Läskiga djur som kan bo i ditt hus

Det finns många objudna gäster du inte vill ha i ditt hus, oavsett om det är skadedjur eller bara spindlar som är svåra att bli av med. Här är några av de läskiga djur som du kan träffa på inne i ditt hus­ – några av dem kan dessutom göra stora skador.

Läs också: Så blir du av med tvestjärtar

Vägglöss – allt vanligare i svenska hem

Bild: Lennart Falk/Anticimex

– Vägglöss har ökat markant i Sverige de senaste fem åren. Orsaken är att man kommer i kontakt med dem när man är ute och reser, och tar med sig dem hem. De kan även finnas i en begagnad möbel, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

Vägglöss är egentligen en blodsugande skinnbagge som på dagarna lever i springor i sängbottnar eller i möblerna. Om nätterna kommer de fram för att suga blod, vilket resulterar i en svullnad och rodnad som kliar. Vägglöss är cirka 5 mm stora och efter att den sugit blod är den rödbrun, men innan kan den nästan vara genomskinlig. En orsak till att man fått vägglöss hemma är att man kan ha fått med sig dem hem från en resa, eller om man köpt begagnade möbler.

Vanliga tecken på vägglöss

Ett vanligt tecken på att du har vägglöss hemma är att de lämnar avföring i form av små, svarta prickar efter sig. Det kan också vara så att du på morgonen vaknar med små bett, likt myggbett som kliar – reaktionen kan förstås vara olika från person till person.

Bli av med vägglöss

Vägglöss är mycket svåra att bli av med, så om du misstänker att du drabbats av det är det bästa att kontakta ett saneringsföretag så fort som möjligt. Det kan ta flera veckor innan hemmet är helt sanerat.

Husbock – lever på att äta trä i ditt hus

Bild: Lennart Falk/Anticimex

Husbocken är både en av de mest omtalade och allvarligaste skadegörarna som kan bo i ditt hus. De är en av de långhorningar som lever på att äta gammalt och torrt barrträdsvirke, det vill säga furu och gran. Främst hittar du husbock i sydöstra Sverige, från de södraste delarna av landet upp till Gävle, även på Öland och Gotland kan du hitta husbockar. Det är sällan du ser en vuxen husbock – det är larverna som lever inne i trät där de äter sig fram i små gånger. Ibland kan man till och med höra det raspande ljudet från larverna som äter trä.

Vanliga tecken på husbock

Det kan vara svårt att upptäcka angrepp från husbockar i huset. Ofta hinner skadorna bli väldigt stora innan man märker dem – ibland kan det ha pågått i flera år. Ett kännetecken för husbock är snyliga, ovala flyghål, cirka 5-8 mm stora, som den lämnar efter sig. I gångarna där larverna lever lämnar de också efter sig ett ljust borrmjöl, men även det kan vara svårt att upptäcka då de skickligt packar under det. Den vuxna husbocken är cirka 7-21 mm lång och larverna kan leva i träet i upp till 10 år.

Bli av med husbock

Om du tror att ditt hus har angripits av husbockar kan man bekämpa larverna genom att ta bort det angripna träet och bränna det. Du bör även kontakta ditt försäkringsbolag eller ett saneringsföretag.

Hästmyran – Nordens termiter

Bild: Lennart Falk/Anticimex

Hästmyror äter allt och lever i skogar i hela Sverige. Utomhus bor hästmyran gärna i stubbar och stockar medan de inomhus bygger bo i dolt konstruktionsvirke, som till exempel golvbjälklag – allra helst barrträdsvirke. Det angripna trädet kan då bli helt urholkat. Oftast jobbar hästmyran på natten men det händer att de är framme på dagen med. Om du märker av flera större myror i huset kan det vara just hästmyror. De sägs vara Europas största myra och kan bli upp till 2 cm långa, drottningarna är störst.

Vanliga tecken på hästmyra

Du vet att ditt hus är angripet av hästmyror om du hittar små spånhögar inomhus – även kringvandrande stora myror kan vara hästmyror. Det kan också vara så att du hittar döda myror inomhus, eller hör ett rassel i väggar eller golv.

Bli av med hästmyra

Har man väl fått hästmyror är det viktigt att hitta deras bo för att bli av med dem helt. Rödcederolja är ett gammalt husmorsknep mot hästmyror. Du kan också kontakta ditt försäkringsbolag för hjälp med sanering och eventuella reparationer i konstruktionen.

Silverfisk – tecken på fukt i hemmet?

Bild: Lennart Falk/Anticimex

Nattsmyg, silvermal, silverpil – silverfisken har många namn som den främst fått av sitt utseende och sitt sätt att glida fram. I Sverige finns det två arter, silverfisk och ugnssmyg. Ofta hittar du den i badrummet eller köket och de är egentligen helt ofarliga. Däremot kan silverfisken vara ett tecken på fuktskada i ditt hem – särskilt om de tycks bli fler och fler och du hittar dem på ”ovanliga” ställen i hemmet, till exempel i sovrummet eller vardagsrummet. Silverfiskar trivs nämligen i riktigt fuktiga miljöer, så många silverfiskar hemma kan vara en indikation på för hög luftfuktighet. De blir cirka 10-15 mm stora.

Bli av med silverfisk

Det finns speciella klisterfällor som är utformade för att fånga in just silverfiskar. Det ska även vara effektivt att spraya rödcederolja längs golvlisterna i rummet. Renhållning är också viktigt för att hålla silverfiskarna bort. Håll också rummet torrt och täta springor och spickor.

Husspindlar – svåra att bli av med

Bild: Kajsa Mellbrand

En av de spindlar som trivs väldigt bra inomhus här i Sverige är husspindeln, som dessutom blir väldigt stora. Det finns två olika arter av husspindeln: större husspindel (Eratigena atrica), som kan bli upp till 18 mm, och mindre husspindel (Tegenaria domestica), som kan bli upp till 10 mm. Båda trivs främst inomhus men större husspindel kan också trivas utomhus nära inpå huset. Spindlarna är egentligen inte farliga för människor, men de kan bitas – vilket ibland kan leda till en lätt rodnad eller i värsta fall större utslag.

Bli av med spindlar

Det är inga skadedjur och de är ganska svåra att bli av med, men det är enklaste är att fånga in dem och släppa ut dem. Det är också svårt att förebygga spindlar hemma men ett sätt är att hålla rent och torrt.

Pälsänger – äter tyg och hår

Bild: Lennart Falk/Anticimex

Pälsängrar är små skalbaggar, bara en halv centimeter långa som du lätt kan känna igen på deras ovala form och svartbruna färg med en till två tydliga ljusa prickar. Pälsängrar kan komma utifrån genom att flyga in i huset, där de sedan lägger ägg som kläcks till små larver med gulbruna borst. Pälsängrar som bor inomhus äter gärna tyger – främst ylle, päls och skinn, men de kan också äta hår från pälsdjur eller människor.

Vanliga tecken på pälsängrar

Små, små hål i kläderna och andra textilier. Du kan även hitta tomma larvskal inomhus.

Bli av med pälsängrar

Det går ofta att bli av med pälsängrar på egen hand, men det krävs en del. Det är viktigt att tömma alla utrymmen, till exempel om du hittat dem i en garderob bör du tömma den från kläder och textilier och dammsuga noggrant även i springor och sprickor. Skaka sedan av och tvätta sedan kläderna varmt (minst 60 grader) eller frys ner dem i några dagar till cirka 18 minusgrader.

Mjölbaggar – baggar i skafferiet

Bild: Lennart Falk/Anticimex

Det finns fyra olika mjölbaggar som är vanliga i Sverige, men det vanligaste är den svartbruna mjölbaggen. Den är svartbrun och tycker om att äta skafferivaror som mjöl, pasta, fågelfrön och liknande. Det är också därför du ofta kan hitta mjölbaggarna i just skafferiet.

Vanliga tecken på mjölbaggar

Det allra första stadiet är gula små larver som finns i till exempel mjölpåsen, då de enkelt kan ta sig in i även stänga förpackningar. Larverna kan vara väldigt svåra att se men de avger en skarp lukt.

Bli av med mjölbaggar

Töm skåp och lådor på allt innehåll och rengör noggrant hyllorna. Dammsug gärna och släng sedan dammsugarpåsen. Alla angripna matvaror slänger du sedan i väl förseglade förpackningar. Lätt angripna varor kan frysas i en frysbox i en vecka eller värmas till mer än 55 grader i mer än en timme. Om du har väldigt mycket mjölbaggar som är svåra att bli av med är det bästa att kontakta försäkrings- eller saneringsbolag

Tvestjärt – kan krypa in i ditt öra?

Bild: Lennart Falk/Anticimex

Det är lätt att känna igen en tvestjärt på sin långa, smala och svartbruna kropp med den karaktäristiska stjärten som den kan nypas med. Tvestjärtar äter i princip allt – från växter (döda som levande) och mindre insekter, skadedjur och spindlar. Den kan innebära problem i trädgården där den gillar att gnaga på växterna. De gillar att vistas på trånga och mörka platser och är mest aktiv på natten.

Kanske har du hört en historia om tvestjärtar som kryper in i öronen och kanske till och med knipsar av trumhinnan? Det har förstås rapporterats fall där tvestjärtar krypit in i öronen på folk (ofta när de finns i närheten av där man sover), men det är egentligen en myt. Däremot kallas den ibland för öronmask.

Bli av med tvestjärtar

Det finns flera olika bekämpningsmedel mot tvestjärtar men de kan även fångas in med hjälp av fällor – det finns flera olika som man kan göra själv, till exempel med blomkrukor fyllda med träull som placeras upp och ned, eller en bit wellpapp som du rullar ihop och fuktar.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar