Kanadensisk häst en smart hästras

Den kanadensiska hästen är en stark och muskulös hästras. De är vanligtvis av mörk färg och används ofta för ridning och körning. Hästarna är medgörliga, vänliga, sociala, smarta och vill vara till lags. Här har vi samlat det du behöver veta om den kanadensiska hästen.


Den otroliga kanadensiska hästen

Med ursprung i Kanada, anses den kanadensiska hästen av många hästentusiaster vara en stark och muskulös hästras som vanligtvis kan ses i mörka färger. Många tror att de är ättlingar som härstammar från de körhästar och lätta ridhästar som importerades till Kanada under sent 1600 tal. Så småningom korsades dessa hästar med andra raser av brittiskt och amerikanskt ursprung. Rasen användes senare för att utveckla och förbättra genetiken hos ett flertal hästar i USA. Flera avelsprogram har utförts för att bevara den kanadensiska hästen.

Den kanadensiska hästens egenskaper

Här är några av den kanadensiska hästens särdrag som du kommer intresseras av:

  • Den kanadensiska hästen har kombinationen av snabbheten och smidigheten av en varmblodig häst och det milda temperamentet av en kallblodig ras. Hästarna anses utmärkta för ridning i ett flertal olympiska event. I och med detta anses den kanadensiska hästen utmärkt för ägare med viss erfarenhet.
  • Rasen anses vara generellt frisk då det inte finns några för rasen specifika hälsoåkommor. För att bevara en hästs hälsa rekommenderas regelbundna besök och kontroller av en veterinär.
  • Den kanadensiska hästen mångsidigt djur då det kan delta i flera aktiviteter såsom distansritt, jakt, hoppning och liknande.

Den kanadensiska hästens historia

Linjen av den kanadensiska hästen kan spåras tillbaka till Frankrike. Ursprunget var normandiska och bretonska hästar och egenskaperna är fortfarande tydliga i rasen idag. Det här är en arbetshäst som är seg och uthållig, den arbetade hårt fast det knappt fanns någon mat och det har påverkat evolutionen av denna hästras.

Denna utveckling har gett dem smeknamnet The Little Iron Horse. I mitten av 1800-talet kunde den kanadensiska hästen hittas i hela Kanada och i USA. Hästen användes för att ytterligare förbättra andra hästar och bidrog i allmänhet till utvecklingen av Morgan, Tennessee Walking Horse, Standardbred och American Saddlebred.

Flera faktorer påverkade rasens spridning i Kanada, till exempel export och utvecklingen av jordbruksmaskiner.

Ansträngningarna för att bevara rasen lyckades, och under 1886 etablerades stamboken. Slutligen etablerades Canadian Horse Breeders Association, år 1895.

Den kanadensiska hästens karaktär

Den vanligaste färgen hos de flesta kanadensiska hästar är mörk, så som svart eller mörkt brun. Den krämfärgade genen kan även ses på grund av genetiska influenser av en hingst.

Den kanadensiska hästen är kort med ett huvud som sitter högt med en bred panna. Nacken är välvd och elegant och bröstet, ryggen och länder är starka och muskulösa. De har även sluttande bogar och ett kors med en högt sittande svans. Man skulle kunna säga att hästens utseende ger ett intryck av styrka och smidighet. Vissa delar av hästens kropp påminner om dess andalusiska och berb-förfäder. De har en tung och böljande man och svans, välvd nacke och ett fint skulpterat huvud.

Det har en stilfull gång  och idag används hästen vid ett flertal aktiviteter såsom ridning, körning och hoppning. Hästen kan också ses vid lättare dragningsarbeten, skogsridning, och som arbetande boskapshäst.

Det vanliga hälsoproblem hos den kanadensiska hästen

Den kanadensiska hästen är generellt sett en hälsosam hästras. Hästen anses inte vara drabbad av vanliga hälsoproblem. Extra försiktighet bör tas för att bibehålla hästens hälsa. Förutom detta bör besök och kontroll av en veterinär ske regelbundet för att försäkra rasens hälsa. Avelspraxis bör alltid strikt observeras för att försäkra att rasens standard bevaras.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar