Kinesisk dvärghamster skötsel och fakta

Den kinesiska dvärghamstern är faktiskt inte en dvärghamster då den tillhör familjen Cricetulus och inte dvärgfamiljen Phodopus. Dess vetenskapliga namn är Cricetus griseus och har ursprung i Mongoliet och norra Kina. De kallas vanligtvis för dvärghamster på grund av sin lilla storlek.


De har en normal livslängd på mellan två och ett halvt till tre år, och de fullvuxna kinesiska dvärghamstrarna blir kring 10 cm i längd. Detta gör dem tillräckligt små för att lyckas smita genom vissa nätburar. Kinesisk dvärghamster lever inte i grupp, och trots att det finns undantag föredrar de i regel att bo ensamma och kan slåss med andra hamstrar i vuxen ålder, i synnerhet honorna. Kinesiska dvärghamstrar är smidiga och livliga och njuter av att klättra, springa, utforska sin omgivning och springa i hamsterhjul.

Kinesiska hamstrar är enkla att identifiera tack vare sitt mönster, sin kroppsbyggnad och sin långa svans. Vissa tycker att de liknar en blandning av mus och hamster. Deras mönster är brunt med en mörk rand längst ryggraden och svarta och grå fläckar och en vit mage. Det finns en populär variant som kallas för den vitfläckade kinesiska hamstern, som är vit och grå över hela kroppen med en mörk rand längst ryggraden.

De har en lång och utmärkande kropp som liknar den hos en utsträckt hamster. Den kinesiska hamsterns ben är långa jämfört med andra hamstrars. Ett annat unikt och utmärkande drag är att de har en tydlig nacke mellan kropp och huvud. Ingen annan hamster har detta.

Kinesiska hamstrar är nattaktiva men kan ibland även vara aktiva under dagen. De är blyga djur men i regel av god natur och biter sällan sina ägare. De är mycket aktiva och kräver en stor hamsterbur rik på möjligheter att leka och aktivera sig, samt ett hamsterhjul för att de inte ska bli uttråkade.

Kinesiska hamstrar drabbas oftare av diabetes än andra hamstrar. Därför rekommenderas en diet låg i socker till alla kinesiska hamstrar som hålls som husdjur.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar