Köpa en hundvalp – tänk på det här

Funderar ni på att köpa en hundvalp? Det finns många hundraser, i varierande storlekar och med olika temperament. Så välj med omsorg för att få en hund som passar in i familjen och det liv ni lever.


Det här ska du tänka på när du köper en hundvalp

Hundvalp
  • Valpen får inte tas från tiken förrän den är åtta veckor.
  • Se till att få ett skriftligt avtal när du köper hundvalp. Svenska kennelklubbens uppfödare använder sig av deras avtal.
  • Valpen ska vara veterinärbesiktigad så du vet att det är en frisk hundvalp du köper. Intyget får då inte vara äldre än sju dagar.
  • När valpen hämtas ska den vara vaccinerad, avmaskad och id-märkt (ofta ett mikrochip i nacken) med ett unikt id-nummer.
  • Se till att få med stamtavla när du hämtar valpen (om det är en rasren hund). Godta inte att den skickas senare.
  • Försäkra hunden så att pengarna inte får styra om du kan behandla hunden eller inte om den blir sjuk.
  • Gå gärna en valpkurs. Det är bra både för hunden och för husse och matte. Då lär man känna sin nya familjmedlem samtidigt som valpen får umgås med andra hundar och får lära sig grunderna i lydnad.

Räkna på kostnaderna för att köpa hundvalp

En hund blir en ny familjemedlem och ska få all den tid och kärlek den behöver. Fundera på hur mycket tid men också pengar det handlar om. Det bästa är om hunden kan få följa med till jobbet om dagarna. Det går också bra om man bor nära arbetet så man kan rasta hunden på lunchrasten, så slipper hunden vara ensam hemma långa dagar. En hund kostar, inte bara i inköp utan också i ”drift”. Räkna med att kostnaden för mat, försäkring och veterinärvård kan bli nästan lika dyrt per år som vad hunden kostade i inköp.

Läs också: Hundens kroppsspråk – det här betyder det!

Svenska kennelklubben

kennelklubbens hemsida finns mycket att läsa om olika raser och deras egenskaper men också vad man ska tänka på innan och hur själva köpet av hundvalp går till. Välj en ras som passar in i din livstil, både till temperament och hur mycket motion, skötsel och stimulans den kräver.

Så väljer du hundras

Hundvalp

De flesta hundraser har ju fötts upp för att fylla en viss funktion så vill man ha en gosig familjehund kanske man inte ska välja en storvuxen spets, framavlad som jakt- eller draghund. Kanske inte heller en dobermann eller rottweiler, som har bra egenskaper för att vakta hemmet, om man är ute efter en gosehund.

Vissa raser har mycket energi och då måste man gillar långa promenader men också kunna ge hunden den tid som krävs för att den ska få stimulans. En understimulerad hund är inte lycklig utan kan förvandlas till en problemhund.

Det finns så klart korsningar mellan olika raser som blir fina sällskapshundar. Det är dock inte lika lätt att avgöra hur temperamentet blir, men om man vet vilka raser som ligger bakom ger det en bra vägledning. Och om man vill ta en omplaceringshund är det viktigt att ge den gott om tid att vänja sig. Be att få ta hem den på försök först och ge den tid att bo in sig ordenligt innan du bestämmer dig.

Hund eller tik?

Det är också skillnad på kön. En tik blir ofta mindre än en hanhund av samma ras. Hanhundar brukar ha en jämnare temperament än tikar, men å andra sidan kan de vara mer rymningsbenägna och kan bli knepiga om det finns en löptik i i grannskapet.

Leta rätt på uppfödare av den ras du är intresserad av (info finns på kennelklubbens hemsida) och ta kontakt i god tid för att kolla om valpar finns eller är planerade (och ställ dig i så fall i kö). Hälsa också på hos uppfödaren för att se hur hundarna har det och lär känna tiken. Hur hon är till sättet blir en vägledning till hur valparnas temperament kommer att bli. Köp också hundvalpen med förnuft, det vill säga välj inte en valp som inte ser frisk ut bara för att det är synd om den.

Se upp för smuggelhundar!

Ta alltid reda på var hunden kommer ifrån. Undvik impulsköp och se till att träffa valpen i det hem den är uppfödd, också för att träffa mamman till valpen. Gör alltså inte upp via en mellanhand eller på en allmän plats.

Se också till att få med stamtavla, veterinärintyg vid köpet – aldrig efteråt. Risken är stor att man aldrig ser några papper. Kontrollera att valpen är id-märkt och registrerad i Skk om den är renrasig alternativt Jordbruksverket om det är en blandras. Hunden ska vara vaccinerad mot parvovirus, HCC (smittsam leversjukdom) och valpsjuka. Man kan så klart köpa en hund från utlandet men då själv ha kontakt med uppfödaren (läs mer om införsel av hund på jordbruksverkets hemsida).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar