Lusitanon är en av de äldsta hästraserna

Lusitanon är en av de äldsta hästraserna och delar samma ursprung som andalusiern. Rasens kroppsbyggnad är väl lämpad för tjurfäktningsringen.


Lusitano en uråldrig hästras

Lusitanon är en portugisisk häst som är nära besläktad med den spanska andalusiern. Både lusitanon och andalusiern kallas för iberiska hästar då de utvecklades på den iberiska halvön. Området är välkänt för sina krigshästar som är väl lämpade för användning vid aktiviteter som dressyr, vid krig, och för tjurfäktning. Lusitanon är atletisk och elegant. Hästentusiaster älskar rasen för dess intelligens, tillgivenhet och mod.

Några av lusitanons egenskaper

Dessa är några av lusitanons särdrag som du kommer älska:

  • Lusitanon är en varmblodig häst som har egenskaper både av en varmblodig och en kallblodig häst. Rasen är snabb och smidig, och har ett milt temperament. Dessa egenskaper gör lusitanon passande även för ägare och ryttare med måttlig erfarenhet.
  • Lusitanon anses vara en hälsosam ras då det inte finns några för rasen specifika kända sjukdomar. Ägare rekommenderas att låta en veterinär se över hästen regelbundet för att bibehålla dess hälsa.
  • Hästen är mångsidig och kan utföra aktiviteter och uppgifter såsom dressyr, distansritt och fritidsridning, hoppning, mounted games och kapplöpning.

Lusitanohästarnas ursprung och utveckling

Portugal kallades ursprungligen för Lusitania av romarna, vilket gav hästrasen sitt namn. Lusitanon är nära besläktad med den spanska andalusiern då båda raser uppstod och utvecklades på den iberiska halvön. Forskning har visat att hästarna redan existerade på iberiska halvön så tidigt som 20 000 f.v.t. År 800 f.v.t. var regionen populär tack vare sina krigshästar. Under år 711 e.v.t. när muslimerna invaderade regionen tog de med sig berberhästar som avlades med de lokala hästarna. Resultatet av aveln var hästar som blev populära vid användning i strider, vid dressyr, och vid tjurfäktning. Dessa hästar ansågs ha överlägsna kvaliteter jämfört med de ursprungliga iberiska hästarna. Upptäcksresanden introducerade sedan hästrasen i USA. Rasen kallades för iberisk krigshäst och anses vara lusitanons förfader. Hästen föredrogs vid strider och slagfält och blev populär vid de stora ridskolorna i Europa. 

Trots att lusitanon främst avlas i Portugal och Brasilien, kan hästen ännu ses i andra länder såsom Australien, USA, Storbritannien, Sydafrika och i flera delar av Eurioa.

Lusitanons egenskaper

Lusitanons päls kommer vanligtvis i färger som skimmel, brun eller fux. De kan även komma enfärgade i svart, black och palomino. Lusitanon är mellan 154 och 162 cm hög. Huvudet är smalt, välproportionerat och något konvex i profilen. Nacken är väldefinierad, tjock och välvd. Bogarna är muskulösa och sluttande, bringan är bred och djup, medan ruggen är kort och stark. Rasens kors är runt och sluttande och leder ner till en lågt sittande svans. Benen är muskulösa och stadiga. Lusitanon är känd för att vara kraftfull, intelligent och villig.

Lusitanons förfäder användes vid klassisk dressyr, körning och tjurfäktning. Men idag kan man se lusitanon vid flera populära internationella event vilka inkluderar kombinerade körtävlingar, olympisk dressyr, och tjurfäktning till häst.

Vad gäller hästens hälsa är de kända för att vara friska. Men på grund av rasens pälsfärg tenderar de att få ett hudproblem som kallas melanom. Denna sjukdom är vanlig bland hästar med ljus päls då de saknar pigment i huden. Ägare och uppfödare rekommenderas att kontrollera hästens hud för att upptäcka knölar, i synnerhet i områden där hästens päls är tunn.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar