Irländsk terrier är känd för att vara en våghals

Den irländska terriern är en hund av terriertyp som är känd för sitt mod och för att vara en mycket lojal sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om den irländska terriern.

Den irländska terrierns egenskaper

  • Den irländska terriern kommer vanligtvis inte väl överens med andra hundar och särskilt inte om dessa är av samma kön. De tenderar att hamna i bråk med dessa och ger sig aldrig.
  • Hunden har tendenser att vara envis
  • Då den är en terrier har den instinkten att gräva, vanligtvis för att jaga skadedjur, samt att skälla.
  • De kräver regelbunden lek och motion för att stimuleras fysiskt och mentalt.
  • Hunden har en tendens att vara dominant varför det är viktigt att visa dem vem som är alfa i flocken.

Den irländska terrierns historia

Denna hund älskar äventyr och anses vara den äldsta rasen av terrierhundarna. Hunden tros vara ett resultat av en korsning mellan en svart och brun terrier och wheaten terrier. Båda dessa hundraser finns på Irland och användes vid jakt av räv och andra skadedjur. Den irländska terriern har en längre kropp och ben jämfört med andra raser av terrier.

År 1879 producerade två irländska terriers flera mästare i shower och anses vara förfäderna till den moderna irländska terriern.  Vid tiden klipptes hundens öron för utställning men år 1889 förbjöd Irish Terrier Club all klippning av alla hundrasers öron.

I USA erkändes den irländska terriern år 1885.

Under första världskriget användes den irländska terriern som budbärare och vid vaktposter. Hunden fick flera erkännanden under kriget för sin lojala och modiga natur. De blev till och med berömda för att ha räddat livet på flera soldater under kriget.

Den irländska terrierns temperament

Den irländska terriern utvecklades för att kunna fungera i ett flertal roller: som vakthund, som jakthund, och som sällskapshund. Hunden är vänlig, livlig och anpassningsbar vilket gör hunden till en duktig vakthund. Dessa kan anses vara goda kvaliteter hos hunden, men å andra sidan har hunden också kvaliteter vilka kan anses vara besvärliga. Hunden är självständig och tenderar att göra saker på sitt sätt. De kommer inte väl överens med andra hundar. De kräver daglig motion och lek för att hålla dem fysiskt och mentalt stimulerade.

Den irländska terrierns temperament påverkas av flera faktorer såsom arv, träning och socialisation. Därför kräver hunden träning och socialisation tidigt i livet för att växa upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Hunden går väl ihop med människor och är lojal med sina ägare. Om du önskar ha en irländsk terrier i ditt hem är det viktigt att du visar dem vem som är ledare av flocken så att de följer dig som hundens alfa. Annars kan den irländska terriern anta denna ställning. Den irländska terriern har även tendensen att vara dominant med andra hundar. Om den irländska terriern inte socialiseras ordentligt tenderar de att vara aggressiva med andra hundar, i synnerhet om båda hundar är hanar.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

Den irländska terriern är i regel en hälsosam hundras, med en genomsnittlig livslängd uppmätt till runt 13-14 år. Men hundens historia har visat att vissa individer har drabbats av hypotyreos och grå starr. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar