Hundcoachen Fredrik Steen: ”6 viktigaste sakerna du bör lära din hund”

Det finns sex saker som alla hundägare bör lära sin hund! Här listar hundcoachen Fredrik Steen vad som är nycklarna till ett framgångsrikt hundliv.

fredrik steen

Hur får man egentligen livet tillsammans med hunden att bli sådär mysigt och harmoniskt som man hoppas på? I sin nya bok Hundlära listar hundcoachen Fredrik Steen sex viktiga lärdomar som kommer hjälpa hunden genom hela livet och som lägger grunden för en bra relation mellan dig och ditt husdjur. Börjar du öva på det här sakerna redan när hunden är valp, har du mycket vunnet! 

Här bjuder vi på ett utdrag ur boken, som är full av tips och råd för dig som önskar vidare vägledning.

Fredrik Steens 6 viktigaste lärdomar för hunden:

1. Lär hunden att kommunicera

– Ju bättre vi förstår vår hund, desto lättare är det att få ett fungerande hundliv tillsammans. Hundar kommunicerar genom fysisk kontakt, mimik och kroppsspråk, och det tycker jag att du ska träna på att också göra. Vill du att din hund ska stanna eller sätta sig ner, rör vid hunden. Visa istället för att säga. Detta är vad jag brukar kalla för rak kommunikation, det gillar hunden då det är den kommunikationen hunden redan använder. Om vi vill kunna kommunicera med våra ord, då är det något vi måste lära hunden. Träna på det genom att göra roliga övningar. Du kan till exempel uppmana hunden att göra vacker tass och belöna den, det vill säga ge den positiv förstärkning, med godis när den gör rätt, tipsar Fredrik.

2. Lär hunden att du har bestämmanderätt

– Bestämmanderätt handlar, när den används korrekt, om att skapa en trygg relation med en individ du är rädd om – inte att kuva någon till att göra som du vill. Men precis som att vi ofta gör saker vi inte vill för att vi måste, behöver vi också lära hunden att det inte spelar någon roll om den vill göra något eller inte, utan ibland måste den.

fredrik steen

3. Lär hunden strategier

– Varje gång hunden blir utsatt för något nytt så måste hunden hantera det. Om du är ute och går med din hund och möter en joggare, så måste du sätta dig in i hur det känns för hunden. Helt plötsligt kommer det en individ långt borta som rör sig på ett konstigt sätt emot er. Om man inte lär hunden hantera tillvaron måste den skapa egna strategier. Vissa hundar kanske blir överlyckliga och börjar hoppa på joggaren, medan andra kanske blir rädda och försöker skrämma iväg joggaren med skall. Hjälp istället hunden att skapa rätt strategier redan från början, tillsammans med dig. Jag ger exempelvis alltid mina hundar en godisbit när vi passerar joggare eller andra hundar, tipsar Fredrik Steen.

4. Lär hunden att hantera förväntningar

– Jag har en hundhall där jag tränar och leker med mina hundar. Där vill jag att det ska finnas förväntningar och att hundarna får en förhöjd stressnivå. De ska förvänta sig att ha kul och att vi ska jobba tillsammans. På samma vis ska en jakthund under jakten ha förväntningar på att spåra och jaga, och en tävlingslydnadshund ha förväntningar när den får på sig sin tävlingsutrustning. Men oavsett vid vilka situationer din hund har förväntningar så måste den lära sig att inte ha det resten av tiden. Förväntningar skapar stress hos hunden, och stress är nästan alltid ett problem. 

fredrik steen
Hundlära av Fredrik Steen (Mondial, 2022).

5. Lär hunden att komma när du ropar

– Du vill såklart alltid att din hund ska lyssna på dig, och framför allt komma när du ropar på den. Jag brukar alltid säga att inkallning bygger på två saker: 1) Hunden ska lära sig att det alltid lönar sig att komma till husse/matte. Den blir glad av att komma till mig, den kanske får en belöning om den gör det, jag bjuder alltid in. 2) Det är inte valfritt att komma till mig. Här har du bestämmanderätten, och det måste hunden acceptera.

6. Lär hunden att känna sig trygg när den är ensam

– Även om du idag tänker att din hund alltid följer med dig och att ensamträna hunden därför känns onödigt, så kan jag lova dig att det kommer att komma situationer där du måste lämna hunden ensam en stund och då måste man lära hunden att känna trygghet med det, säger Fredrik Steen.

Fler tips av Fredrik Steen!

I artikeln 4 vanliga misstag vid hundmöten kan du läsa fler tips från hundcoachen.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar