Korat är en ovanlig, korthårig kattras

Korat är en ovanlig, korthårig kattras som anses vara en symbol för lycka i sitt ursprungsland, Thailand. Du kommer förvånas över hur katten är tyngre än förväntat tack vare sin låga andel kroppsfett. Korat är en smart, energisk och possessiv katt, vilket är egenskaper som ägarna älskar hos den. Här har vi samlat det du behöver veta om du redan har, eller planerar att skaffa, en korat.   


Korat som familjekatt

Korat är en världens ovanligaste kattraser. De ses sällan i andra länder och i Thailand finns endast få katter som efter frågas av många. Korat anses vara en symbol för lycka och välgång i Thailand tack vare sitt häpnadsväckande utseende. De har en blågrå päls, gröna ögon och hjärtformade ansikten.

Rasen är medelstor med en kompakt kropp. Man kan bli förvånad när man lyfter up en korat då de inte ser ut att väga så mycket som de gör. Det har även noterats att rasen mognar saktare än andra kattraser. Korat älskar att få sina människors uppmärksamhet och ser sig själv som ledare av flocken. Den tenderar att vara involverad i allt som människorna omkring den sysslar med samt följer efter sina ägare vart de än går.

Korat är inte lika pratsam som sin kusin, siamesen, men förvånas inte av hur katten lyckas uttrycka sig själv, både verbalt och icke verbalt.

Några av korats egenskaper

  • Korat kräver endast pälsvård då och då för att hålla pälsen ren och i fint skick.
  • Katten är känd för att fälla lite eller inte alls.
  • De är i regel friska och har inte många sjukdomar jämfört med vissa andra kattraser.
  • Om du inte besväras av en katt som alltid söker sina människors uppmärksamhet kan denna katt vara rätt för dig.
  • Den är förtjust i att delta i aktiviteter och i synnerhet tillsammans med sina människor.
  • De kan gå väl ihop med andra och särskilt med barn. Detta gör katten utmärkt som familjekatt.

Korats historia

År 1896 visas den första katten som liknar en korat upp i England. Men hur denna katt kom till England är ännu okänt. Rasen importerades till USA år 1959 där den tros ha givits till ett amerikanskt par som gåva efter att maken pensionerades efter tjänst hos utrikesdepartementet. År 1967 erkänner Cat Fanciers Association rasen fullständigt och uppfödare av korat grundar Korat Cat Fanciers Association år 1969.

Korats temperament som katt

Korat är en smart och pratsam tamkatt som har tendens att noggrant välja vem den vill umgås med. Men när man väl vunnit kattens hjärta är de mycket tillgivna med sina ägare. De älskar att vara sina människors följeslagare och även följa dem var de än går i huset. De vill helst inte lämnas ensamma och de är den typ av katt som främst vill spendera tid i närheten av sina ägare. Om du inte besväras av en katt som följer efter dig så kan korat vara rätt ras för dig. Det är en god idé att skaffa två korat så att den ena katten kan hålla den andra sällskap, i synnerhet om du arbetar under dagarna.

Korat är mycket energisk och livlig och tycker om att delta i aktiviteter, i synnerhet med sina ägare. Ge katten interaktiva leksaker och kluriga leksaker för att hålla dem stimulerade både fysiskt och mentalt.

Korats hälsa och hälsofrågor

Precis som andra kattraser kan korat drabbas av sjukdomar som är genetiska eller icke genetiska av naturen. Det rekommenderas att ägare känner till dessa kattsjukdomar så att de kan förhindra, behandla eller bota dessa hälsoåkommor.

Korat är benägen att drabbas av gangliosidos vilket innebär att rasen saknar de nödvändiga enzym som behövs för ett korrekt fungerande nervsystem. Katten är även känslig för anestesi på grund av sin låga andel kroppsfett.

Tveka aldrig att be uppfödaren om bevis på kattens hälsa samt bevis för kattens familjs hälsa för att vara säker på att du köper en frisk katt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar