Hannoveranare, en fantastisk häst

Hannoveranaren är en häst med många talanger och ett fantastiskt temperament. Här har vi samlat det du behöver veta om hannoveranaren.

Hannoveranaren en atletisk häst från tyskland

Hannoveranaren är en atletisk hästras med ursprung i Tyskland som ofta kan ses vid olympiska spel. Rasen är en av de äldsta hästraserna som blev framgångsrik på bred front. Hästen är känd för att vara rikligast i antal bland de varmblodiga hästraserna. Ursprungligen användes den som droskhäst men när man la till gener från det engelska fullblodet gjorde det rasen lättare och smidigare, vilket gör den perfekt vid flera olika tävlingar. Den har ett fint temperament, är vacker och graciös.

Hannoveranarens egenskaper

Här är några av hannoveranarens särdrag som kommer intressera dig:

  • Hannoveranare är en ras av varmblodiga hästar som besitter egenskaper av både varmblodiga och kallblodiga hästar. Hannoveranaren är snabb och smidig, men har samtidigt ett milt temperament.
  • Tyvärr är hästen benägen att drabbas av flera hälsoåkommor så som osteochondritis dissecans (osteokondrit), osteokondros, och wobblersyndrom.
  • Det är en hästras med många talanger som kan utföra flera arbeten och uppgifter. Dessa inkluderar dressyr, fritidsridning, jakt, hoppning och annat.

Hannoveranarens ursprung och utveckling

År 1844 stiftades en lag som förbjuder användning av hingstar som inte godkänts av kommissionen vid avel. År 1867 grundades ett program av uppfödare för att skapa hästar som passar som droskhästar och för militär användning. År 1888 publiceras den första stamboken.

Behovet av rasen minskade efter första världskriget och rasen användes endast för arbete inom jordbruket. Hannoveranarens popularitet ökade igen under andra världskriget då behovet av ridhästar och sporthästar ökar. Detta behov gjorde att uppfödare förbättrade avelsprogrammet genom att inkludera angloarab, trakehnare och engelskt fullblod till genpoolen för att förfina hannoveranaren.

Avel av hannoveranaren är nu reglerad och övervakas av Society of Hannoverian Warmblood Breeders i Hannover.

Hannoveranare används idag vid ett flertal tävlingsevent såsom dressyr och showhoppning. Faktum är att hannoveranaren bevisat sin talang genom att vinna en olympisk guldmedalj i Beijing år 2008.

Hannoveranarens karaktärsdrag

Hannoveranaren är mellan 155 och 164 cm hög. Hästen är känd för att vara lätt jämfört med andra varmblodiga raser. De har ett medelstort huvud med lång hals och stora, sluttande bogar. Hannoveranaren har en ganska muskulös kropp med platt kors och kraftfulla ben. Pälsens färg är vanligtvis fux, brun, svart eller skimmel.

Hannoveranare är kända för sin skönhet, elegans, atletiska styrka och sitt milda temperament.

Tyvärr är rasen benägen att drabbas av tre hälsoåkommor. Ägare och tränare bör känna till och förstå dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas:

  • Osteokondros – en vanlig utvecklingssjukdom hos hästar som påverkar djurets brosk och ben. Brosk i lederna utvecklas inte fullständigt och detta kan leda till att brosket delvis fästs i leden. Detta kan så småningom orsaka inflammation i leden och artrit.
  • Wobblersyndrom – ett tillstånd som uppstår på grund av en förträngning av ryggmärgen vilket kan resultera i ostadig gång och förlamning av hästen. 
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar