Lapsk vallhund är en av Finlands fem inhemska hundraser

Den lapska vallhunden är en av Finlands stoltheter när det kommer till hundavel. Rasen har många talanger. Här har vi samlat det du behöver veta om den lapska vallhunden. 


Lapsk vallhund är en av Finlands fem inhemska hundraser

Den lapska vallhunden är en av Finlands fem inhemska hundraser, de andra är finsk spets, karelsk björnhund, finsk strövare och finsk lapphund. En skillnad mellan lapsk vallhund och de andra raserna är dess fysiska egenskaper då den lapska vallhunden har en kortare päls och inte bär sin svans böjd över ryggen. De är inte heller jägare som flera av de andra finska hundarna, utan utvecklades som vallande hundar.

Lapsk vallhunds historia

Den lapska vallhundens historia kan spåras tillbaka med samerna i norra Europa. De använde hundar av spetstyp för att valla sina renar. Under andra världskriget förlorades de flesta hundar. Mellan 1950 och 1960 genomförde finska och svenska uppfödare gemensamma ansträngningar för att återskapa den sorts hund som som skött och vallat samernas renar. Detta är när den lapska vallhunden, den svenska lapphunden och den finska lapphunden skapas.

Den lapska vallhunden är erkänd av United Kennel Club som tillhörande den vallande gruppen. I regel anses hunden vara en ovanlig hundras.

Den lapska vallhundens temperament

I regel är den lapska vallhunden en vänlig och tillgiven ras som kan vara en mycket fin sällskapshund för familjer och barn. Hunden är en tålmodig ras och brukar inte reagera ens när den behandlas oförsiktigt. Den lapska vallhunden är en mycket intelligent ras som kan tränas med enkelhet. Ägare och tränare bör vara självsäkra och stadiga vid hantering av hunden så att rasen blir medveten om vem som är alfa i flocken. Dess vallningsinstinkt får annars hunden att anta rollen som ledare av flocken. För att förhindra detta behöver len lapska vallhunden träning och socialisering tidigt i livet, så de kan växa upp till väluppfostrade och balanserade vuxna hundar.

Deras höga energinivå gör dem duktiga i ett flertal hundtävlingar. De är även duktiga vakthundar vilket resulterar i en mångsidig familjehund.

Den lapska vallhundens vanliga hälsoåkommor

Den lapska vallhunden är i regel en frisk hundras. Men precis som andra hundraser kan de drabbas av vissa hälsoproblem. Ägare bör vara medvetna om dessa sjukdomar så att de kan förhindras, behandlas eller botas. De följande är sjukdomar som setts drabba den lapska vallhunden:

  • Höftledsdysplasi
  • Artirit
  • Ögonproblem
  • Öroninfektioner
  • Hudallergier
  • Magomvridning
  • von Willebrands sjukdom

Den genomsnittliga livslängden för huden är 12-14 år vilket är den genomsnittliga livslängden för hundar av samma storlek.

Då den lapska vallhunden utvecklades som en vallhund kräver de daglig motion för att hållas friska och i form. Den lek och motion som hunden får dagligen ska även kunna hålla hunden stimulerad både fysiskt och mentalt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar