Havana brown, rätt kattras för dig

Havana brown är en muskulös och medelstor katt med utmärkande chokladbrun päls och fina gröna ögon. Rasen är känd släkting till siamesen. Den njuter av sina människors sällskap och älskar att sitta i knä och få kärlek och mys. Här har vi skrivit det du behöver veta om Havana brown.


Havana brown som familjekatt

Historier berättar om hur namnet havana brown kommer sig från färgen av omslagspappret på de kubanska cigarrerna. Rasen är ett resultat av den selektiva aveln av siamesen med andra kattraser. Denna ovanliga katt avlades under 1950-talet i Storbritannien för att få fram en katt med imponerande chokladbrun katt med smaragdgröna ögon. De har många fina karaktärsdrag som älskas av människor, som deras lekfullhet, nyfikenhet och tillgivenhet till sina människor.

Havana brown, en överblick

Här är några av särdragen hos havana brown som kommer intressera dig, i synnerhet om du redan har en eller planerar att skaffa dig en havana brown.

  • Rasen kräver inte mycket arbete vad gäller skötsel och kräver endast pälsvård då och då för att hålla pälsen ren och frisk. Regelbunden borstning rekommenderas därför för att ta bort löst hår och förhindra att pälsen tovas.
  • Havana brown fäller måttligt. En korrekt diet och regelbunden skötsel gör att mindre päls sprids i huset.
  • Katten är i regel frisk då det inte finns många sjukdomar och åkommor som är kända för att vara specifika för rasen.
  • Den är känd för att vara tystlåten.
  • Då de älskar sina människor vill de ha uppmärksamhet från sina människor. Det rekommenderas att man som ägare engagerar katten i aktiviteter för att stimulera dem fysiskt och mentalt.
  • De behöver någon slags motion för att hålla dem friska och i form.
  • Vanligtvis är katten vänlig med alla och har tendens att vara tillgiven även mot de som inte är dess egna människor.

Havana browns historia

Etymologin kring rasens namn finns inte nedtecknad och är okänd. Man känner däremot till att katten tros ge skydd mot onda andar i Asiens sydöstra regioner. Under 1890-talet visades en enfärgad brun siames från Thailand upp i Storbritannien och kallades för schweizisk bergskatt.

År 1950 forskade en grupp av engelska uppfödare för att fastställa den genetiska härkomsten hos en enfärgad brun katt. Så småningom lyckades de få fram en kastanjebrun hankattsunge som ett resultat av en korsning mellan en pointed chokladbrun siames och en korthårig svart katt.

Man tror även att inblandning av russian blue och burma till genpoolen kan ha bidragit till utvecklingen av den moderna havana brown.

Men enligt en artikel i CFA:s årliga utgåva år 1982 var man tvungen att korsa ett svart korthår och en pointed siames som förväntas bära den chokladbruna genen, för att framgångsrikt lyckas utveckla rasen havana brown. År 1964 erkänner Cat Fanciers Association havana brown fullständigt.

Havana browns temperament

Du kommer älska hur katten interagerar med sina människor. De älskar sina ägare så mycket att de vill ha deras uppmärksamhet mest hela tiden. De älskar även att leka med sina ägare och att delta i ett flertal stimulerande aktiviteter. Dessa inkluderar kluriga leksaker och motion.

Katten kommer alltid vilja kommunicera med sina ägare med en mjuk och fin röst. Många tycker denna egenskap hos katten är bedårande.

Havana browns hälsa och hälsorelaterade frågor

Realistiskt sett så är alla katter benägna att drabbas av vissa hälsoåkommor. Vare sig de är genetiska eller ej genetiska till naturen. Det är klokt att känna till kattungens och kattungens föräldrars medicinska historia innan du adopterar eller köper den, för att försäkra dig om att den inte bär på några ärftliga sjukdomar.

Havana brown är i regel frisk. Det finns vissa fall där katten utvecklat stenar av calciumoxid i urinvägarna. Tveka inte att be om bevis för kattens hälsa från uppfödaren.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar