Katten lämnas när ägaren semestrar

Var ska du göra av katten när du åker på semester? Övergivna katter är ett växande problem i början av sommaren och semestertider.

Sommarkatter känner de flesta till, husdjuren som skaffas till semestern och lämnas kvar när familjen åker hem igen. Men på flera katthem ser man ett fenomen precis tvärtom – katter som lämnas bort, eller kvar hemma, när ägarna ska semestra.

– I början av sommaren ser vi en ökning av människor som gör sig av med vuxna katter. En del stoppar den i en väska och ställer på bussen eller utanför en affär. Det här tolkar vi som att det handlar om att man ska åka på semester och inte har kattvakt, och då gör man på det här viset, säger Ewa Edström på riksförbundet Svekatt.

Det händer också att personer hör av sig efter att ha uppmärksammat att grannen åkt på semester men lämnat katten kvar, i tron om att den ska klara sig själv utomhus tills man är tillbaka igen.

– Det är oerhört ansvarslöst, varför tror man att katten skulle klara det? Man skulle knappast göra samma sak med sin hund, eller med sina barn.

Ewa Edström är bestämd i sitt budskap till kattägare som planerar semester.

– Får man ingen kattvakt, då får man antingen betala för ett kattpensionat eller stanna hemma, om man inte kan ta med den.

Foto: Robin Loznak/AP/Scanpix

Fakta: Att tänka på innan kattköp

• Tänk långsiktigt – en katt kan leva i 20 år så du måste noga överväga om du kan ta på dig det ansvaret.

• Tänk på att en katt kostar – den ska ha mat, kattsand, årlig vaccination och eventuella andra veterinärbesök, leksaker och försäkring.

• Kontrollera innan köpet att ingen i hushållet är allergisk mot katt.

• Fundera över hur du ska göra om du vill åka på semester – finns någon som kan vakta katten eller har du möjlighet att betala för kattpensionat?

• När du skaffat katten så se till att kastrera den. Den ska också ID-märkas och försäkras.

Källa: Ewa Edström, Stockholms katthem

Av: Erika Hällberg/TT


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar