Hur många fiskar bör bo i samma akvarium

Fiskar är vackra och bra djur i hemmet. Dock så krävs det ganska mycket skötsel och planering. Lär dig hur du planerar för antalet fiskar i ett akvarium.


Fiskar och akvarium

Det första många nya ägare av akvarium gör är att springa och köpa en mängd färgglada fiskar, men om du inte vet hur många fiskar du bör köpa till ditt akvarium, eller hur många som är för många, kan det hända att du snart måste göra dig av med några.

Det är långt bättre att läsa på innan du fyller ditt akvarium med nya fiskar. Ditt akvarium är ett ekosystem under vatten, och den kemiska balansen i vattnet är avgörande för att hålla dina fiskar friska och vid liv. Låt oss ta en titt på hur många fiskar som med säkerhet kan gå in i ditt akvarium.

Antal fiskar i ett akvarium

Antalet fiskar som går in i ditt akvarium beror på akvariets storlek. Detta kan verka uppenbart, men det är lite mer komplext än så. Det finns ingen perfekt formel att avgöra exakt hur många fiskar som går in i ditt akvarium, men som allmän regel kan du tänka:

2,5 centimeter för varje 3,8 liter vatten

Det låter relativt enkelt, eller hur? Fel! Problemet med denna förenklade formel är att den är nästan omöjlig för en nybliven ägare av akvarium att använda. Detta då de fiskar vi köper till vårt akvarium vanligtvis är unga fiskar som kommer växa. Jag har själv aldrig sett en försäljare av fisk noggrant beräkna fiskens förväntade vuxna storlek för akvariet de ska bo i. Detta kan innebära problem längre fram i tiden.

Det enda sättet att skapa en hälsosam undervattensmiljö och avgöra hur många fiskar som kan bo i din tank är att låta fiskarna växa in i akvariet under en tid. Processen nedan beskriver hur du bäst gör just detta.

Vad du bör göra innan du skaffar fisk

Ett av de viktigaste stegen vid design av ett nytt akvarium är att förbereda vattenkvalitén, och vatten direkt från din kran är inte det bästa för nya fiskar. Först behöver du genomgå en process som kallas en akvariecykel för att grunda det nya ekosystemet.

En akvariecykel är ett sätt att få bakterier att arbeta i vattnet som stabiliserat kvaliteten och förbereder vattnet för fisken. För nybörjare, innan du placerar saker i ditt akvarium, låt det stå och rinna i några dagar utan fiskar för att få vatten att gå igenom filtret. Bakterier kommer börja etablera sig, inklusive goda bakterier.

Detta är även ett sätt att få temperaturen helt rätt, så att du inte behöver experimentera med din nya termostat vilket kan skada fiskarna. Ett intervall på 24-26,5 grander är målet och om du hamnar där emellan kommer de flesta tropiska fiskar trivas.

Slutligen, skaffa dig lite fiskmat, en liten skimmer, ett kit för att testa vattnet, och en sifon redo så att du kan vara en ansvarig fiskägare redan när de små liven anländer. Jag använder en sifon som sätter igång vattenflödet enkelt genom att klämma på en vattenpåse inbyggd i slangen, och jag älskar hur enkla att använda remsorna är för att testa vattnets kvalitet.

Att lägga till nya fiskar i akvariet

Nu när du är redo är det dags att gå till fiskaffären. De första fiskarna i ditt akvarium kommer ha arbetet att etablera den nya miljön. Det kan vara tufft, så skaffa dig först några motståndskraftiga fiskar. Jag rekommenderar att din första fisk är en danio. De har ett attraktivt utseende och är tåliga. Du kan antagligen hitta dessa fiskar till ett mycket överkomligt pris.

Undvik de vackraste fiskarna i början. De är för ett senare skede, när akvariets miljö redan är stabilt. Du behöver en fisk som är redo för det mesta och danio är därför ett utmärkt val. Börja med två-tre fiskar om du har ett akvarium på minst 38 liter. Om ditt akvarium är mindre kan en enda fisk räcka.

När du får hem din fisk, mata dem sparsamt. För mycket mat är inte en god idé. Du kommer märka att det tar fisken en dag för att få igång aptiten. Mata inte fisken mer än vad den äter upp på en minut eller två, annars kommer du försämra miljön.

Kit för vattentest

Nu när du är på god väg, börja testa vattnet genom att köpa ett kit för vattentest av något slag. Du kan hitta test av alla typer men själv föredrar jag de test som kommer i remsor, som verkar få jobbet gjort och är smidiga att använda. Med ett kit som är allt i ett kan du kontrollera vattnet för dessa grundläggande komponenter:

pH-värde – Detta mäter hur surt eller basiskt (alkaliskt) vattnet är. Din fisk kan klara av de yttre graderna på skalan men de tycker inte om snabba förändringar i värdet. Det önskade värdet ligger mellan 6.5 och 8.2.

Alkalinitet – Detta mäter hur troligt det är att du kan bibehålla ett pH-värde i akvariet. Det du bör sikta på är 120-180 ppm för ett sötvattensakvarium.

Hårdhet – Detta mäter saker som kalcium i ditt vatten. För hårt eller mjukt vatten kan vara skadligt för disken. Det bästa värdet ligger mellan 50 och 150 ppm för en tropisk fisk.

Nitrat och nitrit – Dessa skapas främst av avfallet bakterierna lämnar som hjälper hålla mängden ammoniak under kontroll. Det är bäst att ha nivån för nitrat under 40 ppm och nitrit under .5 ppm.

Ammoniak – Detta skapas främst av avfall från dina fiskar. I ett nytt akvarium kan det registreras höga nivåer av ammoniak, men så snart bakterierna börjar arbeta bör denna nivå hamna nära noll. Den bästa nivån för ammoniak är just noll.

Börja direkt att mäta ditt vatten för dessa ämnen och fortsätt mät varje vecka och anteckna nivåerna. Sedan kan du utforska hur värdena utvecklas och besluta när det är dags att skaffa fler fiskar. Man kan säga att så snart dina nivåer av kemikalier är under kontroll kan du lägga till fler fiskar, två till tre fiskar åt gången, tills du har fiskar som tar upp 2,5 centimeter för varje 3,8 liter vatten – och detta först när du beräknat deras fulla storlek förstås.

Hur du håller ditt akvarium rent

När du väl genomfört en akvariecykel och testar ditt vatten regelbundet, och långsamt lagt till nya fiskar, se till att du håller ditt akvarium i gott skick. Här är de vanligaste bestyren som du bör markera i din kalender för att hålla ditt akvarium i toppkvalitet.

Dagliga bestyr – Mata din fisk två gånger om dagen, men endast så mycket de kan äta på en till två minuter. Var noga med att temperaturen är korrekt, särskilt om du bor på ett ställe med stora skillnader i temperaturen under säsongerna eller om ditt akvarium är placerat nära ett fönster.

Veckovisa bestyr – Testa ditt vatten och skriv ner resultatet. Använd din sifon för att tömma akvariet på 10% vatten och fyll det med nytt fräscht vatten som behandlats för att avlägsna kloret.

Månadsvisa bestyr – Kontrollera ditt filter och byt ut det om det behövs, vilket det vanligtvis gör. Använd din sifon för att dammsuga grus och löst skräp. Fyll på vatten som dunstat med nytt vatten behandlats för att avlägsna kloret.

Max antal fiskar i akvariet

Förhoppningsvis har du lärt dig att det är lika viktigt om inte än viktigare hur du lägger till nya fiskar och inte bara antalet fiskar i ditt akvarium. Regeln med 2,5 centimeter för varje 3,8 liter vatten är en gammal tumregel som inte är perfekt. Det bästa sättet att mäta är att kontrollera vattnets kvalitet och lägga till nya fiskar långsamt. Tro mig, när du nått en nivå som ditt akvarium klarar av kommer testerna snabbt visa detta, men det är än bättre att undvika att detta redan innan det sker.

I ett akvarium på 40 liter vatten kan du vanligtvis lätt ha sex till åtta fiskar så länge ingen av dessa fiskar är enorm. Ett akvarium på runt 80 liter kan ha det dubbla antalet fiskar. Försök blanda fiskar som simmar högt med fiskar som simmar lågt så kommer ditt akvarium kännas ordentligt fullt. Var noga med fiskarna du väljer, för om du sköter vattnet korrekt kommer de bo i ditt akvarium under en lång tid.

Kom ihåg att köra en cykel i ditt akvarium, börja med endast två eller tre fiskar, och testa vattnet. Viktigast av allt är att ha tålamod. Du kanske vill ha ett akvarium fullt av fisk på en gång, men i längden vinner du på att vara tålmodig. Lycka till!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar