Highlandponny är en stark och uthållig hästras

Highlandponnyn är en skotsk ras och en av de största bergs- och hedsraserna av ponny på de Brittiska öarna. Här har vi samlat det du behöver veta om rasen.


Highlandponny

Highlandponnyn är en uråldrig ras av ponny från de skotska högländerna. Rasen har en uthållig kroppsbyggnad som utvecklats genom att leva under de hårda miljöförhållanden som deras hemmiljö bland berg och hedar erbjuder. Den klippiga miljön de utvecklats i har gjort rasen stadig på foten.

Några av highlandponnyns egenskaper

Här är några av highlandponnyns särdrag som kan intressera dig:

  • När du lär dig om och förstår ursprunget och livsmiljön av highlandponnyn kommer du fascineras av dess hälsa och disposition. Highlandponny är en frisk ras av ponny. Det finns inga för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över ponnyn regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Highlandponnyn är känd för att ha många talanger och de kan utföra aktiviteter och arbeten mycket väl. Dessa kan inkludera distansritt, fritidsritt och hoppning.

Highlandponnyns ursprung och utveckling

Highlandponnyn har ursprung i de skotska bergen och man känner till att rasen existerade redan innan istiden. Det finns två varianter av highlandponny: den från det skotska fastlandet (scottish mainland) och den från den västra ön (western island). Western island är den lättare och mindre varianten av ponnyn.

Highlandponnyn har hjälpt människor i århundraden. Bönder fascinerades av ponnyns kapacitet att klara den tuffa miljön. Ponnyn är även populär för vandring och som turponny tack vare dess balans och vänliga natur. De älskas även för deras lugn, uthållighet, och förmåga att bära vikt.

Ponnyn utvecklades ursprungligen för arbete på de skotska gårdarna. De användes för att förflytta timmer och vilt. De användes även för att plöja fält.

Idag finns runt 5500 highlandponnys kvar i världen varav den stora merparten finns i Europa. Idag avlas de för ridning och körning.

Highlandponnyns karaktärsdrag

Highlandponnyn är en ras som härstammar från de skotska högländerna och öarna. De två andra ponnys som härstammar från Skottland är shetlandsponnyn och eriskayponnyn. Precis som de två andra raserna har highlandponnyn anpassat sig efter de varierande och tuffa miljöförhållandena i de skotska högländerna. Rasen har en vinterpäls som består av ett lager av grova hår över den mjuka och täta underpälsen. Denna sorts päls gör att ponnyn kan leva i alla sorts väder. Till våren fäller ponnyn pälsen och får en slät sommarpäls. Highlandponnyn har en fin natur och ett balanserat temperament, vilket precis som deras uthållighet är en egenskap som utvecklats under århundraden.

Highlandponnyn är mellan 132 och 144 cm hög. De bär sitt huvud högt och har alerta och snälla ögon. Deras mule är bred och har djupa käkar. Halsen är av perfekt längd med fina sluttande bogar och välplacerade underarmar. Highlandponnyn har välbalanserad och kompakt kropp med djup bringa, väl fjädrade revben, stark bakdel och välutvecklade lår. De har ett mjukt och silkeslent hovskägg.

Highlandponnyns päls ses ofta i toner av black vilka inkluderar mouse, brun, skimmel och créme.

Highlandponnyn anses vara en hälsosam och robust ras. Detta är ett resultat av djurets anpassning till de skotska höglandets och hedarnas miljöförhållanden. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar