Javanese, en fin huskatt

Javanese är en ras av huskatt som anses vara den långhåriga versionen av siamesen. Den är smidig, atletisk, mycket intelligent och kommer att fascinera dig. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om javenese. 


Javanese som familjekatt

Javanese är en tamkattsras som erkändes av Cat Fanciers Association som showkatt. Denna ras anses vara en version av siamesen med med mellanlång och silkeslen päls. De njuter av sina människors sällskap men kan hitta saker att göra när deras människor är upptagna med arbete eller andra sysslor. Katten är mycket aktiv och en tillgiven sällskapskatt till både vuxna och barn. Javanese är förtjust i att leka och är nyfiken och intelligent.

Några av javanesens egenskaper som du kommer älska

 • De är en kattras som inte kräver mycket skötsel utan endast pälsvård då och då för att hålla pälsen i gott skick.
 • Javanese fäller lite eller inte alls så ägare behöver inte oroa sig för att få ett hem täckt av katthår.
 • Javanese är känd för att drabbas av sjukdomar som kan vara både genetiska eller icke genetiska till naturen.
 • Katten är känd för att vara mycket pratsam och är en av de raser som söker mycket uppmärksamhet.
 • Javanese tycker om att ägna sig åt interaktiva lekar med sina ägare och daglig motion kommer hjälpa hålla dem friska och i god form.
 • De kommer väl överens med både vuxna och barn och tenderar att vara tillgiven mot båda.

Javanese historia

Javanese är en variant av siamesen i colorpoint-färg. Katten utvecklades genom att använda siamesen som grund, tillsammans med colorpoint och balines. Rasen är inte från Indonesien så som namnet antyder. De gavs namnet då rasen har gemensam historia med balinesen. Cat Fanciers Association kategoriserade först javanese som separat ras från balines på grund av dess färg. Men 2008 efter vidare undersökning av katten visade det sig att de faktiskt är en variant av balines. Detta höll International Cat Association med om och placerade båda raserna under siamesgruppen.

Javanese temperament

Om du är en person som inte störs av en katt som söker uppmärksamhet kan denna ras vara rätt för dig. Rasen är mycket intresserad av allt som pågår runt dem. Om du inte klappar katten kan det hända att den följer dig runt i huset och har en tendens att observera dig i allt du gör. Detta är kattens sätt att få din uppmärksamhet.

De älskar att hoppa till höga höjder och även att leka med interaktiva leksaker och kluriga leksaker. Daglig interaktion med din javanese och interaktiva lekar kommer hålla katten fysiskt och mentalt stimulerad. De är även förtjusta i att leka apport. Glöm inte att spendera tid med katten för att få den att känna att den är välkommen i huset. Med de egenskaper som katten besitter kan de gå väl ihop med barn, vilket gör dem till utmärkta husdjur för familjen.

Kattens temperament beror på ett flertal faktorer så som arv, träning och socialisation. Plus att deras personlighet även påverkas av deras colorpoints. De sköldpaddsfärgade katterna brukar vara mer röjiga och tokiga medan röda eller crémefärgad points är lite lugnare och mer samarbetsvilliga.

Javanese är en mycket högljudd ras och de kommer vilja tala om för dig allt vad de tänker på. Därför bör du förbereda dig på att försöka förstå vad din katt säger till dig och även öva på ditt kattspråk.

Javanese hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som andra kattraser kan javanese drabbas av åkommor som kan vara genetiska eller icke genetiska av naturen. Då de är nära besläktade med siamesen har de en del av de sjukdomar som siamesen kan drabbas av.

Här är några av de hälsoproblem katten kan drabbas av som ägare bör vara medvetna om för att kunna förebygga, bota eller behandla dem:

 • amyloidosis
 • astma / sjukdomar i luftvägarna
 • medfödda hjärtfel så som aortastenos
 • megaesophagus
 • feline hyperesthesia syndrome
 • lymfom
 • progressiv retinal atrofi (PRA)

För att hålla katten frisk bör de kontrolleras regelbundet. Borstning av pälsen stimulerar även kattens blodcirkulation. Regelbunden borstning av tänderna kan vara ett sätt att undvika sjukdomar i tänder och munhåla. Ögon och öron bör kontrolleras regelbundet för tecken på irritation, infektion och onormala vätskor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar