Helig birma ett bra kattval

Den heliga birman är en tamkatt med ett fascinerande utseende och ett väldigt vänlig och tillmötesgående personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om den heliga birman om du äger, eller planerar att äga en helig birma som husdjur.  


Helig birma en helig katt från Burma

Vissa anser att helig birma inte är en ordinär tamkatt utan ser den som en helig katt från Burma. Dess utseende kommer att fånga ditt intresse då den har en lång och silkeslen päls med colorpoint-mönster, ett par djupblå ögon och kontrasterande strumpor på varje tass. Rasen är känd för att vara lojal mot sina människor och vill gärna vara involverad i allt som ägaren sysslar med. Katten älskar att bli kelad med och kommer absolut att slappna av medan den blir klappad. Många älskar helig birma tack vare dessa älskvärda och underhållande karaktär.

Den heliga birmans egenskaper

Att äga en helig birma handlar inte bara om att ha en katt i ditt hem. Det är en upplevelse av att ha en katt som sällskap och följeslagare, som troligtvis kommer bli en del av ditt vardagsliv. Här är några av den heliga birmans karaktärsdrag som du behöver känna till om du planerar att skaffa en katt av rasen:

 • Helig birma behöver skötsel regelbundet så att dess päls alltid är gott skick.
 • Rasen fäller måttligt. Därför rekommenderas det att de ges en korrekt diet och regelbunden skötsel, för att på så vis minimera den lösa päls som kan spridas i hemmet.
 • Den heliga birman är en ras som kan drabbas av vissa sjukdomar vilka ägaren måste känna till.
 • Rasen är känd för att vara tystlåten, så ägaren bör bli misstänksam om katten jamar ovanligt mycket.
 • Helig birma behöver endast måttligt med uppmärksamhet och  finner själv balans mellan att vara med sina människor, och att arbeta eller leka självständigt.
 • De har för vana att ligga och dra sig och tar ofta tupplurar. Måttlig motion behövs för att hålla dem hälsosamma och i form.
 • Katten är mycket tillmötesgående och kan vara tillgiven även mot människor den inte känner väl.

Den heliga birmans historia

Enligt legenden fick helig birma sitt unika utseende av en blåögd gudinna. Gudinnan belönade katten för att den varit lojal och tillgiven mot templets präst. Hon förvandlade kattens vita päls till guld och ändrade ögonens färg från gula till blå. De vita tassarna behölls som en påminnelse om dess renhet. Det sägs att eftersom tempelkatten var gudinnans favorit återföds präster i kroppen av en helig tempelkatt efter döden.

Rasens exakta ursprung är okänd. Historier berättar om hur katten uppstod som följeslagare till präster i tempel funna i norra Burma i Mount of Lugh. Det finns även historier om hur katten anlände till Frankrike, så som att kattpar presenterades som belöning för hjälp vid att skydda templen. Vissa säger att katten smugglades ut från Burma av en viss Vanderbilt. Andra påstår att en gravid hona stals och importerades till Frankrike av Thadde Haddisch. Hur det än var så kan de tidigaste nedtecknade uppgifterna om helig birma spåras tillbaka till Mme Leotard i staden Nice i Frankrike.

Helig birma var nära att utrotas under andra världskriget. Tursamt nog fanns två helig birma vid liv i Europa när kriget tog slut och de bar namnen Orloff och Xenia de Keebaa och ägdes av Baudoin-Crevoidier. Ättlingarna till paret korsades medvetet med långhåriga raser så som perser och siames för att återuppliva de antika karaktärsdragen hos den heliga birman. Under tidigt 1950-tal avlades åter renrasiga kullar av helig birma. Rasen erkändes i England år 1965 och av Cat Fancier Association år 1966.

Den heliga birmans temperament

Den heliga birman är en vänlig och tystlåten kattras. Den är tillgiven sina människor och tenderar att följa sina ägare vart de än går i huset. De älskar att vara del av varje aktivitet som deras människor sysslar med. Rasen är intelligent och nyfiken. Bered dig på att katten kommer undersöka sin omgivning och alla vrår i hemmet.

Katten kommunicerar med en mjuk röst, ibland bara för att påminna sin människa om att det redan dags för middag eller ibland för att förfråga lite extra mys i soffan. Birman älskar mys och brukar med enkelhet kunna slappna av i din famn.

Den heliga birmans hälsa och hälsorelaterade problem

Dessa är några av åkommorna som kan drabba helig birma. Det rekommenderas att ägare och blivande ägare känner till och förstår dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas ifall de uppstår:

 • Medfödd hypotrichosis – katten föds utan päls
 • Thymisk aplasi – en immunologisk bristsjukdom som kan leda till infektion och död.
 • Corneal dermoid – tillväxt av hud och hår på hornhinnan.
 • Spongiform degeneration – en progressiv degenerativ sjukdom av det centrala nervsystemet som leder till svaghet i lämmar och svårighet med koordinationen.
 • Höga nivåer av urea och/eller kreatinin i blodet vilket är ett tecken på njurproblem.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar