7 bästa metoderna för att mota bort ovälkomna katter

Använder grannens katter din tomt som toalett? Här är sju metoder att testa för att skrämma iväg dem!

En solcellsdriven och en batteridriven kattskrämma med ultrasoniskt ljud. 

1. Ultraljud

Ljud på en viss frekvens är obehagligt för katter, och med en rörelsesensor som slår på ljudet när katten går förbi blir den skrämd.

En oväntad dusch gör inte katten glad. 

2. Vatten

Att spruta vatten på en katt med vattenslang eller blomspruta, eller tömma en hink med vatten mot den, är ett bra sätt att visa att den inte är välkommen. Men spruta inte för hårt så att katten blir skadad. Det finns även sprinklers med rörelsesensorer som automatiskt slår på vid en förbispringande katt.

Lerkulor kan användas för att markera tomtgränsen. 

3. Avskräckande medel

Viltskyddsmedlet Revira sägs även fungera mot katter. Det består av ett granulat av brända lerkulor som utsatts för mikrovågor, och läggs ut som ett staket runt det området man vill skydda. Katten ser det som en varningssignal och undviker att passera gränsen. Underlaget spelar ingen roll, så länge inte medlet kan sköljas bort av regn. Har en skyddseffekt på runt sex månader. Det är inte farligt för miljön eller djur och rester av det kan läggas i komposten.

Läs också: Hur får vi katten att gå på lådan?

En sådan här matta undviker katten gärna att trampa på. 

4. Taggig matta

Kattstopp är en taggig plastmatta som man kan klippa i olika längder och sätta ihop. Den fungerar bra att till exempel lägga i en sandlåda när den inte används, eller framför ett växthus.

Skifferkross gör det svårt att gräva. 

5. Marktäckning

Täck jorden med skifferkross eller barkmull så får katten svårare att gräva, särskilt på sandiga ställen som de brukar tycka om. Att lägga ut hönsnät på kattens favoritställen gör det ännu knepigare för katten, och det kan du också dölja med marktäckning.

Citron doftar inte så fräscht för en katt. 

6. Dofter

Katter ogillar doften av både citron och vitlök. Man kan testa att lägga ut citron- eller apelsinskal vid problemområden, men doften minskar efter regn. En drabbad trädgårdsägare tipsar i ett nätforum om att hon lyckats få bort katterna genom att sätta gelbaserade doftblock med citron i rabatterna. Att spruta med vitlöksvatten, eller odla vitlök mellan sina andra växter, sägs också avskräcka. Kaffesump gillar katter inte heller, och det ger samtidigt näring till jorden.

Håll katten ute med ett nät. 

7. Lock och nät

Lägg lock över sandlådan, och skaffa nät till dörrar och fönster som du vill kunna ha öppna utan att katterna tar sig in.

TV: Redaktionen tipsar

Mest lästa artiklar