Karelsk björnhund en av de tuffaste hundraserna

Den karelska björnhunden är en av de tuffaste hundraserna man känner till.  Detta på grund av hundens historia och karaktärsdrag. Här har vi samlat den information du behöver om den karelska björnhunden.  


Karelsk björnhund som människans följeslagare 

Den karelska björnhunden är en av de tuffaste hundarna och samtidigt en fin familjehund. Den är en kraftfull och robust men samtidigt känslig och intelligent hund som du kommer förälska dig i.

Några av den karelska björnhundens egenskaper

  • Ursprungligen från norra Europa och använd för att jaga farligt byte så som björn, vildsvin och älg. .
  • Hunden ses som nationalskatt i sitt hemland, Finland.
  • Den karelska björnhunden är aggressiv av naturen mot andra hundar och andra små djur.
  • De passar inte förstagångsägare då de kräver ägare som kan styra dem med erfarenhet och stabilt ledarskap.

Den karelska björnhundens historia

Den karelska björnhunden härstammar från Karelen i norra Europa där den frodades med andra tuffa hundar som jagade storvilt. Dessa hundar ska ha tämjts av de första bosättarna i Finland för över tusen år sen. Dessa bosättare var beroende av jakten. Detta är varför de använde hundar som var tuffa och härdade. Den karelska björnhunden liknar den tysk-europeiska lajkan.

År 1936 visades hunden för första gången vid en hundutställning i Helsingfors. Efter andra världskriget utrotades nästan rasen. Efter kriget kunde man bara återfinna runt 40 hundar, vilka utgjorde basen för utvecklingen av den moderna kareliska björnhunden.

Hunden användes främst vid jakt av små lurviga djur såsom ekorre. Den karelska björnhunden användes även vid jakt av storvilt så som älg, lynx, varg och brunbjörn.

Den karelska björnhundens temperament

Den karelska björnhunden är av naturen aggressiv mot andra hundar. De kräver ordentlig socialisation och träning på grund av denna tendens. De är tystlåtna men envetna jägare och de varnar först när byte är i sikte. De är kända för att jaga in sitt byte i ett hörn med sitt snabba och högljudda skall.

På grund av sin sociala natur är de benägna att få separationsångest om de lämnas ensamma under en längre tid.

De föredrar utomhusmiljö och de behöver ordentligt med yta där de kan få tillräckligt med motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt. Rasen är även territoriell och kommer varna sin ägare om de noterar en främlings närvaro eller djur i närheten.

Den karelska björnhundens hälsa och hälsorelaterade problem

Den karelska björnhunden är i regel en frisk ras. Men det finns några åkommor som observerats hos rasen. Hälsoproblem så som navelbrock och monorkism har setts hos ett fåtal hundar.

Att träna den karelska björnhunden

Hunden är svår att få rumsren på grund av sin natur. Tränare och ägare kommer bli medvetna om att hunden kräver stora ansträngningar för att tränas. Den kräver tid för att utveckla ett band mellan hund och människa. När bandet är utvecklat kommer den karelska björnhunden vara undergiven sin ägare. Det rekommenderas att ägare och tränare har mycket tålamod vid träning av hunden. Hunden svara väl på positiv träning och belöningar och svarar inte väl på hårdare träningsmetoder.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar