Lapsk vallhund är en av Finlands fem inhemska hundraser

Den lapska vallhunden är en av Finlands stoltheter när det kommer till hundavel. Rasen har många talanger. Här har vi samlat det du behöver veta om den lapska vallhunden. 

Lapsk vallhund är en av Finlands fem inhemska hundraser

Den lapska vallhunden är en av Finlands fem inhemska hundraser, de andra är finsk spets, karelsk björnhund, finsk strövare och finsk lapphund. En skillnad mellan lapsk vallhund och de andra raserna är dess fysiska egenskaper då den lapska vallhunden har en kortare päls och inte bär sin svans böjd över ryggen. De är inte heller jägare som flera av de andra finska hundarna, utan utvecklades som vallande hundar.

Lapsk vallhunds historia

Den lapska vallhundens historia kan spåras tillbaka med samerna i norra Europa. De använde hundar av spetstyp för att valla sina renar. Under andra världskriget förlorades de flesta hundar. Mellan 1950 och 1960 genomförde finska och svenska uppfödare gemensamma ansträngningar för att återskapa den sorts hund som som skött och vallat samernas renar. Detta är när den lapska vallhunden, den svenska lapphunden och den finska lapphunden skapas.

Den lapska vallhunden är erkänd av United Kennel Club som tillhörande den vallande gruppen. I regel anses hunden vara en ovanlig hundras.

Den lapska vallhundens temperament

I regel är den lapska vallhunden en vänlig och tillgiven ras som kan vara en mycket fin sällskapshund för familjer och barn. Hunden är en tålmodig ras och brukar inte reagera ens när den behandlas oförsiktigt. Den lapska vallhunden är en mycket intelligent ras som kan tränas med enkelhet. Ägare och tränare bör vara självsäkra och stadiga vid hantering av hunden så att rasen blir medveten om vem som är alfa i flocken. Dess vallningsinstinkt får annars hunden att anta rollen som ledare av flocken. För att förhindra detta behöver len lapska vallhunden träning och socialisering tidigt i livet, så de kan växa upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Deras höga energinivå gör dem duktiga i ett flertal hundtävlingar. De är även duktiga vakthundar vilket resulterar i en mångsidig familjehund.

Den lapska vallhundens vanliga hälsoåkommor

Den lapska vallhunden är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas. De följande är sjukdomar som setts drabba den lapska vallhunden:

  • Höftledsdysplasi
  • Artirit
  • Ögonproblem
  • Öroninfektioner
  • Hudallergier
  • Magomvridning
  • von Willebrands sjukdom

Den genomsnittliga livslängden för huden är 12-14 år vilket är den genomsnittliga livslängden för hundar av samma storlek.

Då den lapska vallhunden utvecklades som en vallhund kräver de daglig motion för att hållas friska och i form. Den lek och motion som hunden får dagligen ska även kunna hålla hunden stimulerad både fysiskt och mentalt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar