Highlandponny är en stark och uthållig hästras

Highlandponnyn är en skotsk ras och en av de största bergs- och hedsraserna av ponny på de Brittiska öarna. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen.

Highlandponny

Highlandponnyn är en uråldrig ras av ponny från de skotska högländerna. Rasen har en uthållig kroppsbyggnad som utvecklats genom att leva under de hårda miljöförhållanden som deras hemmiljö bland berg och hedar erbjuder. Den klippiga miljön de utvecklats i har gjort rasen stadig på foten.

Några av highlandponnyns egenskaper

Här är några av highlandponnyns särdrag som kan intressera dig:

  • När du lär dig om och förstår ursprunget och livsmiljön av highlandponnyn kommer du fascineras av dess hälsa och disposition. Highlandponny är en frisk ras av ponny. Det finns inga för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över ponnyn regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Highlandponnyn är känd för att ha många talanger och de kan utföra aktiviteter och arbeten mycket väl. Dessa kan inkludera distansritt, fritidsritt och hoppning.

Highlandponnyns ursprung och utveckling

Highlandponnyn har ursprung i de skotska bergen och man känner till att rasen existerade redan innan istiden. Det finns två varianter av highlandponny: den från det skotska fastlandet (scottish mainland) och den från den västra ön (western island). Western island är den lättare och mindre varianten av ponnyn.

Highlandponnyn har hjälpt människor i århundraden. Bönder fascinerades av ponnyns kapacitet att klara den tuffa miljön. Ponnyn är även populär för vandring och som turponny tack vare dess balans och vänliga natur. De älskas även för deras lugn, uthållighet, och förmåga att bära vikt.

Ponnyn utvecklades ursprungligen för arbete på de skotska gårdarna. De användes för att förflytta timmer och vilt. De användes även för att plöja fält.

Idag finns runt 5500 highlandponnys kvar i världen varav den stora merparten finns i Europa. Idag avlas de för ridning och körning.

Highlandponnyns karaktärsdrag

Highlandponnyn är en ras som härstammar från de skotska högländerna och öarna. De två andra ponnys som härstammar från Skottland är shetlandsponnyn och eriskayponnyn. Precis som de två andra raserna har highlandponnyn anpassat sig efter de varierande och tuffa miljöförhållandena i de skotska högländerna. Rasen har en vinterpäls som består av ett lager av grova hår över den mjuka och täta underpälsen. Denna sorts päls gör att ponnyn kan leva i alla sorts väder. Till våren fäller ponnyn pälsen och får en slät sommarpäls. Highlandponnyn har en fin natur och ett balanserat temperament, vilket precis som deras uthållighet är en egenskap som utvecklats under århundraden.

Highlandponnyn är mellan 132 och 144 cm hög. De bär sitt huvud högt och har alerta och snälla ögon. Deras mule är bred och har djupa käkar. Halsen är av perfekt längd med fina sluttande bogar och välplacerade underarmar. Highlandponnyn har välbalanserad och kompakt kropp med djup bringa, väl fjädrade revben, stark bakdel och välutvecklade lår. De har ett mjukt och silkeslent hovskägg.

Highlandponnyns päls ses ofta i toner av black vilka inkluderar mouse, brun, skimmel och créme.

Highlandponnyn anses vara en hälsosam och robust ras. Detta är ett resultat av djurets anpassning till de skotska höglandets och hedarnas miljöförhållanden. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar