Irländsk varghund stor och snäll som sällskapshund

Den irländska varghunden är en enorm hund som ursprungligen utvecklades för att arbeta som krigshund. Hunden kan idag vara en god sällskapshund. Här har vi samlat det du behöver veta om den irländska varghunden.  


Den fantastiska irländska varghunden är en fin sällskapshund

Den irländska varghunden är en stor hund som kan anpassa sig, och är även en fin familjehund. Hunden kan tränas och tävla i ett flertal event och hundtävlingar.

Några av den irländska varghundens egenskaper

 • På grund av hundens storlek kräver det mycket yta för att kunna sträcka ut sig. Därför rekommenderas man inte skaffa denna hund om man bor i lägenhet eller litet hus.
 • För att den irländska varghunden ska hålla sig i form kräver den regelbunden motion, minst 40 minuter dagligen.
 • I regel är den irländska varghunden en mjuk och vänlig hund som normalt sett kommer överens med alla.
 • Hunden är inte lämplig som vakthund även om de ser skrämmande ut.
 • Den irländska varghunden är inte utomhushundar utan vill bo inomhus med sina ägare.

Den irländska varghundens historia

Den irländska varghunden är en mycket gammal ras och kan ha kommit till Irland redan 7000 år f.v.t. Hunden har nämnts i flera irländska litterära verk där de kallades för ”cu”. Ordet är en titel som refererar till krigare och hur dessa krigare är värdiga respekt och lojalitet.

Det finns skriftliga beskrivningar av rasen så tidigt som 279 f.v.t. De som överlevt krigen berättade då om enorma hundar som stridit vid dem sida vid sida. Den irländska varghunden avlades sedan som jakthund och irländarna fortsatte aveln med samma ändamål samt för att vakta hem och boskap.

Den irländska varghunden gavs även traditionellt som gåva till viktiga personligheter och adelsmän. På så sätt kom ett antal hundar till England som gåvor, vilket i sin tur utarmade antalet irländska varghundar på Irland. De kvarvarande varghundarna ägdes av ett fåtal familjer som var ättlingar till irländska hövdingar. Detta ledde till att den irländska varghunden sågs som en statussymbol snarare än en jakthund..

The modern wolfhound was clearly the concept of a certain Captain George Graham who used Glengarry Deerhounds as the basis, as well as Borzoi, and a Tibetan Mastiff. In 1885, the England’s Kennel Club recognized the Irish wolfhound and then in 1897, the American Kennel Club recognized the breed. Currently, the dog ranks 77th among the breeds recognized by the American Kennel Club.

Den irländska varghundens personlighet kommer fascinera dig

Trots deras storlek och dess blodiga historia är den irländska varghunden i regel både intelligent och mjuk. Hunden har en intensiv längtan efter mänskligt sällskap. Då rasen var en av de föredragna gåvorna bland engelsk kunglighet sändes en irländsk varghund till prinsen av Wales vid namn Llewellyn år 1210. De döpte hunden Gelert. När Llewelyn jagade gav han hunden i uppgift att vakta hans nyfödda barn. När han återvände från sin jakt fann han barnets vagga omkullvält och hunden täckt av blod. När han såg detta dödade Llewelyn hunden eftersom han antog att hans barn var dött.

Han hörde sedan barnets gråt och fann barnet vid kroppen av en varg som Gelert hade dödat. Detta chockade Llewellyn och han sörjde det som skett. Han reste ett minnesmärke för hunden som kan återfinnas i Wales än idag. Denna historia visar på hur lojal den irländska varghunden är. Hunden är känslig och svarar väl på positiv träning så som beröm och belöningar.

Hälsoproblem att vara medveten om

Den irländska varghunden är i regel frisk, men vissa djur kan drabbas av särskilda åkommor så som följande:

 • Överkänslighet mot anestesi – irländsk varghund är känslig mot anestesi bedövning kan döda dem. Detta på grund av deras låga andel kroppsfett.
 • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen.
 • Armbågsledsdysplasi
 • Porta cava shunt eller levershunt – ett onormalt blodflöde mellan levern och resten av kroppen.
 • Fibrocartilaginous embolism myelopati – bitar av brosk hindrar blodflödet till ryggmärgen och orsakar delvis eller total förlamning av bakbenen.
 • Osteokondros (OCD) – en ortopedisk sjukdom som orsakas av att brosk växer felaktigt i lederna vilket vanligtvis kan ses i armbågarna och orsakar en förhårdning av leden.
 • Osteosarkom
 • Progressiv retinal atrofi (PRA)
 • Magomvridning – Ett livshotande tillstånd som uppstår när magsäcken spänns ut av gas eller luft och sedan vrids om. Detta händer vanligtvis efter att hunden ätit ett stort mål mat under kort tid eller druckit stora mängder vatten snabbt, eller om hunden motionerar intensivt efter maten. Detta leder till att hunden inte kan frigöra överflödig luft från magsäcken.

Den irländska varghunden och människan

Den irländska varghunden är i regel fin men sina människor och i synnerhet med barn. Men på grund av sin storlek kan de välta omkull barn då hunden inte alltid är medveten om sin storlek. Rasen rekommenderas därför till familjer med större barn och inte med de allra minsta.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar