Karelsk björnhund en av de tuffaste hundraserna

Den karelska björnhunden är en av de tuffaste hundraserna man känner till.  Detta på grund av hundens historia och karaktärsdrag. Här har vi samlat den information du behöver om den karelska björnhunden.

 

Karelsk björnhund som människans följeslagare 

Den karelska björnhunden är en av de tuffaste hundarna och samtidigt en fin familjehund. Den är en kraftfull och robust men samtidigt känslig och intelligent hund som du kommer förälska dig i.

Några av den karelska björnhundens egenskaper

  • Ursprungligen från norra Europa och använd för att jaga farligt byte så som björn, vildsvin och älg. .
  • Hunden ses som nationalskatt i sitt hemland, Finland.
  • Den karelska björnhunden är aggressiv av naturen mot andra hundar och andra små djur.
  • De passar inte förstagångsägare då de kräver ägare som kan styra dem med erfarenhet och stabilt ledarskap.

Den karelska björnhundens historia

Den karelska björnhunden härstammar från Karelen i norra Europa där den frodades med andra tuffa hundar som jagade storvilt. Dessa hundar ska ha tämjts av de första bosättarna i Finland för över tusen år sen. Dessa bosättare var beroende av jakten. Detta är varför de använde hundar som var tuffa och härdade. Den karelska björnhunden liknar den tysk-europeiska lajkan.

År 1936 visades hunden för första gången vid en hundutställning i Helsingfors. Efter andra världskriget utrotades nästan rasen. Efter kriget kunde man bara återfinna runt 40 hundar, vilka utgjorde basen för utvecklingen av den moderna kareliska björnhunden.

Hunden användes främst vid jakt av små lurviga djur såsom ekorre. Den karelska björnhunden användes även vid jakt av storvilt så som älg, lynx, varg och brunbjörn.

Den karelska björnhundens temperament

Den karelska björnhunden är av naturen aggressiv mot andra hundar. De kräver ordentlig socialisation och träning på grund av denna tendens. De är tystlåtna men envetna jägare och de varnar först när byte är i sikte. De är kända för att jaga in sitt byte i ett hörn med sitt snabba och högljudda skall.

På grund av sin sociala natur är de benägna att få separationsångest om de lämnas ensamma under en längre tid.

De föredrar utomhusmiljö och de behöver ordentligt med yta där de kan få tillräckligt med motion för att stimulera dem fysiskt och mentalt. Rasen är även territoriell och kommer varna sin ägare om de noterar en främlings närvaro eller djur i närheten.

Den karelska björnhundens hälsa och hälsorelaterade problem

Den karelska björnhunden är i regel en frisk ras. Men det finns några åkommor som observerats hos rasen. Hälsoproblem så som navelbrock och monorkism har setts hos ett fåtal hundar.

Att träna den karelska björnhunden

Hunden är svår att få rumsren på grund av sin natur. Tränare och ägare kommer bli medvetna om att hunden kräver stora ansträngningar för att tränas. Den kräver tid för att utveckla ett band mellan hund och människa. När bandet är utvecklat kommer den karelska björnhunden vara undergiven sin ägare. Det rekommenderas att ägare och tränare har mycket tålamod vid träning av hunden. Hunden svara väl på positiv träning och belöningar och svarar inte väl på hårdare träningsmetoder.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar