10 spännande fakta om koltrasten – Sveriges mest älskade fågel

Svenskarnas favoritfågel – koltrasten – är en förtjusande fågel med sin vackra sång och sitt nyfikna sätt. Här får du veta mer om den charmiga pippin.

Koltrast är en väldigt älskad fågel – det råder det inga tvivel om. Den har röstats fram till Sveriges nationalfågel av svenska folket två gånger, både 1962 och 2015, och vunnit Birdlife Sveriges Fågelmelodifestival. Men vad kan du om den orädda fågeln som hoppar runt i våra trädgårdar i jakt på mask? Här listar vi några saker du bör veta om vår bevingade lilla vän.

10 spännande fakta om koltrast:

1. Har du också tyckt att koltrasten låter som hemglassbilen? Jodå, det stämmer att koltrasten kan imitera andra ljud, både andra fåglars sång och bilars sirener.

2. Koltrasten kan bli ganska gammal, över 20 år faktiskt!

koltrast

3. Koltrasthanen är lätt att känna igen på sin kolsvarta fjäderdräkt och knallgula näbb. Honan däremot, är mer diskret, hon är brun med spräckligt bröst och brun näbb.

4. Det finns omkring två miljoner koltrastar i Sverige, och de sprider sig allt längre norrut.

koltrast

5. Honan lägger upp till sex spräckliga grönblå ägg under april-maj.

6. Koltrasten bygger öppna bon på låg höjd i skogar, parker och trädgårdar. Oftast i buskar och träd, men ibland på oväntade ställen som lyktstolpar och cykelkorgar. Vill du sätta upp en fågelholk till den ska du därför satsa på en halvöppen modell.

Läs också: Quiz: Känner du igen våra vanligaste fåglar?

koltrast

7. Bland koltrastens favoritmat finns daggmaskar, insekter, småsniglar, frukt och bär från rönn och oxel.

8. Båda föräldrarna matar ungarna, som lämnar boet efter två veckor.

Källa: Vivara

9. När en koltrast blir hotad och rädd kan den släppa en del fjädrar. Det kallas för ”skräckfällning” och är en särskild försvarsmekanism.

10. Under september-oktober flyttar en del av koltrastarna till Västeuropa. Men allt fler stannar kvar, och besöker då gärna fågelborden i våra trädgårdar.

Läs också: Ljuva fågelsång! känner du igen fåglarna i din trädgård?


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar