Kerry bogponnyn en känd överlevare

Kerry bogponnyn är en inhemsk ras av ponny på Irland som främst levt i det vilda. De är kända för sin förmåga att överleva även i tuffa miljöer och klimat. 


Kerry bogponny

Kerry bogponnyn användes ursprungligen som körhäst och packhäst och har härkomst från hedarna och bergen på Irland. De levde vilda i området som numera kallas för County Kerr på sydöstra Irland och främst består av torvmyrar. Ponnyns fysiska egenskaper gav dem en ovanlig gångstil. Detta gjorde att de kunde gå på den mjuka torvmossen. Ponnyn utvecklades i en tuff miljö och under svåra väderförhållanden vilket gjort dem härdade och robusta.

Flera faktorer har gjort att ponnyns antal har minskat, vilka inkluderar krig, utvecklingen av mekaniserad arbetskraft och motordrivna färdmedel, och en minskning av små jordbruk. Tursamt nog har ansträngningar, bl.a. av lokal regering, gjort att rasen överlevt.

Några av kerry bogponnyns egenskaper

Här är några av kerry bogponnyns särdrag som kommer intressera dig:

  • Kerry bogponnyn är känd för att vara en frisk ras då det inte finns några för rasen kända specifika sjukdomar. Dess levnadsmiljö och levnadsförhållanden har starkt bidragit till ponnyns hälsa. Ägare och uppfödare rekommenderas att låta en veterinär se över ponnyn regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Ponnyn kan utföra ett antal uppgifter och aktiviteter såsom distansritt, fritidsridning, och olika arbeten.

Kerry bogponnyns ursprung och utveckling

Trots att kerry bogponnyns ursprung är okänt tror man att dess förfäder var den hästen som ursprungligen bodde i mossen. Torvmossen är idag känd som County Kerry på södra Irland. Många hästentusiaster påstår att den uråldriga irländska hobbyhästen är förfader till ponnyn. Likheten mellan irländsk hobbyhäst och kerry bogponny har till och med illustrerats i en bok från år 1617.

Kerry bogponnyns förmåga att gå på mossens mjuka mark gjorde dem perfekta för arbete inom transport. Ponnyn är även känd för att kunna ta sig runt mossen, och undvika mjuka områden och ta sig över klippiga områden även i vått väder och vind. Underskatta aldrig denna ponnys styrka då de är imponerande starka för sin lilla storlek.

Kerry bogponnyn användes av det brittiska kavalleriet som packdjur under spanska självständighetskriget år 1804.

Svält, maskiners utveckling, krig och andra faktorer orsakade en minskning av antalet kerry bogponnys. Men år 1994 gav sig John Mulvihill, en föreståndare vid ett värdshus i Kerry Bog i Glenbeigh, ut för att söka upp överlevande kerry bogponnys.

Trots rykten om att rasen skulle vara utdöd lyckades han hitta 20 ponnys som han tog med sig till sitt stall för att upprätta ett avelsprogram. Tack vare John Mulvihills ansträngningar erkändes rasen av den irländska regeringen år 2002 som en irländsk nationalskatt. Kerry Bog Pony Society grundandes även samma år. År 2003 exporterades ponnys till USA. År 2005 grundandes American Kerry Bog Pony Society.

År 2016 exporterades två ponnys till en bondgård i Österrike och det var även året då The International Kerry Bog Pony Association grundandes.

Kerry bogponnyns karaktärsdrag

Kerry bogponnyn är mellan 102 och 122 cm hög och deras låga vikt- till höjdförhållande gör att de kan gå på de mjuka och våta markerna på myren. Rasen är stark och muskulös. Deras huvud har ett konkavt utseende med stora ögon. Vinterpälsen är lång och tät och skyddar väl vid tuffa väderförhållanden. De ses vanligtvis i enfärgat vilket inkluderat palomino med vita tecken.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar