Korat är en ovanlig, korthårig kattras

Korat är en ovanlig, korthårig kattras som anses vara en symbol för lycka i sitt ursprungsland, Thailand. Du kommer förvånas över hur katten är tyngre än förväntat tack vare sin låga andel kroppsfett. Korat är en smart, energisk och possessiv katt, vilket är egenskaper som ägarna älskar hos den. Här har vi samlat det du behöver veta om du redan har, eller planerar att skaffa, en korat. 

 

Korat som familjekatt

Korat är en världens ovanligaste kattraser. De ses sällan i andra länder och i Thailand finns endast få katter som efter frågas av många. Korat anses vara en symbol för lycka och välgång i Thailand tack vare sitt häpnadsväckande utseende. De har en blågrå päls, gröna ögon och hjärtformade ansikten.

Rasen är medelstor med en kompakt kropp. Man kan bli förvånad när man lyfter up en korat då de inte ser ut att väga så mycket som de gör. Det har även noterats att rasen mognar saktare än andra kattraser. Korat älskar att få sina människors uppmärksamhet och ser sig själv som ledare av flocken. Den tenderar att vara involverad i allt som människorna omkring den sysslar med samt följer efter sina ägare vart de än går.

Korat är inte lika pratsam som sin kusin, siamesen, men förvånas inte av hur katten lyckas uttrycka sig själv, både verbalt och icke verbalt.

Några av korats egenskaper

  • Korat kräver endast pälsvård då och då för att hålla pälsen ren och i fint skick.
  • Katten är känd för att fälla lite eller inte alls.
  • De är i regel friska och har inte många sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser.
  • Om du inte besväras av en katt som alltid söker sina människors uppmärksamhet kan denna katt vara rätt för dig.
  • Den är förtjust i att delta i aktiviteter och i synnerhet tillsammans med sina människor.
  • De kan gå väl ihop med andra och särskilt med barn. Detta gör katten utmärkt som familjekatt.

Korats historia

År 1896 visas den första katten som liknar en korat upp i England. Men hur denna katt kom till England är ännu okänt. Rasen importerades till USA år 1959 där den tros ha givits till ett amerikanskt par som gåva efter att maken pensionerades efter tjänst hos utrikesdepartementet. År 1967 erkänner Cat Fanciers Association rasen fullständigt och uppfödare av korat grundar Korat Cat Fanciers Association år 1969.

Korats temperament som katt

Korat är en smart och pratsam tamkatt som har tendens att noggrant välja vem den vill umgås med. Men när man väl vunnit kattens hjärta är de mycket tillgivna med sina ägare. De älskar att vara sina människors följeslagare och även följa dem var de än går i huset. De vill helst inte lämnas ensamma och de är den typ av katt som främst vill spendera tid i närheten av sina ägare. Om du inte besväras av en katt som följer efter dig så kan korat vara rätt ras för dig. Det är en god idé att skaffa två korat så att den ena katten kan hålla den andra sällskap, i synnerhet om du arbetar under dagarna.

Korat är mycket energisk och livlig och tycker om att delta i aktiviteter, i synnerhet med sina ägare. Ge katten interaktiva leksaker och kluriga leksaker för att hålla dem stimulerade både fysiskt och mentalt.

Korats hälsa och hälsofrågor

Precis som andra kattraser kan korat drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Det rekommenderas att ägare känner till dessa kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor.

Korat är benägen att drabbas av gangliosidos vilket innebär att rasen saknar de nödvändiga enzym som behövs för ett korrekt fungerande nervsystem. Katten är även känslig för anestesi på grund av sin låga andel kroppsfett.

Tveka aldrig att be uppfödaren om bevis på kattens hälsa samt bevis för kattens familjs hälsa för att vara säker på att du köper en frisk katt.

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar