Kopplad eller okopplad hund? Här är det som gäller!

Specifika restriktioner på speciella datum, koppeltvång och totalt hundförbud. Det här är det du som hundägare ska ha koll på.

Nu har ju du troligen redan koll på detta, men är du ny hundägare kan det vara bra att läsa vidare. För hur är det nu, måste man ha hunden kopplad i tätbebyggt område? Och vad gäller vid badplatsen? 

Måste hunden vara kopplad? Olika regler beroende på kommun 

När måste hunden vara kopplad? Tyvärr finns det inget enkelt svar på den frågan då det råder olika regler från kommun till kommun. 

På vissa ställen råder det ofta hundförbud, som till exempel vid lekplatser, kyrkogårdar och allmänna badplatser, och i vissa områden råder det koppeltvång (som till exempel naturreservat). 

På Stockholms stads hemsida kan man till exempel läsa att det råder strikt koppeltvång på alla offentliga platser. Koppeltvånget gäller inte på hundrastplatser. 

Det är helt enkelt ditt ansvar som hundägare att ta reda på vad som gäller för just din kommun! 

1 mars–20 augusti – hunden ska inte springa lös

Under perioden 1 mars till 20 augusti gäller specifika restriktioner. Mellan dessa datum ska hunden hållas under sådan uppsikt att den inte kan springa lös i områden där det finns vilda djur. Detta för att skydda de vilda djur som får ungar under den här perioden.  

Lagen säger inte att du måste ha hunden i koppel, men du ska ha så pass kontroll på din hund som att den hade ett osynligt koppel. Ha i åtanke dock att det kan vara svårt att ha den kontrollen över din hund ute i naturen! 

Här kan du läsa mer om lagen om tillsyn över hundar och katter. 

Källor: Moderna djurförsäkringar, Stockholm stad, Svenska brukshundklubben 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar