Hur du enklast byter vatten i ditt sötvattensakvarium

När du köpt ett sötvattensakvarium så finns lite saker att tänka på. En stor del i skötseln är hur man byter vattnet i sötvattensakvariet. Vi lär dig allt du behöver veta.


Vikten av regelbundna vattenbyten

Veckovisa vattenbyten är det viktigaste du kan göra för att försäkra dig om att fisken i ditt sötvattensakvarium förblir friska och glada. Tyvärr är det även en procedur som många fiskägare tenderar att glömma.

När det är full rulle i livet glöms skötsel av akvarium lätt bort eller lämnas för ett senare tillfälle. Fiskar kan dö av dålig vattenkvalitet och det kanske slutar med att du känner att skötsel av akvarium är mer krävande än det är värt det.

Denna artikel kommer beskriva hur du enkelt, snabbt och smärtfritt håller ditt akvariums vatten friskt och rent utan att spendera timmar på rengöring varje vecka, och utan att spilla vatten över hela ditt golv.

Kom ihåg att inget akvarium är helt befriat från skötsel men med rätt redskap och planering kan besväret minimeras.

Det är en god idé att grundligt städa akvariet en gång i månaden eller minst en gång varannan månad. Detta betyder att ta ut all inredning (om du inte har levande plantor) och rengöra dessa, att hantera alger, rengöra filter och dammsuga grus. Men denna städning är mycket stressande för dina fiskar.

Ett veckovist vattenbyte behöver inte innebära allt detta, utan kan vara relativt stressfritt för både dig och dina fiskar. Att hålla ditt akvarium i gott skick bör inte vara något du bävar inför!

Att byta vatten i ett 40-litersakvarium

Om du har ett mindre akvarium kommer ditt veckovisa vattenbyte endast ta några minuter. Du behöver en liten sifon för att dammsuga grus och en hink.

Notera att alla hinkar du använder för byte av vatten bör märkas och användas endast för detta syfte. Använd aldrig en hink som även används vid rengöring av huset då det i dessa finns kemikalier som kommer skada din fisk.

För att byta vatten i ett 40-litersakvarium, använd grusdammsugaren för att suga vatten från tanken till hinken. Ta aldrig bort allt vatten utan endast runt 30%.

Ett gott sätt att mäta detta, förutom att använda sig av ögonmått, är att använda dig av en hink där 13 liter markerats. När vattnet når markeringen vet du att du tagit ut tillräckligt med vatten. Släng det gamla vattnet och fyll hinken med friskt vatten och häll försiktigt i det i akvariet och du är färdig med vattenbytet.

Att byta vatten i större akvarium

För de med stora akvarium är arbetet med vattenbyte betydligt mer komplicerat. Du kan använda en sifon och fylla och tömma hinken om och om igen, och sedan göra på samma sätt för att fylla tanken från hinken.

Denna metod kräver ett dussin eller fler resor mellan akvariet och vattenkällan. Det är tidskrävande, tungt och slaskigt samt en god ursäkt för att byta hobby! Men det finns ett bättre sätt:

Det finns system för vattenbyte på marknaden som suger ut vattnet direkt från ditt akvarium till ditt handfat. Dessa system involverar en lång slang som kopplas till ditt köks- eller badrums handfat i ena ändan och har en grusdammsugare i andra ändan.

Du kan suga vatten från tanken och rätt ner i avloppet. När tanken har tömts på önskad vattenmängd vrider du endast på en spak och din tank börjar fyllas med friskt vatten.

Låter det enkelt? Det är definitivt bättre än att bära hinkvis med vatten fram och tillbaka i huset. Nedan beskriver jag hur jag använder min vattenbytare för ett enklare sätt att byta vatten varje vecka.

Steg 1: Att installera din vattenbytare

Vattenbytare är utvecklade för att kopplas till ditt köks handfat eller liknande vattenkälla. När dräneringen pågår sänder vattenbytaren smutsigt vatten från akvariet rakt ner i avloppet.

Jag använder dock min på ett lite annat sätt. Vattenbytare kommer med slangar på runt 15 meter, vilket är långt nog för att nå vattenkällor i de flesta hem. Jag föredrar att sända mitt smutsiga vatten ut i trädgården istället för att sända det ner i avloppet.

På sommaren använder jag vattnet för att vattna växter och blommor. Detta är endast ett sätt jag försöker spara vatten och är inte något nödvändigt.

Vad du än väljer att göra med det gamla vattnet gör en vattenbytare arbetet betydligt enklare när det kommer till att suga ur det gamla vattnet.

Notera att jag i denna artikel beskriver användningen av Aqueon Aquarium Water Changer som har en längd på 15 meter, vilket är längden jag föredrar för hur jag använder mig av det gamla vattnat (beskrivet ovan). Men det finns även kortare varianter på marknaden om du inte behöver lika lång slang.

Steg 2: Att suga ur vattnet ur akvariet

Efter att du installerat din vattenbytare enligt instruktionerna från tillverkaren behöver du endast skruva på en spak för att vattnet ska börja tömmas. Vattenbytarens funktion är även att rengöra gruset.

Vi kommer inte använda oss av funktionen som dammsuger gruset för vårt veckovisa superenkla byte av vatten, men du bör använda funktionen när du går din månadsvisa städning av akvariet.

Vattenbyte bör alltid vara delvisa. Jag repeterar att vi endast bör ta runt 30% av det gamla vattnet ur akvariet. Du bör aldrig byta ut allt vatten i ditt akvarium på samma gång. Trots att vattenbyte är hälsosamt för fiskarna kan extrema skillnader i vattnets kvalitet och kemiska sammansättning faktiskt orsaka fiskarna en hel del stress eller till och med döda dem.

Kom ihåg att anledningen till att du byter vatten i ditt akvarium är att späda ut det naturliga avfall som skapats av fisk och oäten mat. I det vilda sker detta naturligt genom strömmar och floder där fisken lever. I ditt akvarium behöver du själv genomföra detta genom vattenbyte.

Lösningen för föroreningar genom avfall är att späda ut vattnet.

Vattenbyte ersätter inte den regelbundna städningen av akvariet eller skötseln, men underlättar när det kommer till att kontrollera mängden avfall i akvariet, eller att förhindra tillväxt av alger.

Det är inte nödvändigt att ta av akvariets lock. Du behöver inte ens stänga av filtret så länge det sitter lågt nog för att fortsätta fungera under vattenbytet.

Du bör även se till att termostaten sitter lågt nog i akvariet så att inte en stor del av termostaten är utanför vattnet under vattenbytets lägsta punkt.

Se upp för de små fiskarna!

Det tar några minuter för vattnet att sugas ut och du kan inte göra mycket annat än att titta på. Var medveten om att slangens del som sitter i akvariet kan falla ut av sig själv varför du bör fästa det mellan inredningen så att den sitter kvar. Om den verkar sitta säkert kan du göra något annat under några minuter medan vattnet sugs ut.

Men om du har små fiskar i ditt akvarium bör du hålla ett vakande öga över dem och den öppna delen av slangen i akvariet. Var noga med att se till att de inte simmar upp och in i slangen där de kan fastna.

Ja, det kan hända och det händer!

Friska fiskar, även små, bör vara starka nog att fly från suganordningen. Tyvärr är fiskar inte särskilt visa vid vattenbyte och då slangen får små bitar av skräp att dansa runt i den klara plastöppningen på slangen kan detta attrahera små fiskar, som kan simma in i slangen jagandes skräpet och på detta sätt fastna om du inte är försiktig.

Steg 3: Fyll på akvariet

Att fylla på akvariet med hjälp av vattenbytessystemet är precis lika enkelt som att tömma det. Se till att du noggrant kopplat ihop slangen med vattenkällan för att inte slangen ska falla av och göra så att vatten sprutar överallt.

Du bör stänga av spaken på slangens ände som slutar vid tanken innan du går över och sätter på spaken för att fylla på akvariet. När du är tillbaka vid tanken, öppna spaken igen och vattnet kommer då att börja fylla på.

Som sagt, om du kan säkra slangens ände i tanken kan du göra något annat under de minuter det tar att fylla på akvariet. Men glöm inte bort slangen för att undvika översvämning! Jag använder en timer med alarm för att påminna mig själv och ja, jag lärde mig den hårda vägen.

Fyll på akvariet precis under filtrets öppning för utlopp för att låta vattnet få rörelse utan att skapa för stark ström.

Vattentemperatur

En av de största frågorna när det kommer till att fylla på akvariet är frågan gällande vattnets temperatur. Självklart behöver tropiska fiskar temperaturer mellan 24 och 26 grader för att vara glada.

Men eftersom du endast byter ut 30% av vattnet kan du komma undan med en något lägre temperatur på vattnet som fylls på, vattnet behöver inte överensstämma exakt med vattnet i tanken.

Jag föredrar att fylla på med något kallare vatten i systemet på grund av hur vattnet värms upp i vårt hus. Kallvatten kommer direkt från brunnen till vår kram, medan varmvattnet tar en tur genom värmepannan.

Jag föredrar att mina fiskar får så rent vatten som bara möjligt så jag försöker undvika uppvärmt vatten som tagit en längre väg. Notera att det är en stor skillnad mellan kallare och kallt vatten. Fyll aldrig på med iskallt vatten i ditt akvarium. För vissa arter kan en skillnad i temperatur på så lite som nio grader vara dödligt.

Du kanske även märker att en ström av något kallare vatten piggar upp vissa fiskar i ditt akvarium och dessa kan vara särskilt kaxiga efter ett vattenbyte. För dem betyder den plötsliga tillsatsen av kallare friskt vatten början på regnsäsongen.

Ett rent akvarium betyder friska fiskar

Veckovisa vattenbyten ersätter inte behovet av den månatliga städningen eller grundstädningen av ditt akvarium varannan månad. Du behöver fortfarande dammsuga substrat och få ur all smuts ur gruset, rengöra akvariets sidor för att förhindra alger, rengöra inredningen för att den ska se fin ut samt utföra den regelbundna skötseln av filtrationssystemet.

Men dessa djupgående städningar kan vara stressande för de boende i ditt akvarium varför de regelbundna vattenbytena betyder att akvariet kan hållas i skick utan att skrämma upp din fisk för ofta.

Vattenbytaren är ett utmärkt redskap för att byta vatten lätt och snabbt. När du övat lite kommer du kunna genomföra skötseln som beskrivs i denna artikel på så lite som 20 minuter, och du kan spendera den mesta av den tiden arbetandes med andra sysslor i hemmet, medan ditt akvarium töms och fylls på.

Du kommer inte behöva bära hinkar runt huset längre och spilla vatten på golvet!

Att ta hand om ditt tropiska akvarium tar visst arbete men det är alltid bättre att arbeta smartare än hårdare. Genom att använda dig av rätt redskap för arbetet kommer du bäva skötseln av akvariet betydligt mindre och kommer kunna njuta av akvariet betydligt mer.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar