Havana brown, rätt kattras för dig

Havana brown är en muskulös och medelstor katt med utmärkande chokladbrun päls och fina gröna ögon. Rasen är känd släkting till siamesen. Den njuter av sina människors sällskap och älskar att sitta i knä och få kärlek och mys. Här har vi skrivit det du behöver veta om Havana brown.

Havana brown som familjekatt

Historier berättar om hur namnet havana brown kommer sig från färgen av omslagspappret på de kubanska cigarrerna. Rasen är ett resultat av den selektiva aveln av siamesen med andra kattraser. Denna ovanliga katt avlades under 1950-talet i Storbritannien för att få fram en katt med imponerande chokladbrun katt med smaragdgröna ögon. De har många fina karaktärsdrag som älskas av människor, som deras lekfullhet, nyfikenhet och tillgivenhet till sina människor.

Havana brown, en överblick

Här är några av särdragen hos havana brown som kommer intressera dig, i synnerhet om du redan har en eller planerar att skaffa dig en havana brown.

  • Rasen kräver inte mycket arbete vad gäller skötsel och kräver endast pälsvård då och då för att hålla pälsen ren och frisk. Regelbunden borstning rekommenderas därför för att ta bort löst hår och förhindra att pälsen tovas.
  • Havana brown fäller måttligt. En korrekt diet och regelbunden skötsel gör att mindre päls sprids i huset.
  • Katten är i regel frisk då det inte finns många sjukdomar och åkommor som är kända för att vara specifika för rasen.
  • Den är känd för att vara tystlåten.
  • Då de älskar sina människor vill de ha uppmärksamhet från sina människor. Det rekommenderas att man som ägare engagerar katten i aktiviteter för att stimulera dem fysiskt och mentalt.
  • De behöver någon slags motion för att hålla dem friska och i form.
  • Vanligtvis är katten vänlig med alla och har tendens att vara tillgiven även mot de som inte är dess egna människor.

Havana browns historia

Etymologin kring rasens namn finns inte nedtecknad och är okänd. Man känner däremot till att katten tros ge skydd mot onda andar i Asiens sydöstra regioner. Under 1890-talet visades en enfärgad brun siames från Thailand upp i Storbritannien och kallades för schweizisk bergskatt.

År 1950 forskade en grupp av engelska uppfödare för att fastställa den genetiska härkomsten hos en enfärgad brun katt. Så småningom lyckades de få fram en kastanjebrun hankattsunge som ett resultat av en korsning mellan en pointed chokladbrun siames och en korthårig svart katt.

Man tror även att inblandning av russian blue och burma till genpoolen kan ha bidragit till utvecklingen av den moderna havana brown.

Men enligt en artikel i CFA:s årliga utgåva år 1982 var man tvungen att korsa ett svart korthår och en pointed siames som förväntas bära den chokladbruna genen, för att framgångsrikt lyckas utveckla rasen havana brown. År 1964 erkänner Cat Fanciers Association havana brown fullständigt.

Havana browns temperament

Du kommer älska hur katten interagerar med sina människor. De älskar sina ägare så mycket att de vill ha deras uppmärksamhet mest hela tiden. De älskar även att leka med sina ägare och att delta i ett flertal stimulerande aktiviteter. Dessa inkluderar kluriga leksaker och motion.

Katten kommer alltid vilja kommunicera med sina ägare med en mjuk och fin röst. Många tycker denna egenskap hos katten är bedårande.

Havana browns hälsa och hälsorelaterade frågor

Realistiskt sett så är alla katter benägna att drabbas av vissa hälsoåkommor. Vare sig de är genetiska eller ej genetiska till naturen. Det är klokt att känna till kattungens och kattungens föräldrars medicinska historia innan du adopterar eller köper den, för att försäkra dig om att den inte bär på några ärftliga sjukdomar.

Havana brown är i regel frisk. Det finns vissa fall där katten utvecklat stenar av calciumoxid i urinvägarna. Tveka inte att be om bevis för kattens hälsa från uppfödaren.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar