Lagotto romagnolo, en italiensk brukshund

Lagotto romagnolon är en populär arbetande hund i Italien och detta av många goda anledningar. Här har vi samlat det du behöver veta om hunden.


Lagotto romagnolo, en uråldrig hundras från Italien

Lagotto romagnolo är en uråldrig hundras som ursprungligen användes som arbetande hund i Italien. Dess många goda egenskaper gjorde hunden känd som vattenhund samt som familjehund.

Lagotto romagnolo, en översikt

Lagotto romagnolon är en liten till medelstor brukshund som utvecklades i Italien som en arbetade hund. Hunden är en av de uråldriga raserna och tros vara en förfader till dagens vattenhundar. Hunden är populär i Italien men rasen är ovanlig utanför landet. I USA finns endast runt 500 stycken av dem.

Hundens kropp är väl proportionerad och muskulös. Dess huvud är stort och stöds av en kraftig nacke. Hundens ögon är runda och relativt stora. Pälsen kommer vanligtvis i tre grundfärger som är brun, grå, och vit.

Hunden är en vattenhund som hämtat vilt från vatten så som vattenfågel. Det är det namnet kommer sig av (lago betyder sjö på italienska). Men de används främst för att söka upp och finna tryffel, vilket är en sorts svamp.

Lagotto romagnolos historia

Lagotto romagnolo är en uråldrig ras av vattenhund som har ursprung från lågländerna i Comacchio och träsken i Ravenna, i Italien. Dagens vattenhundar tros vara ättlingar till lagotto romagnolon. När lågländerna i Italien fylldes med vatten brukade hunden användas för att hämta vilt från vattnet. Men när träsken torkade användes lagotto romagnolon istället för att finna svampen vi kallar för tryffel.

Under 1920-talet återstod endast ett fåtal hundar på grund av att få människor var intresserade av rasen. Under 1970-talet bestämde sig några entusiaster, däribland Quintino Toschi, Prof. Francesco Ballotta, Dr. Antonio Morsiani och Lodovico Babini att registrera rasen. De lyckades grunda Club Italiano Lagotto år 1988 och lagotto romagnolon erkändes sedan av FCI.

Lagotto romagnolons temperament

Lagotto romagnolon utvecklades för att arbeta. Hunden har skarpa sinnen och i synnerhet skarp sikt. De är kärleksfulla och lojala vilket gör dem till utmärkta familjehundar. Rasen är en aktiv och sportande hund som kräver tillräckligt med motion. De kan tränas med enkelhet och de har alltid viljan att vara till lags. Som arbetande hund kan de alltid fokusera på uppgiften utan att distraheras av vad som pågår runtomkring den

Lagotto romagnolon är inte en aggressiv hund men tack vare dess alerta natur kan de vara goda vakthundar. I regel är de fina familjehundar som går väl ihop med barn och andra husdjur. Hunden kräver socialisation och träning tidigt i livet så att de växer upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Lagotto romagnolos hälsa och hälsorelaterade frågor

I regel är rasen en mycket hälsosam hundras. Men det finns några sjukdomar som kan drabba rasen.

  • Benign familial juvenile epilepsy – en ärftlig godartad juvenil epilepsi där valpar vanligtvis visar uppenbara former av anfall vid fem till nio veckors ålder vilket kan upphöra spontant vid åtta till tretton veckors ålder.
  • Storage disease hos lagotto – en svårartad progressiv neurodegenerativ sjukdom. Hälsan hos hundar som drabbats av sjukdomen försämras tills de måste avlivas.
  • Cerebrellär abiotrofi – en ovanlig form av epilepsi som utvecklas under hundens vuxna liv.
  • Höftledsdysplasi – ett ärftligt tillstånd där lårbenshuvudet inte passar perfekt in i höftledsskålen. Detta kan orsaka smärta och artrit när hunden nått vuxen ålder.
  • Juvenil katarakt – en avvikelse i ögat som gör att ögats lins blir ogenomskinlig och orsakar delvis eller total synförlust.

Skötsel av lagotto romagnolo

Hundens päls kräver regelbunden skötsel och borstning för att undvika att pälsen tovas. De fäller lite eller inte alls och hunden bör klippas minst en gång om året för att undvika att håret blir för långt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar