Så bygger du ett hönshus

Hönshus kan utformas på hur fantasifulla sätt som helst! Här bjuder vi på tips och inspiration till hönshuset och går igenom vilka saker som bör finnas med för att hönorna ska ha det bra.

bygga hönshus

Drömmer du också om ett stiligt hönshus fullt av kluckande hönor? Innan hönsen flyttar in i trädgården behöver du först lägga lite tid på att bygga och inreda hönshuset på ett smart sätt. Det är ju både viktigt att hönorna trivs, att huset är rovdjurssäkert, och att skötseln och städningen kan ske så smidigt som möjligt.

Så här kan ett litet hönshus för bara ett par hönor se ut!

Storlek

Visst finns det färdiga hönshus att köpa, men att utforma sitt eget kan vara bra för att få ett som är lagom stort i förhållande till antalet hönor som man vill ha. Varje höna behöver allra minst ha en yta på 0,2 kvm att röra sig på inuti huset, så se till att där finns tillräckligt med svängrum, och även utrymme för ifall du vill skaffa fler höns i framtiden.

Ett litet tak ovanför hönsluckan ger bättre skydd mot regn.

Utformning

En lekstuga eller friggebod kan vara ganska lätt att göra om till ett hönshus. Men bygger du ett helt nytt hus från grunden får du förstås chansen att sätta ännu mer personlig prägel på det!
På sajten Backyardchickens.com kan du till exempel hitta mängder av olika fantasifulla modeller och ritningar på hönshus som privatpersoner delat med sig av.

Hönshuset bör placeras på ett soligt ställe i trädgården, och vara helt torrt och ha god ventilation för att hönsen ska hålla sig friska. När man bygger bör man använda hela skivor till väggar, golv och tak, och täta ordentligt för att undvika springor där kvalster kan sätta sig.

bygga hönshus

Ett finmaskigt putsnät skyddar hönsen bättre än vanligt hönsnät.

Läs också: Bygga altan – 6 smarta tips

Detta behöver finnas i ett hönshus:

  • Sittpinnar. Pinnarna som hönorna sitter på bör vara anpassade efter deras storlek och  klorna ska inte kunna gå helt runt pinnen så att de nuddar varandra. För värphybrider brukar 4–5 centimeter i diameter vara lagom, och någon centimeter mindre för dvärghöns. Minst 20 cm behöver varje höna ha i sittbredd. Flera pinnar på olika höjd är bra, bara de sitter på sådant vis att hönorna inte hamnar direkt ovanför varandra, så att de bajsar på varandra. En ramp upp till sittpinnarna är också bra att ha, samt gödselbrädor som samlar upp bajset under sittpinnarna och gör det lättare att hålla rent i huset.

  • Fönster. Minst ett fönster behövs och helst i söderläge så att det kommer in så mycket ljus som möjligt. Ljuset påverkar både dygnsrytm och äggläggning. Fönsterluckor är också bra att ha om du ska ha en tupp, så den inte vaknar och galer så fort solen går upp.

  • Ventilation. Hönor är känsliga för mögel, och därför är det viktigt med god luftcirkulation. Men se till att det inte drar vid sittpinnarna.

bygga hönshus

Dagsfärska ägg till frukosten – vilken dröm!

  • Värprede. I värpredet lägger hönorna sina ägg. Det bör ge avskildhet och vara mörkt och ha lite halm i botten. Minst ett värprede per sex hönor rekommenderas av Jordbruksverket, men det får gärna vara fler så det inte blir köbildning och bråk i huset. Inom industrin behöver redet minst vara 24 x 31 cm, men du kan gärna bygga större.

  • Skyddsnät. Täck lufthål och fönster med putsnät, för att hålla ute djur som vill ta sig in i hönshuset.

  • Golvströ. Ett torrt och luckert golvunderlag behövs. Kutterspån för smådjur är ett bra alternativ, då det doftar gott och har bra uppsugningsförmåga. Några andra alternativ är till exempel hampaströ eller torv som båda är lätta att kompostera.

  • Isolering och värme. Höns kan lätt förfrysa delar av kroppen när temperaturen går ner till omkring 15 minusgrader, eller ifall de utsätts för minusgrader under längre perioder. Ifall du behöver isolera hönshuset beror till viss del på var du bor, och vilken hönsras du har (gamla svenska lantraser är mer köldtåliga). Att kunna hålla några plusgrader i huset över vintern är att föredra. Därför är det smart att isolera mellan inner-, och ytterväggarna, tak, och golv, med exempelvis frigolit. Se bara till så att hönorna inte kommer åt att picka sönder isoleringen! Som värmekälla är ett kamrörselement fyllt med sand ett bra och brandsäkert alternativ.

  • Arbetslucka. Ifall du har ett litet hönshus så är det bra att ha det upphöjt på hjul eller ben, och en lucka i lagom arbetshöjd så att du enkelt kan rengöra huset.

  • Hönslucka. Ingången till hönshuset bör vara en lucka med storlek på 35 x 40 cm, enligt Jordbruksverkets rekommendationer, men bör anpassas efter storleken på hönsrasen.

  • Bad. Höns behöver bada sig i sand eller liknande varje dag för att hålla ohyra och smuts mellan fjädrarna borta. Gör ett bad med plats för flera hönor, och fyll det med jord, torv eller sand. Att ha ett bad inomhus, och ett bad ute i hönsgården är det bästa, så att hönorna kan bada året runt.

Källa: Boken “Höns som hobby” av Liselotte Roll (Natur & Kultur, 2019)

Läs också: Växthus – ett uterum att odla i


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar