Kromfohrländer är en ovanlig hundras

Kromfohrländer är en ovanlig hundras men en ras som i regel älskas av människor tack vare sina positiva egenskaper. Här har vi samlat den information du behöver om hunden.


Den ovanliga kromfohrländer som familjehund

Kromfohrländer är en ovanlig hundras både i USA och i Europa. Den är lojal och dras till människor vilket gör att hunden älskas av många.

Kromfohrländers historia

Rasen erkändes av United Kennel Club år 1996 som tillhörande terriergruppen och flyttades sedan till sällskapshundsgruppen år 2013. Den amerikanska kennelklubben registrerade rasen år 2012 tillhörande en ickesportande grupp.

Kromfohrländers temperament

Kromfohrländer kan tränas med enkelhet då rasen är mycket intelligent. Plus att de har god koncentrationsförmåga och kan fokusera på en uppgift en längre stund.

De är aktiva hundar som kräver lek som stimulerar dem både fysiskt och mentalt. Om de inte ges möjlighet att leka kommer de alltid finna ett sätt att underhålla sig själva. De kan anpassa sig efter flera sorters miljöer. De kan bo i lägenhet så länge de ges tillräckligt med lek och motion varje dag.

De trivs med sin familj och vill inte lämnas ensamma utomhus under en längre period.

I regel är de en god familjehund då de har avlats som sådan. Förutom att fungera som sällskapshund har de terrierblod i sig vilket ger dem viss jaktinstinkt men har ingen aggressivitet i sig och de är ändå vanligtvis lydiga sina ägare.

Kromfohrländers hälsa och hälsorelaterade frågor

Hunden är ett resultat av inavel som användes för att uppnå de önskade egenskaperna hos rasen. Men inavel producerar inte bara de fysiska egenskaperna man önskar hos en hund utan orsakar även hälsoproblem. Precis som vilken annan ras som helst spelar det ingen roll hur hälsosam rasen är, det finns ändå fall av hundar som drabbats av vissa hälsoproblem:

  • Epilepsi – en sjukdom i nervsystemet som orsakar anfall.
  • Cystinuria – en genetisk felaktighet hos njurarna där njurarna inte klarar av att filtrera aminosyror och cystin vilket bildar kristaller eller stenar i njurarna.
  • Keratos – mycket vanligt hos terriers och leder till att hunden utvecklar liktornar på tassarna.
  • Knäledsurvridning – knäskålen inte hålls på plats av muskulatur och ledband vilket orsakar förlamning av benet eller onormal gång hos hunden.

Skötsel av kromfohrländer

Kromfohrländer har två varianter av päls, den strävhåriga och den släthåriga. Skägg kan ses hos den strävhåriga typen. Båda typer fäller måttligt vilket betyder att de fäller ett par gånger om året. På grund av detta kräver de daglig borstning för att ta bort lösa hår och klippning rekommenderas. Precis som andra hundraser behöver de borstning av tänder för att ta bort plack och för en fräschare andedräkt. Öron bör även kontrolleras för tecken på irritation eller infektion.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar