Helig birma ett bra kattval

Den heliga birman är en tamkatt med ett fascinerande utseende och ett väldigt vänlig och tillmötesgående personlighet. Här har vi samlat det du behöver veta om den heliga birman om du äger, eller planerar att äga en helig birma som husdjur.

 

Helig birma en helig katt från Burma

Vissa anser att helig birma inte är en ordinär tamkatt utan ser den som en helig katt från Burma. Dess utseende kommer att fånga ditt intresse då den har en lång och silkeslen päls med colorpoint-mönster, ett par djupblå ögon och kontrasterande strumpor på varje tass. Rasen är känd för att vara lojal mot sina människor och vill gärna vara involverad i allt som ägaren sysslar med. Katten älskar att bli kelad med och kommer absolut att slappna av medan den blir klappad. Många älskar helig birma tack vare dessa älskvärda och underhållande karaktär.

Den heliga birmans egenskaper

Att äga en helig birma handlar inte bara om att ha en katt i ditt hem. Det är en upplevelse av att ha en katt som sällskap och följeslagare, som troligtvis kommer bli en del av ditt vardagsliv. Här är några av den heliga birmans karaktärsdrag som du behöver känna till om du planerar att skaffa en katt av rasen:

 • Helig birma behöver skötsel regelbundet så att dess päls alltid är gott skick.
 • Rasen fäller måttligt. Därför rekommenderas det att de ges en korrekt diet och regelbunden skötsel, för att på så vis minimera den lösa päls som kan spridas i hemmet.
 • Den heliga birman är en ras som kan drabbas av vissa sjukdomar vilka ägaren måste känna till.
 • Rasen är känd för att vara tystlåten, så ägaren bör bli misstänksam om katten jamar ovanligt mycket.
 • Helig birma behöver endast måttligt med uppmärksamhet och  finner själv balans mellan att vara med sina människor, och att arbeta eller leka självständigt.
 • De har för vana att ligga och dra sig och tar ofta tupplurar. Måttlig motion behövs för att hålla dem hälsosamma och i form.
 • Katten är mycket tillmötesgående och kan vara tillgiven även mot människor den inte känner väl.

Den heliga birmans historia

Enligt legenden fick helig birma sitt unika utseende av en blåögd gudinna. Gudinnan belönade katten för att den varit lojal och tillgiven mot templets präst. Hon förvandlade kattens vita päls till guld och ändrade ögonens färg från gula till blå. De vita tassarna behölls som en påminnelse om dess renhet. Det sägs att eftersom tempelkatten var gudinnans favorit återföds präster i kroppen av en helig tempelkatt efter döden.

Rasens exakta ursprung är okänd. Historier berättar om hur katten uppstod som följeslagare till präster i tempel funna i norra Burma i Mount of Lugh. Det finns även historier om hur katten anlände till Frankrike, så som att kattpar presenterades som belöning för hjälp vid att skydda templen. Vissa säger att katten smugglades ut från Burma av en viss Vanderbilt. Andra påstår att en gravid hona stals och importerades till Frankrike av Thadde Haddisch. Hur det än var så kan de tidigaste nedtecknade uppgifterna om helig birma spåras tillbaka till Mme Leotard i staden Nice i Frankrike.

Helig birma var nära att utrotas under andra världskriget. Tursamt nog fanns två helig birma vid liv i Europa när kriget tog slut och de bar namnen Orloff och Xenia de Keebaa och ägdes av Baudoin-Crevoidier. Ättlingarna till paret korsades medvetet med långhåriga raser så som perser och siames för att återuppliva de antika karaktärsdragen hos den heliga birman. Under tidigt 1950-tal avlades åter renrasiga kullar av helig birma. Rasen erkändes i England år 1965 och av Cat Fancier Association år 1966.

Den heliga birmans temperament

Den heliga birman är en vänlig och tystlåten kattras. Den är tillgiven sina människor och tenderar att följa sina ägare vart de än går i huset. De älskar att vara del av varje aktivitet som deras människor sysslar med. Rasen är intelligent och nyfiken. Bered dig på att katten kommer undersöka sin omgivning och alla vrår i hemmet.

Katten kommunicerar med en mjuk röst, ibland bara för att påminna sin människa om att det redan dags för middag eller ibland för att förfråga lite extra mys i soffan. Birman älskar mys och brukar med enkelhet kunna slappna av i din famn.

Den heliga birmans hälsa och hälsorelaterade problem

Dessa är några av åkommorna som kan drabba helig birma. Det rekommenderas att ägare och blivande ägare känner till och förstår dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas ifall de uppstår:

 • Medfödd hypotrichosis – katten föds utan päls
 • Thymisk aplasi – en immunologisk bristsjukdom som kan leda till infektion och död.
 • Corneal dermoid – tillväxt av hud och hår på hornhinnan.
 • Spongiform degeneration – en progressiv degenerativ sjukdom av det centrala nervsystemet som leder till svaghet i lämmar och svårighet med koordinationen.
 • Höga nivåer av urea och/eller kreatinin i blodet vilket är ett tecken på njurproblem.
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar