Hur vet jag om min hamster är en hane eller hona?

Att könsbestämma hamster kan vara svårt särskilt om de är unga eller om du inte har en hane och hona att jämföra mot varandra.


De mest uppenbara skillnaderna är de samma för alla sorters hamster, guldhamster, dvärghamster och kinesisk dvärghamster.

Håll din hamster på rygg och titta på dess mage. Du kan kupa din hand över din hamster och försiktigt vända den på ryggen, eller hålla upp den i nacken. Att hålla hamstern i en något upprätt position kommer hjälpa dig avgöra om hamstern har testiklar.

Anogenitalt avstånd

Det säkraste sättet att avgöra din hamsters kön är att titta på dess anogenitala avstånd. Detta är avståndet mellan dess könsöppningar (penile urinrör, vaginal öppning och urinöppning hos honan) och anus. Denna distans är mycket kortare hos honor än hanar (avståndet mellan öppningarna kan vara svårt att se hos honor medan de är separerade med cirka två och en halv centimeter hos hanar).

Andra skillnader

Hanens bakdel tenderar att vara längre och rundare till utseendet jämfört med honans bakdel (denna skillnad är särskilt synlig hos kinesisk dvärghamster).

Hanar har ofta en märkbar scrotum med testiklar efter att de nått fyra veckors ålder, men dessa testiklar kan dras in.

Endast honor har bröstvårtor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar