Isländsk fårhund är en populär brukshund

Den isländska fårhunden är en arbetande hund som är känd för sin talang när det gäller vakt av djur som hotas av rovfåglar. Här har vi samlat det inte behöver veta om den isländska fårhunden.

Isländsk fårhund gammal ras som är populär

Hunden tillhör en av det äldsta raserna som man känner till. Dess egenskaper gör dem till populära arbetande hundar i flera länder.

Hundens utseende

Den isländska fårhunden har en stor nos och svarta läppar. De har ögon som är medelstora och mörkt bruna. Rasen har även ett välvt huvud med kompakt nosparti och kraftiga framben med dubbla tår. Rasen tillhör en vallande nordisk typ av spitzhund. Dess utmärkande fysiska egenskaper är de medelstora spetsiga öronen och den böjda svansen. De har ett uttryck som utstrålar intelligens, självförtroende och glädje.

Den isländska fårhundens historia

Den isländska fårhunden anses vara en uråldrig ras då man upptäckt liknande hundar i gravar Sverige och Danmark, vilka man daterat tillbaka till 8000 år före vår tideräknings början. År 1650 noterade Sir Thomas Brown att det fanns hundar på Island som hade stora likheter med rävar och att många fåraherdar i England skulle önska äga en sådan hund.

Rasen erkändes av den amerikanska kennelklubben år 2010.

Den isländska fårhundens temperament

Den isländska fårhunden är härdad och energisk. Då de är uthålliga och smidiga gör det dem utmärkta vid vallning av boskap och som drivande hundar. De är inte kända som jägare vilket betyder att aggressivitet inte är i deras natur. Hunden är vänlig, pigg, nyfiken, lekfull och modig. De kommer väl överens med barn såväl som med andra husdjur i hemmet. De behöver tidig träning och socialisering om du önskar att de blir väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Tack vare hundens temperament kan de göra väl ifrån sig vid ett flertal tävlingar såsom agility, lydnad, showmanship, spårning och vallning.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

I regel är den isländska fårhunden hälsosam. Men det finns vissa medicinska problem som kan drabba hunden vilka inkluderar höftledsdysplasi, armbågledsdysplasi och knäledsurvridning.

Det rekommenderas att känna till hundens medicinska historia innan man adopterar eller köper en. Köp alltid din hund från en ansvarsfull uppfödare för att försäkra dig om att du får en glad och frisk hund.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar