Kaspisk häst är en gammal ras av miniatyrhäst

Den kaspiska hästen är en av de äldsta raserna av miniatyrhäst. Den är av varmblodig arabisk typ. Hästen är nära besläktad med det arabiska fullblodet och tros vara förfader till alla moderna varmblodiga hästraser. Den kaspiska hästen har ett fint och elegant utseende, men faktum är att rasen är härdad och uthållig. De har mycket energi och är sociala djur som är lämpliga för barn. Här har vi samlat det du behöver veta om den kaspiska hästen.

 

Kaspisk häst har en intressant historia

Den Kaspiska hästen är en uråldrig ras av miniatyr häst som härstammar från norra Iran. Rasen har egenskaper såsom hållning, gång och karaktär av en häst snarare än en ponny. Man tror att hästen härstammar från mindre mesopotamiska hästar. På grund av den uppmärksamhet som gavs stora hästar glömdes små hästar så småningom bort. Det var först år 1965 när en uppfödare av iranska hästar återupptäckte den kaspiska hästen och åter introducerade den till allmänheten. Många är fascinerande av djuret på grund av dess intressanta särdrag såsom dess förmåga att bli riden av barn, samt dess intelligens och goda temperament.

Några av den kaspiska hästens egenskaper

Här är några av den kaspiska hästens fascinerande särdrag:

  • Till skillnad från andra varmblodiga hästraser är den kaspiska hästen passande även för måttligt erfarna ägare. Hästen har smidigheten och snabbheten av en varmblodig ras och det milda temperamentet av en kallblodig häst.
  • Den kaspiska hästen är en hälsosam hästras. Den har inga för rasen specifika hälsoåkommor. Men det rekommenderas ändå att hästen ses över av en veterinär regelbundet.
  • Den kaspiska hästen har förmåga att utföra ett flertal aktiviteter såsom dressyr, hoppning, mounted games, och kapplöpning.

Den kaspiska hästens historia

Den kaspiska hästens existens kan spåras tillbaka till kring 3000 år före vår tideräknings början eller än tidigare. Man har sett rasen avbildad och beskriven i ett flertal av antikens konstverk och dokument. Rasen användes till och med för att dra vagnar under de persiska kungarnas era. Det värdesattes högt på grund av sin storlek då de med enkelhet kunde ridas i offentliga arenor under föreställningar. Med den zoroastriska kungens nederlag mot islam, upphörde användningen av den lilla vagnhästen.

Den kaspiska hästen glömdes så småningom bort på grund av litteratur som gick förlorad. Vissa hästar överlevde uppenbarligen som vildhästar i Elburz-bergen i de norra delarna av Iran. Tursamt nog återupptäckte Louise Furouz, en amerikansk uppfödare av iranska hästar, den kaspiska hästen år 1965. Vid tiden borde Ms. Furouz i Iran med sin make och sökte efter mindre hästar för avel. Hon lyckades skaffa sig en mindre flock som togs över av Royal Horse Society of Iran år 1970. De nio hingstarna och fjorton ston hon lyckats skaffa sig exporterades till Europa för att rädda rasen. Detta på grund av den politiska osäkerhet som rådde i Iran vid tiden. Vissa av hästarna som exporterades till Europa kom så småningom till USA där de med framgång avlades och fortplantade sig.

Idag är den kaspiska hästen främst använd som vagnponny i norra Iran, tack vare dess styrka och förmåga att dra och bära tunga lass i smala gränder och genom basarer. Rasen är även en favorit bland barn då hästens temperament passar även måttligt erfarna ägare.

Den kaspiska hästens karaktärsdrag

Den kaspiska hästens genomsnittshöjd är mellan 100 och 120 cm. Den har ett kort och fint huvud och en tydlig panna, stora ögon och korta öron. Nosen är liten och näsborrarna stora och sitter lågt. Hästen har en smal kropp och ett elegant utseende. Bogarna är sluttande med god manke och högt sittande svans. Hästen har också starka hovar och ben som passar deras nuvarande användning. Louise Firouz Beskriv den kaspiska hästen som intelligent, vänlig och villig. De anses även vara livliga men inte aggressiva.

Trots sin lilla storlek är den kaspiska hästen tuff med starka hovar och är en duktig hoppare. Dess förmågor inom hoppning är tack vare längden från höft till has hos hästen. Hästens päls kommer vanligtvis brun, grå, svart eller fux.

Hästentusiaster anser att den kaspiska hästen är en hälsosam ras. Den enda vanligt förekommande åkomma som kan ses hos rasen är laminit (fång) vilket orsakas av övergödning och brist på motion. På grund av hästens lilla format, bör ridning på hästen begränsas till barn och mindre vuxna. Detta för att undvika skador hos hästen. 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar