Irländsk terrier är känd för att vara en våghals

Den irländska terriern är en hund av terriertyp som är känd för sitt mod och för att vara en mycket lojal sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om den irländska terriern.


Den irländska terrierns egenskaper

  • Den irländska terriern kommer vanligtvis inte väl överens med andra hundar och särskilt inte om dessa är av samma kön. De tenderar att hamna i bråk med dessa och ger sig aldrig.
  • Hunden har tendenser att vara envis
  • Då den är en terrier har den instinkten att gräva, vanligtvis för att jaga skadedjur, samt att skälla.
  • De kräver regelbunden lek och motion för att stimuleras fysiskt och mentalt.
  • Hunden har en tendens att vara dominant varför det är viktigt att visa dem vem som är alfa i flocken.

Den irländska terrierns historia

Denna hund älskar äventyr och anses vara den äldsta rasen av terrierhundarna. Hunden tros vara ett resultat av en korsning mellan en svart och brun terrier och wheaten terrier. Båda dessa hundraser finns på Irland och användes vid jakt av räv och andra skadedjur. Den irländska terriern har en längre kropp och ben jämfört med andra raser av terrier.

År 1879 producerade två irländska terriers flera mästare i shower och anses vara förfäderna till den moderna irländska terriern.  Vid tiden klipptes hundens öron för utställning men år 1889 förbjöd Irish Terrier Club all klippning av alla hundrasers öron.

I USA erkändes den irländska terriern år 1885.

Under första världskriget användes den irländska terriern som budbärare och vid vaktposter. Hunden fick flera erkännanden under kriget för sin lojala och modiga natur. De blev till och med berömda för att ha räddat livet på flera soldater under kriget.

Den irländska terrierns temperament

Den irländska terriern utvecklades för att kunna fungera i ett flertal roller: som vakthund, som jakthund, och som sällskapshund. Hunden är vänlig, livlig och anpassningsbar vilket gör hunden till en duktig vakthund. Dessa kan anses vara goda kvaliteter hos hunden, men å andra sidan har hunden också kvaliteter vilka kan anses vara besvärliga. Hunden är självständig och tenderar att göra saker på sitt sätt. De kommer inte väl överens med andra hundar. De kräver daglig motion och lek för att hålla dem fysiskt och mentalt stimulerade.

Den irländska terrierns temperament påverkas av flera faktorer såsom arv, träning och socialisation. Därför kräver hunden träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hunden går väl ihop med människor och är lojal med sina ägare. Om du önskar ha en irländsk terrier i ditt hem är det viktigt att du visar dem vem som är ledare av flocken så att de följer dig som hundens alfa. Annars kan den irländska terriern anta denna ställning. Den irländska terriern har även tendensen att vara dominant med andra hundar. Om den irländska terriern inte socialiseras ordentligt tenderar de att vara aggressiva med andra hundar, i synnerhet om båda hundar är hanar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den irländska terriern är i regel en hälsosam hundras, med en genomsnittlig livslängd uppmätt till runt 13-14 år. Men hundens historia har visat att vissa individer har drabbats av hypotyreos och grå starr. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar