Hur man rengör en hamsterbur

Den här artikeln handlar om hur man rengör en hamsterbur. Bland det största ansvaret man har när man äger en dvärghamster (eller någon annan gnagare) är att regelbundet rengöra deras bur eller boplats. Hur ofta du behöver rengöra beror på en rad faktorer.


Antal djur

Burens storlek

Hamsterns toalettvanor

Daglig rengöring – rengör din hamsters bur dagligen

Du kan hålla din hamster i gott skick genom att göra en enklare daglig städning. Ta bort oäten mat – särskilt färsk mat. Om din hamster är rumsren kan du byta ut hamsterns avfall från området som används som potta dagligen eller hörnan som används som toalett kan skrapas med skrapa för skräp.

Se till att din hamster är på en säker plats

Ta ur din hamster ur buren och placera hamstern på säker plats medan du rengör dess bur. Att sätta din pälsboll till vän på hamsterns inhägnade lekplats eller i en låda är en idé. Den veckovisa städningen kan då till och med bli något din hamster ser fram emot.

Ta ur hamsterns hus och accessoarer och rengör

Ta ur hamsterns hus och tillbehören och skrapa undan alla flisor av trä och det som används som strö i buren. Rengör buren med hett vatten och mild tvål eller tvål som är särskilt utvecklad för husdjurssyfte.  Hamstrar markerar sitt territorium med sina doftkörtlar och har mycket känsligt luktsinne, så starka dofter av tvål kan komma att störa dem. Använd hett vatten och mild tvål för att rengöra matskålen och andra tillbehör. Töm vattenflaskan och skölj några gånger med rent vatten.

Att byta ut bo och tillbehör varje städning

Byt ut boendet och tillbehören med en annan uppsättning varje gång du städar. Det är trevligt för din hamster att ha olika leksaker och gömställen, det ger dem variation i livet. Behåll en liten del av det som användes som strö och placera det i sovområdet tillsammans med rent strö. Detta gör att deras doft förblir i boet vilket lugnar dem.

Kom ihåg – en hamster i en ren miljö är en gladare och friskare hamster!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar