Lagotto romagnolo, en italiensk brukshund

Lagotto romagnolon är en populär arbetande hund i Italien och detta av många goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om hunden.

Lagotto romagnolo, en uråldrig hundras från Italien

Lagotto romagnolo är en uråldrig hundras som ursprungligen användes som arbetande hund i Italien. Dess många goda egenskaper gjorde hunden känd som vattenhund samt som familjehund.

Lagotto romagnolo, en översikt

Lagotto romagnolon är en liten till medelstor brukshund som utvecklades i Italien som en arbetade hund. Hunden är en av de uråldriga raserna och tros vara en förfader till dagens vattenhundar. Hunden är populär i Italien men rasen är ovanlig utanför landet. I USA finns endast runt 500 stycken av dem.

Hundens kropp är väl proportionerad och muskulös. Dess huvud är stort och stöds av en kraftig nacke. Hundens ögon är runda och relativt stora. Pälsen kommer vanligtvis i tre grundfärger som är brun, grå, och vit.

Hunden är en vattenhund som hämtat vilt från vatten så som vattenfågel. Det är det namnet kommer sig av (lago betyder sjö på italienska). Men de används främst för att söka upp och finna tryffel, vilket är en sorts svamp.

Lagotto romagnolos historia

Lagotto romagnolo är en uråldrig ras av vattenhund som har ursprung från lågländerna i Comacchio och träsken i Ravenna, i Italien. Dagens vattenhundar tros vara ättlingar till lagotto romagnolon. När lågländerna i Italien fylldes med vatten brukade hunden användas för att hämta vilt från vattnet. Men när träsken torkade användes lagotto romagnolon istället för att finna svampen vi kallar för tryffel.

Under 1920-talet återstod endast ett fåtal hundar på grund av att få människor var intresserade av rasen. Under 1970-talet bestämde sig några entusiaster, däribland Quintino Toschi, Prof. Francesco Ballotta, Dr. Antonio Morsiani och Lodovico Babini att registrera rasen. De lyckades grunda Club Italiano Lagotto år 1988 och lagotto romagnolon erkändes sedan av FCI.

Lagotto romagnolons temperament

Lagotto romagnolon utvecklades för att arbeta. Hunden har skarpa sinnen och i synnerhet skarp sikt. De är kärleksfulla och lojala vilket gör dem till utmärkta familjehundar. Rasen är en aktiv och sportande hund som kräver tillräckligt med motion. De kan tränas med enkelhet och de har alltid viljan att vara till lags. Som arbetande hund kan de alltid fokusera på uppgiften utan att distraheras av vad som pågår runtomkring den

Lagotto romagnolon är inte en aggressiv hund men tack vare dess alerta natur kan de vara goda vakthundar. I regel är de fina familjehundar som går väl ihop med barn och andra husdjur. Hunden kräver socialisation och träning tidigt i livet så att de växer upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Lagotto romagnolos hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är rasen en mycket hälsosam hundras. Men det finns några sjukdomar som kan drabba rasen.

  • Benign familial juvenile epilepsy – en ärftlig godartad juvenil epilepsi där valpar vanligtvis visar uppenbara former av anfall vid fem till nio veckors ålder vilket kan upphöra spontant vid åtta till tretton veckors ålder.
  • Storage disease hos lagotto – en svårartad progressiv neurodegenerativ sjukdom. Hälsan hos hundar som drabbats av sjukdomen försämras tills de måste avlivas.
  • Cerebrellär abiotrofi – en ovanlig form av epilepsi som utvecklas under hundens vuxna liv.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Juvenil katarakt – en avvikelse i ögat som gör att ögats lins blir ogenomskinlig och orsakar delvis eller total synförlust.

Skötsel av lagotto romagnolo

Hundens päls kräver regelbunden skötsel och borstning för att undvika att pälsen tovas. De fäller lite eller inte alls och hunden bör klippas minst en gång om året för att undvika att håret blir för långt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar