Kanadensisk häst en smart hästras

Den kanadensiska hästen är en stark och muskulös hästras. De är vanligtvis av mörk färg och används ofta för ridning och körning. Hästarna är medgörliga, vänliga, sociala, smarta och vill vara till lags. Här har vi samlat det du behöver veta om den kanadensiska hästen.

Den otroliga kanadensiska hästen

Med ursprung i Kanada, anses den kanadensiska hästen av många hästentusiaster vara en stark och muskulös hästras som vanligtvis kan ses i mörka färger. Många tror att de är ättlingar som härstammar från de körhästar och lätta ridhästar som importerades till Kanada under sent 1600 tal. Så småningom korsades dessa hästar med andra raser av brittiskt och amerikanskt ursprung. Rasen användes senare för att utveckla och förbättra genetiken hos ett flertal hästar i USA. Flera avelsprogram har utförts för att bevara den kanadensiska hästen.

Den kanadensiska hästens egenskaper

Här är några av den kanadensiska hästens särdrag som du kommer intresseras av:

  • Den kanadensiska hästen har kombinationen av snabbheten och smidigheten av en varmblodig häst och det milda temperamentet av en kallblodig ras. Hästarna anses utmärkta för ridning i ett flertal olympiska event. I och med detta anses den kanadensiska hästen utmärkt för ägare med viss erfarenhet.
  • Rasen anses vara generellt frisk då det inte finns några för rasen specifika hälsoåkommor. För att bevara en hästs hälsa rekommenderas regelbundna besök och kontroller av en veterinär.
  • Den kanadensiska hästen mångsidigt djur då det kan delta i flera aktiviteter såsom distansritt, jakt, hoppning och liknande.

Den kanadensiska hästens historia

Linjen av den kanadensiska hästen kan spåras tillbaka till Frankrike. Ursprunget var normandiska och bretonska hästar och egenskaperna är fortfarande tydliga i rasen idag. Det här är en arbetshäst som är seg och uthållig, den arbetade hårt fast det knappt fanns någon mat och det har påverkat evolutionen av denna hästras.

Denna utveckling har gett dem smeknamnet The Little Iron Horse. I mitten av 1800-talet kunde den kanadensiska hästen hittas i hela Kanada och i USA. Hästen användes för att ytterligare förbättra andra hästar och bidrog i allmänhet till utvecklingen av Morgan, Tennessee Walking Horse, Standardbred och American Saddlebred.

Flera faktorer påverkade rasens spridning i Kanada, till exempel export och utvecklingen av jordbruksmaskiner.

Ansträngningarna för att bevara rasen lyckades, och under 1886 etablerades stamboken. Slutligen etablerades Canadian Horse Breeders Association, år 1895.

Den kanadensiska hästens karaktär

Den vanligaste färgen hos de flesta kanadensiska hästar är mörk, så som svart eller mörkt brun. Den krämfärgade genen kan även ses på grund av genetiska influenser av en hingst.

Den kanadensiska hästen är kort med ett huvud som sitter högt med en bred panna. Nacken är välvd och elegant och bröstet, ryggen och länder är starka och muskulösa. De har även sluttande bogar och ett kors med en högt sittande svans. Man skulle kunna säga att hästens utseende ger ett intryck av styrka och smidighet. Vissa delar av hästens kropp påminner om dess andalusiska och berb-förfäder. De har en tung och böljande man och svans, välvd nacke och ett fint skulpterat huvud.

Det har en stilfull gång  och idag används hästen vid ett flertal aktiviteter såsom ridning, körning och hoppning. Hästen kan också ses vid lättare dragningsarbeten, skogsridning, och som arbetande boskapshäst.

Det vanliga hälsoproblem hos den kanadensiska hästen

Den kanadensiska hästen är generellt sett en hälsosam hästras. Hästen anses inte vara drabbad av vanliga hälsoproblem. Extra försiktighet bör tas för att bibehålla hästens hälsa. Förutom detta bör besök och kontroll av en veterinär ske regelbundet för att försäkra rasens hälsa. Avelspraxis bör alltid strikt observeras för att försäkra att rasens standard bevaras.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar