Isländsk fårhund är en populär brukshund

Den isländska fårhunden är en arbetande hund som är känd för sin talang när det gäller vakt av djur som hotas av rovfåglar. Här har vi samlat det inte behöver veta om den isländska fårhunden.


Isländsk fårhund gammal ras som är populär

Hunden tillhör en av det äldsta raserna som man känner till. Dess egenskaper gör dem till populära arbetande hundar i flera länder.

Hundens utseende

Den isländska fårhunden har en stor nos och svarta läppar. De har ögon som är medelstora och mörkt bruna. Rasen har även ett välvt huvud med kompakt nosparti och kraftiga framben med dubbla tår. Rasen tillhör en vallande nordisk typ av spitzhund. Dess utmärkande fysiska egenskaper är de medelstora spetsiga öronen och den böjda svansen. De har ett uttryck som utstrålar intelligens, självförtroende och glädje.

Den isländska fårhundens historia

Den isländska fårhunden anses vara en uråldrig ras då man upptäckt liknande hundar i gravar Sverige och Danmark, vilka man daterat tillbaka till 8000 år före vår tideräknings början. År 1650 noterade Sir Thomas Brown att det fanns hundar på Island som hade stora likheter med rävar och att många fåraherdar i England skulle önska äga en sådan hund.

Rasen erkändes av den amerikanska kennelklubben år 2010.

Den isländska fårhundens temperament

Den isländska fårhunden är härdad och energisk. Då de är uthålliga och smidiga gör det dem utmärkta vid vallning av boskap och som drivande hundar. De är inte kända som jägare vilket betyder att aggressivitet inte är i deras natur. Hunden är vänlig, pigg, nyfiken, lekfull och modig. De kommer väl överens med barn såväl som med andra husdjur i hemmet. De behöver tidig träning och socialisering om du önskar att de blir väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Tack vare hundens temperament kan de göra väl ifrån sig vid ett flertal tävlingar såsom agility, lydnad, showmanship, spårning och vallning.

Hälsa och hälsorelaterade frågor att vara medveten om

I regel är den isländska fårhunden hälsosam. Men det finns vissa medicinska problem som kan drabba hunden vilka inkluderar höftledsdysplasi, armbågledsdysplasi och knäledsurvridning.

Det rekommenderas att känna till hundens medicinska historia innan man adopterar eller köper en. Köp alltid din hund från en ansvarsfull uppfödare för att försäkra dig om att du får en glad och frisk hund.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar