Här är de vanliga misstagen vi gör med kattlådor – 5 frågor och svar!

Vilka är de vanligaste misstagen många gör när det kommer till kattlådan? Och vad gör man när katten inte vill gå på lådan? Här svarar Agria djurförsäkring på fem frågor om kattlådor.
kattlåda

Visste du att du ska undvika rengöringsmedel som luktar citron när det är dags att rengöra ditt husdjurs kattlåda? Här svarar Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring, på frågor om hur man bäst rengör kattlådan samt får katten att trivas på sin toalett. 

Hur ofta ska man städa en kattlåda? 

Kattlådan behöver rensas varje dag minst en gång, vissa katter har bestämda åsikter om att de inte vill ha det smutsigt i lådan för att de ska kunna använda den. Då får man vara mer observant och rensa när katten utfört sina behov. 

En gång i veckan är det bra att grundligt rengöra lådan och skura ur den, beroende på hur renlig katten är kan det räcka med hett vatten. Om rengöringsmedel används är det viktigt att det är ofarligt för katten. Katter kan även vara känsliga för dofter och till exempel citrondoftande rengöringsmedel kan få katten att inte vilja använda lådan alls. 

Beroende på vad för typ av kattsand som valts kan det variera hur ofta den behöver bytas. Oom kattsanden inte är klumpbildande är det en bra tumregel att byta en gång i veckan, medan klumpbildande kan bytas en gång per månad.

Vad är vanliga misstag många gör när det kommer till kattlådan?

Katter kan vara känsliga för flera saker, som gör att det inte fungerar med kattlådan. Vissa katter vill inte ha för höga kanter, vissa vill inte ha för låga, även kattsanden kan vara något som ni behöver testa er fram för att hitta ett fungerande alternativ. 

Ett vanligt misstag kan vara att ställa kattlådan i nära anslutning till mat och vatten – katter är renliga djur och vill inte utföra sina behov på samma plats som de äter och dricker. Det kan även vara så att lådan placeras så att katten inte alltid kan ta sig dit enkelt vilket kan leda till olyckor utanför lådan.

katt i kattlåda

Finns det något man som kattägare kan göra för att få katten att trivs bra med sin kattlåda? 

Placera lådan på en plats som katten alltid kan ta sig till, se till att dörren in till det rummet är öppet och att det inte finns några hinder samt att katten får vara ifred på den platsen. 

Om ni har fler katter så se till att ha minst en kattlåda per katt, gärna en extra!

Finns det något husmorsknep för att motverka doft från lådan? 

Bikarbonat neutraliserar dofter och kan således hindra dålig lukt, det kan räcka att strö ut lite bikarbonat i samband med att lådan rengörs.

Läs också: Stinker kattlådan? Så här gör du!

Vad gör man om katten inte vill gå på lådan? 

Om katten inte vill gå på lådan så kan det vara en god idé att kontrollera att allt står rätt till. Vissa katter utför sina behov utanför lådan vid sjukdom och då behöver en veterinär undersöka katten. 

Om sjukdomstillstånd är uteslutet så går det att prova att flytta på kattlådan, byta till en annan typ av kattlåda eller byta kattsand och se om katten föredrar något annat.

Vill du läsa fler artiklar om djur?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar