenskaper av både varmblodiga och kallblodiga hästar. Hannoveranaren är snabb och smidig, men har samtidigt ett milt temperament.
  • Tyvärr är hästen benägen att drabbas av flera hälsoåkommor så som osteochondritis dissecans (osteokondrit), osteokondros, och wobblersyndrom.
  • Det är en hästras med många talanger som kan utföra flera arbeten och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, fritidsridning, jakt, hoppning och annat.

Hannoveranarens ursprung och utveckling

År 1844 stiftades en lag som förbjuder användning av hingstar som inte godkänts av kommissionen vid avel. År 1867 grundades ett program av uppfödare för att skapa hästar som passar som droskhästar och för militär användning. År 1888 publiceras den första stamboken.

Behovet av rasen minskade efter första världskriget och rasen användes endast för arbete inom jordbruket. Hannoveranarens popularitet ökade igen under andra världskriget då behovet av ridhästar och sporthästar ökar. Detta behov gjorde att uppfödare förbättrade avelsprogrammet genom att inkludera angloarab, trakehnare och engelskt fullblod till genpoolen för att förfina hannoveranaren.

Avel av hannoveranaren är nu reglerad och övervakas av Society of Hannoverian Warmblood Breeders i Hannover.

Hannoveranare används idag vid ett flertal tävlingsevent såsom dressyr och showhoppning. Faktum är att hannoveranaren bevisat sin talang genom att vinna en olympisk guldmedalj i Beijing år 2008.

Hannoveranarens karaktärsdrag

Hannoveranaren är mellan 155 och 164 cm hög. Hästen är känd för att vara lätt jämfört med andra varmblodiga raser. De har ett medelstort huvud med lång hals och stora, sluttande bogar. Hannoveranaren har en ganska muskulös kropp med platt kors och kraftfulla ben. Pälsens färg är vanligtvis fux, brun, svart eller skimmel.

Hannoveranare är kända för sin skönhet, elegans, atletiska styrka och sitt milda temperament.

Tyvärr är rasen benägen att drabbas av tre hälsoåkommor. Ägare och tränare bör känna till och förstå dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas:

  • Osteokondros – en vanlig utvecklingssjukdom hos hästar som påverkar djurets brosk och ben. Brosk i lederna utvecklas inte fullständigt och detta kan leda till att brosket delvis fästs i leden. Detta kan så småningom orsaka inflammation i leden och artrit.
  • Wobblersyndrom – ett tillstånd som uppstår på grund av en förträngning av ryggmärgen vilket kan resultera i ostadig gång och förlamning av hästen. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar