Här är de vanliga misstagen vi gör med kattlådor – 5 frågor och svar!

Vilka är de vanligaste misstagen många gör när det kommer till kattlådan? Och vad gör man när katten inte vill gå på lådan? Här svarar Agria djurförsäkring på fem frågor om kattlådor.

kattlåda

Visste du att du ska undvika rengöringsmedel som luktar citron när det är dags att rengöra ditt husdjurs kattlåda? Här svarar Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring, på frågor om hur man bäst rengör kattlådan samt får katten att trivas på sin toalett. 

Hur ofta ska man städa en kattlåda? 

Kattlådan behöver rensas varje dag minst en gång, vissa katter har bestämda åsikter om att de inte vill ha det smutsigt i lådan för att de ska kunna använda den. Då får man vara mer observant och rensa när katten utfört sina behov. 

En gång i veckan är det bra att grundligt rengöra lådan och skura ur den, beroende på hur renlig katten är kan det räcka med hett vatten. Om rengöringsmedel används är det viktigt att det är ofarligt för katten. Katter kan även vara känsliga för dofter och till exempel citrondoftande rengöringsmedel kan få katten att inte vilja använda lådan alls. 

Beroende på vad för typ av kattsand som valts kan det variera hur ofta den behöver bytas. Oom kattsanden inte är klumpbildande är det en bra tumregel att byta en gång i veckan, medan klumpbildande kan bytas en gång per månad.

Vad är vanliga misstag många gör när det kommer till kattlådan?

Katter kan vara känsliga för flera saker, som gör att det inte fungerar med kattlådan. Vissa katter vill inte ha för höga kanter, vissa vill inte ha för låga, även kattsanden kan vara något som ni behöver testa er fram för att hitta ett fungerande alternativ. 

Ett vanligt misstag kan vara att ställa kattlådan i nära anslutning till mat och vatten – katter är renliga djur och vill inte utföra sina behov på samma plats som de äter och dricker. Det kan även vara så att lådan placeras så att katten inte alltid kan ta sig dit enkelt vilket kan leda till olyckor utanför lådan.

katt i kattlåda

Finns det något man som kattägare kan göra för att få katten att trivs bra med sin kattlåda? 

Placera lådan på en plats som katten alltid kan ta sig till, se till att dörren in till det rummet är öppet och att det inte finns några hinder samt att katten får vara ifred på den platsen. 

Om ni har fler katter så se till att ha minst en kattlåda per katt, gärna en extra!

Finns det något husmorsknep för att motverka doft från lådan? 

Bikarbonat neutraliserar dofter och kan således hindra dålig lukt, det kan räcka att strö ut lite bikarbonat i samband med att lådan rengörs.

Läs också: Stinker kattlådan? Så här gör du!

Vad gör man om katten inte vill gå på lådan? 

Om katten inte vill gå på lådan så kan det vara en god idé att kontrollera att allt står rätt till. Vissa katter utför sina behov utanför lådan vid sjukdom och då behöver en veterinär undersöka katten. 

Om sjukdomstillstånd är uteslutet så går det att prova att flytta på kattlådan, byta till en annan typ av kattlåda eller byta kattsand och se om katten föredrar något annat.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar