Kathiawarihästen en bra häst för fritidsridning

Kathiawarihästen kommer ursprungligen från Kathiawarihalvön i västra Indien och utvecklades som krigsjäst. Idag används den av hästentusiaster för fritidsridning och vid sport.


Kathiawari

Kathiawari utvecklades som en ökenhäst och krigshäst. Idag är den associerad med Kathi-folket på halvön Kathiawari i västra Indien. De användes ursprungligen för ritt över stora distanser i tuff terräng och med begränsad föda. Hästen är nära besläktad med marwarihästen och har även influenser av arabiskt fullblod. Hästen kommer vanligtvis i fux och andra färger förutom svart. Idag finns endast ett fåtal hästar kvar och dess används oftast för ridning. Vissa används även som polishästar och för sporten tentpegging.

Några av kathiawarihästens egenskaper

Här är några av kathiawarins särdrag som kommer intressera dig:

  • Kathiawarin är en hälsosam ras då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är känd för att utföra ett flertal aktiviteter och uppgifter så som distansritt, fritidsridning, mounted games och annat arbete.

Kathiawarihästens ursprung och utveckling

Avelsprogram av kathiawari existerar på halvön Kathiawari samt i delstaterna Maharashtra och Rajasthan. Regeringen i Gujarat har stuterier och är ansvariga för att bevara rasen.

Kathiawarihästens egenskaper

Kathiawarin är känd för att vara tillgiven, modig och trogen. Som krigshäst visar den lojalitet och mod vid strider. De tenderar även att försvara sina ryttare eller ägare även när de redan är skadade. Denna intelligenta och aktiva häst passar även ägare och ryttare med måttlig erfarenhet. Rasens uthållighet, styrka och temperament gör dem till utmärkta ridhästar.

På grund av rasens historia och inflytande liknar kathiawarin både arabiskt fullblod och marwarihästen en hel del. De har en genomsnittlig höjd av 144 cm och deras fysiska egenskaper liknar främst marwarihästens. De har små öron som är rullade inåt, en konkav ansiktsprofil, kort nos, och bred panna. De har även runda och stora näsborrar och stora ögon. Nacken har en kam, bogarna är sluttande och manken tydlig. Hästens kropp är kort med välproportionerade ben och välutvecklad bakdel. Både dess huvud och svans bärs högt.

Kathiawari ses vanligtvis i flera färger vilka inkluderar brun, skimmel, vit, bork, fux, black, champagne, konstantskimmel, gulvit, pärlvit och palomino. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar