Javanese, en fin huskatt

Javanese är en ras av huskatt som anses vara den långhåriga versionen av siamesen. Den är smidig, atletisk, mycket intelligent och kommer att fascinera dig. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om javenese. 

Javanese som familjekatt

Javanese är en tamkattsras som erkändes av Cat Fanciers Association som showkatt. Denna ras anses vara en version av siamesen med med mellanlång och silkeslen päls. De njuter av sina människors sällskap men kan hitta saker att göra när deras människor är upptagna med arbete eller andra sysslor. Katten är mycket aktiv och en tillgiven sällskapskatt till både vuxna och barn. Javanese är förtjust i att leka och är nyfiken och intelligent.

Några av javanesens egenskaper som du kommer älska

 • De är en kattras som inte kräver mycket skötsel utan endast pälsvård då och då för att hålla pälsen i gott skick.
 • Javanese fäller lite eller inte alls så ägare behöver inte oroa sig för att få ett hem täckt av katthår.
 • Javanese är känd för att drabbas av sjukdomar som kan vara både genetiska eller icke genetiska till naturen.
 • Katten är känd för att vara mycket pratsam och är en av de raser som söker mycket uppmärksamhet.
 • Javanese tycker om att ägna sig åt interaktiva lekar med sina ägare och daglig motion kommer hjälpa hålla dem friska och i god form.
 • De kommer väl överens med både vuxna och barn och tenderar att vara tillgiven mot båda.

Javanese historia

Javanese är en variant av siamesen i colorpoint-färg. Katten utvecklades genom att använda siamesen som grund, tillsammans med colorpoint och balines. Rasen är inte från Indonesien så som namnet antyder. De gavs namnet då rasen har gemensam historia med balinesen. Cat Fanciers Association kategoriserade först javanese som separat ras från balines på grund av dess färg. Men 2008 efter vidare undersökning av katten visade det sig att de faktiskt är en variant av balines. Detta höll International Cat Association med om och placerade båda raserna under siamesgruppen.

Javanese temperament

Om du är en person som inte störs av en katt som söker uppmärksamhet kan denna ras vara rätt för dig. Rasen är mycket intresserad av allt som pågår runt dem. Om du inte klappar katten kan det hända att den följer dig runt i huset och har en tendens att observera dig i allt du gör. Detta är kattens sätt att få din uppmärksamhet.

De älskar att hoppa till höga höjder och även att leka med interaktiva leksaker och kluriga leksaker. Daglig interaktion med din javanese och interaktiva lekar kommer hålla katten fysiskt och mentalt stimulerad. De är även förtjusta i att leka apport. Glöm inte att spendera tid med katten för att få den att känna att den är välkommen i huset. Med de egenskaper som katten besitter kan de gå väl ihop med barn, vilket gör dem till utmärkta husdjur för familjen.

Kattens temperament beror på ett flertal faktorer så som arv, träning och socialisation. Plus att deras personlighet även påverkas av deras colorpoints. De sköldpaddsfärgade katterna brukar vara mer röjiga och tokiga medan röda eller crémefärgad points är lite lugnare och mer samarbetsvilliga.

Javanese är en mycket högljudd ras och de kommer vilja tala om för dig allt vad de tänker på. Därför bör du förbereda dig på att försöka förstå vad din katt säger till dig och även öva på ditt kattspråk.

Javanese hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan javanese drabbas av åkommor som kan vara genetiska eller icke genetiska av naturen. Då de är nära besläktade med siamesen har de en del av de sjukdomar som siamesen kan drabbas av.

Här är några av de hälsoproblem katten kan drabbas av som ägare bör vara medvetna om för att kunna förebygga, bota eller behandla dem:

 • amyloidosis
 • astma / sjukdomar i luftvägarna
 • medfödda hjärtfel så som aortastenos
 • megaesophagus
 • feline hyperesthesia syndrome
 • lymfom
 • progressiv retinal atrofi (PRA)

För att hålla katten frisk bör de kontrolleras regelbundet. Borstning av pälsen stimulerar även kattens blodcirkulation. Regelbunden borstning av tänderna kan vara ett sätt att undvika sjukdomar i tänder och munhåla. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion och onormala vätskor.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar