Hur gör man en hamster tam

Att leka med sitt husdjur är del av glädjen av att äga dem, men inte alla husdjur, som en del nya hamstrar, tycker om att blir hållna. En del hamstrar behöver tämjas innan du kan hålla dem på ett säkert sätt. Som tur är finns det några gamla beprövade steg du kan ta för att få din hamster att vilja leka hur snabbt som helst.


Regler för att tämja hamstrar

För att förenkla processen av att tämja och vänja din hamster vid kel finns det några enkla regler att följa för att se till att din hamster inte är stressad innan du börjar.

När du tar hem en ny hamster, ge den en vecka eller så för att anpassa sig till sitt nya hem och sin nya omgivning innan du börjar hålla i den för mycket.

Var noga med att se till att din hamster har en bra storlek på buren och andra nödvändigheter för ett stressfritt boende.

Placera din hamsters bur på en plats där de kommer vara kring människor men inte störs av för mycket ljud, andra husdjur, eller andra distraherande faktorer (i synnerhet under dagen då hamstrar sover som mest).

Stör inte eller försök hålla din hamster under dagen när den sover. Jobba för att tämja och hålla i hamstern endast när den kommit ut ur boet på egen hand. Att väcka en sovande hamster är ett säkert sätt att få dem på dåligt humör!

Steg för att tämja en hamster

Att tämja en hamster kräver tid och tålamod. Skynda inte genom stegen utan låt det ta den tid det tar att lära känna din hamster och dess kroppsspråk. Nyckeln är att vinna din hamsters förtroende så att den förstår att den inte behöver vara rädd för dig.

Kom ihåg att om du pressar din hamster för hårt, för snabbt, kommer detta leda till att hamstern blir stressad och det kommer bli svårare att få den att lita på dig. Kontrollera noga att din hamster inte är stressad innan du går vidare till nästa steg.

Steg 1: Låt din hamster ta sin tid att vänja sig och bli bekväm i sitt nya hem. Tecken på en avslappnad hamster är att den dricker, äter, och leker när du är i närheten.

Steg 2: Spendera tid kring din hamsters bur och prata med den med lugn och låg stämma för att hamstern ska vänja sig vid din röst. Om du inte vet vad du ska säga kan du läsa högt ur en bock eller lugnt sjunga för din hamster!

Steg 3: Erbjud hamstern några godbitar (som solrosfrön, bitar av russin eller annan torkad frukt) som du serverar i din hand. Börja med att ge hamstern godbitar genom buren eller vid burens dörr, och när din hamster hoppar över för att ta godbiten kan du försöka sätta in handen i buren. Försök inte röra din hamster utan låt din hamster komma över för att utforska din hand.

Steg 4: Placera godsaken i din öppna hand inne i buren så att din hamster måste ta godbiten från din öppna hand (och kanske sätter en tass eller två på din hand för att få godsaken). Igen, försök inte tvinga dig på hamstern utan låt hamstern komma till dig.

Steg 5: Placera godsaken på din hand så att din hamster måste klättra upp på handen för att få den. När din hamster modigt gör det (och först då) försök att försiktigt lyfta upp den. De första gångerna du försöker detta kommer din hamster antagligen hoppa ur din hand, men fortsätt varsamt och beslutsamt och efter en tid kommer din hamster inse att din hand är en säker plats.

Tiden mellan stegen varierar, i synnerhet med hamsterns ålder och hamsterns personlighet. Din hamster kanske snabbt accepterar att bli upplockad, tar godsaker ur din hand och så vidare, eller så tar de månader eller mer att slappna av tillräckligt för att göra så.

Hur du håller en hamster

Det bästa sättet att ta upp och hålla en hamster är i din kupade hand med den andra handen över hamsterns rygg. Det är bäst att börja med att lyfta hamstern precis över ditt knä eller annan mjuk yta ifall de ramlar eller hoppar. När din hamster blir mer bekväm, låt den krypa från en hand till en annan och över dina armar. Du kan fortsätta att erbjuda den godsaker, men din hamster kanske inte är så intresserad av mat medan den undersöker och utforskar sin omgivning.

Att ta upp en hamster som inte är tam

Det kan hända att du måste ta upp en hamster som inte är tämjd ännu, till exempel när du ska rengöra hamsterburen.

För att göra detta, placera en kopp (eller kartongtub med papper stoppad i en sida för att stänga av tuben) på sidan framför hamstern och få den försiktigt att gå in i koppen eller tuben. De flesta hamstrar kommer gå rakt in i koppen av nyfikenhet.

Handskar eller en tjockare handduk kan användas om du måste ta upp en hamster som bits eller om metoden med koppen inte fungerat. Detta kan vara mycket stressande för din hamster och kan få din hamster att bli än mer motvillig till att hållas varför denna metod endast bör användas med stor varsamhet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar