Hundcoachen Fredrik Steen: ”4 vanliga misstag vid hundmöten”

Har din hund svårt att möta andra hundar? Hundcoachen Fredrik Steen förklarar vanliga fallgropar och lär ut knepen för att lyckas vid hundmöten.

Högljutt skällande, överdriven lekfullhet och attacker mot andra hundar kan göra hundmöten riktigt besvärliga när man är ute och promenerar med sin fyrbenta vän. Men sådana ”problembeteenden” går att undvika och kan förbättras. Det menar hundcoachen Fredrik Steen, aktuell med nya boken ”Hundlära”. 

– Jag har tränat hundmöten med hundratals hundar och har inte misslyckats en enda gång. Det vill jag inte säga för att skryta, utan för att uppmuntra dig – du och din hund kan också lyckas, skriver han i boken.

Hundmöten är onaturliga

Fredrik Steen menar att det är viktigt att komma ihåg att hundmöten är ett mänskligt påhitt som är onaturligt för hunden. 

– Vilda hundar och vargar skulle aldrig gå fram och hälsa på varandra så som vi låter våra hundar göra, de skulle försvara sitt revir. Det går att se på gatuhundar hur de springer runt i gäng och hur de vet att man inte går in i någon annans revir. Om man gör det blir det bråk, som kan vara förenat med livsfara, förklarar han.

Börja träna tidigt

Om man börjar träna redan när hunden är valp blir det mycket enklare att hitta en bra strategi, än att förändra ett problembeteende hos en äldre hund. För att det ska kännas tryggt vid valpens första hundmöte rekommenderar Fredrik att du låter det ske med en hundägare som du redan känner. Försök sedan att hålla hunden vid din sida och gå lugnt tills mötet är förbi.

– Ha några godbitar i handen som du visar valpen, använd kopplet för att hålla valpen i rätt position och ge godis, tipsar Fredrik.

Var konsekvent

Vid sina första hundmöten kommer valpen kanske inte visa så mycket intresse för godiset. Men om du är konsekvent med att visa att hunden ska hålla sig intill dig, samtidigt som du erbjuder godis, kommer valpen snart lära sig. När den har vant sig vid det här lugna beteendet, kan du börja släppa på tyglarna och låta den prova mer själv.

– En enkel regel att använda är att om hunden är kopplad, så får den inte hälsa på andra hundar. Det blir lättare för din valp att förstå, och var konsekvent med detta. Det finns ingen anledning att stanna och hälsa på en främling!

Foto: Andreas Lundberg/Elliot Nyhlin

Här bjuder Fredrik Steen på fler tips och råd ur sin bok “Hundlära” (Mondial, 2022).

4 vanliga misstag vid hundmöten:

1. Man använder sig av en metod som inte fungerar

– Kommunicerar man på rätt sätt får man resultat på en gång. Om man märker efter ett par gånger att ens metod, som till exempel att ge godis, inte ger något resultat, så är det direkt fel att fortsätta den här träningen. Varje övning man gör med hunden ska ge ett resultat. Det är rent vansinnigt att öva ett halvår med något som inte fungerar. Under den tiden hinner hundens egna strategier bara växa sig starkare. Oavsett vilken metod du använder, byt den om den inte fungerar!

2. Man arbetar med bestraffning

– Gör inte det. Det är i bästa fall meningslöst, och skapar bara större konflikter mellan dig och din hund.

3. Man undviker möten

– Detta kan funka på kort sikt för att slippa problem, men att undvika sådant som är nästintill omöjligt att undvika i längden är inte att lära hunden en strategi.

4. Man släpper hundarna lösa

– Vissa brukar tänka att ”hundarna får lösa det själva” och så släpper man bara på kopplet och tittar på. Detta är en urusel idé, och lär hunden ingenting alls om hur den ska göra nästa gång i en annan situation.

hundmöten fredrik steen

Hundcoachens bästa tips: Så blir dina hundmöten bättre

• Lös inte problemet vid mötet

– Om det är kalabalik vid hundmötet blir det väldigt svårt att lära hunden nya strategier. Det är inte schysst mot hunden att endast i ”skarpa lägen” kräva något som den inte kan. Det handlar om att träna och lära hunden genom att lägga ner arbete i vardagen, när oförutsedda möten inte sker. Lär hunden i en lugn och kontrollerad miljö. Sedan kan ni lägga in allt större störningar.

• Fokusera på relationen med din hund först

– För att få en bra kommunikation som håller i ett hundmöte måste man bedriva överinlärning. Du måste nöta! Hunden måste lära sig att det lönar sig att göra som du säger. Det du ska träna på är relationen mellan dig och din hund. Hunden ska kunna lita på dig! Du ska kunna nå hunden även vid ett energifyllt hundmöte. Om ni kommunicerar bra, så räcker det med att du petar på din hund för att den ska reagera på det.

• Träna målmedvetet

– Du måste ha en målsättning med din träning. En bra första målsättning tycker jag kan vara att hunden är lugn och trygg vid din sida. Har ni fixat det – då är mycket vunnet i alla tänkbara situationer.

Källa: Boken ”Hundlära” av Fredrik Steen (Mondial, 2022).


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar