Kaspisk häst är en gammal ras av miniatyrhäst

Den kaspiska hästen är en av de äldsta raserna av miniatyrhäst. Den är av varmblodig arabisk typ. Hästen är nära besläktad med det arabiska fullblodet och tros vara förfader till alla moderna varmblodiga hästraser. Den kaspiska hästen har ett fint och elegant utseende, men faktum är att rasen är härdad och uthållig. De har mycket energi och är sociala djur som är lämpliga för barn. Här har vi samlat det du behöver veta om den kaspiska hästen.  


Kaspisk häst har en intressant historia

Den Kaspiska hästen är en uråldrig ras av miniatyr häst som härstammar från norra Iran. Rasen har egenskaper såsom hållning, gång och karaktär av en häst snarare än en ponny. Man tror att hästen härstammar från mindre mesopotamiska hästar. På grund av den uppmärksamhet som gavs stora hästar glömdes små hästar så småningom bort. Det var först år 1965 när en uppfödare av iranska hästar återupptäckte den kaspiska hästen och åter introducerade den till allmänheten. Många är fascinerande av djuret på grund av dess intressanta särdrag såsom dess förmåga att bli riden av barn, samt dess intelligens och goda temperament.

Några av den kaspiska hästens egenskaper

Här är några av den kaspiska hästens fascinerande särdrag:

  • Till skillnad från andra varmblodiga hästraser är den kaspiska hästen passande även för måttligt erfarna ägare. Hästen har smidigheten och snabbheten av en varmblodig ras och det milda temperamentet av en kallblodig häst.
  • Den kaspiska hästen är en hälsosam hästras. Den har inga för rasen specifika hälsoåkommor. Men det rekommenderas ändå att hästen ses över av en veterinär regelbundet.
  • Den kaspiska hästen har förmåga att utföra ett flertal aktiviteter såsom dressyr, hoppning, mounted games, och kapplöpning.

Den kaspiska hästens historia

Den kaspiska hästens existens kan spåras tillbaka till kring 3000 år före vår tideräknings början eller än tidigare. Man har sett rasen avbildad och beskriven i ett flertal av antikens konstverk och dokument. Rasen användes till och med för att dra vagnar under de persiska kungarnas era. Det värdesattes högt på grund av sin storlek då de med enkelhet kunde ridas i offentliga arenor under föreställningar. Med den zoroastriska kungens nederlag mot islam, upphörde användningen av den lilla vagnhästen.

Den kaspiska hästen glömdes så småningom bort på grund av litteratur som gick förlorad. Vissa hästar överlevde uppenbarligen som vildhästar i Elburz-bergen i de norra delarna av Iran. Tursamt nog återupptäckte Louise Furouz, en amerikansk uppfödare av iranska hästar, den kaspiska hästen år 1965. Vid tiden borde Ms. Furouz i Iran med sin make och sökte efter mindre hästar för avel. Hon lyckades skaffa sig en mindre flock som togs över av Royal Horse Society of Iran år 1970. De nio hingstarna och fjorton ston hon lyckats skaffa sig exporterades till Europa för att rädda rasen. Detta på grund av den politiska osäkerhet som rådde i Iran vid tiden. Vissa av hästarna som exporterades till Europa kom så småningom till USA där de med framgång avlades och fortplantade sig.

Idag är den kaspiska hästen främst använd som vagnponny i norra Iran, tack vare dess styrka och förmåga att dra och bära tunga lass i smala gränder och genom basarer. Rasen är även en favorit bland barn då hästens temperament passar även måttligt erfarna ägare.

Den kaspiska hästens karaktärsdrag

Den kaspiska hästens genomsnittshöjd är mellan 100 och 120 cm. Den har ett kort och fint huvud och en tydlig panna, stora ögon och korta öron. Nosen är liten och näsborrarna stora och sitter lågt. Hästen har en smal kropp och ett elegant utseende. Bogarna är sluttande med god manke och högt sittande svans. Hästen har också starka hovar och ben som passar deras nuvarande användning. Louise Firouz Beskriv den kaspiska hästen som intelligent, vänlig och villig. De anses även vara livliga men inte aggressiva.

Trots sin lilla storlek är den kaspiska hästen tuff med starka hovar och är en duktig hoppare. Dess förmågor inom hoppning är tack vare längden från höft till has hos hästen. Hästens päls kommer vanligtvis brun, grå, svart eller fux.

Hästentusiaster anser att den kaspiska hästen är en hälsosam ras. Den enda vanligt förekommande åkomma som kan ses hos rasen är laminit (fång) vilket orsakas av övergödning och brist på motion. På grund av hästens lilla format, bör ridning på hästen begränsas till barn och mindre vuxna. Detta för att undvika skador hos hästen. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar