Maine coon är en mycket populär familjekatt

Maine coon är en av de mest populära husdjuren i världen. Katten är av en stor ras som även har stora muskler och ben. Maine coon är vänlig, söt och nyfiken. Det är en katt som tycker om familjeliv men som inte är lika krävande som vissa andra kattraser. Katten kan komma överens med alla, andra husdjur som katter och hundar inkluderat. Denna egenskap gör den perfekt för alla familjer. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om kattrasen maine coon.


Maine coon, en vänlig och rar katt

Denna milda jätte, maine coon, är en av de kattraser som kan komma överens med nästan alla, barn och besökare inkluderat. Den är vänlig och rar och tycker om att lära känna sin omgivning. Den är mycket tillgiven med sin familj men vet hur den ska hantera sina ägares uppmärksamhet. Katten klarar av att ägaren är upptagen med annat så länge som den får ägarens uppmärksamhet efteråt. Katten har en tendens att följa efter sina ägare och övervaka allt de gör.

Maine coon kommunicerar genom ett ljud som liknar ett kvittrande mer än ett traditionellt jamande. De är anpassningsbara vad gäller hemmiljö vilket gör att de kan bo både i lägenhet och i stort hus.

Några av maine coons egenskaper

  • Regelbunden skötsel av pälsen rekommenderas för att hålla maine coons päls frisk och i fin form. Att borsta pälsen kan även stimulera kattens blodcirkulation.
  • De fäller konstant så förbered dig på att dammsuga ofta.
  • Man känner till att katten kan drabbas av hälsoproblem och andra åkommor.
  • Maine coon är känd för att vara tystlåten.
  • De kräver endast måttligt med uppmärksamhet. Ägare rekommenderas spendera tid med katten genom interaktiva lekar och motion för att hålla katten fysiskt och mentalt stimulerad.

Maine coons historia

Det finns många historier kring maine coons ursprung. Vissa skojar om att katten är en korsning mellan katt och tvättbjörn, vilket förstås är biologiskt omöjligt då de tillhör helt olika arter. Vissa tror att maine coon är en rakt nedstigande ättling av Marie Antoinettes katter vilka skickades till delstaten Maine vid hennes flyktförsök från Frankrike. Tyvärr nådde endast katterna Maine och Marie Antoinette avrättades vid giljotinen år 1793 efter att ha anklagats för högförräderi av revolutionstribunalen. Den mest troliga förklaringen är dock att rasen är ett resultat av korsningar mellan korthåriga huskatter och långhåriga utländska katter som kom med sjömän hem som souvenirer. Maine coon värdesattes högt av lantbruksarbetare, i synnerhet för sin talang vad gäller jakt av möss, råttor och andra skadedjur.

Kattens namn, maine coon, myntades år 1861. Idag räknas maine coon som den tredje mest registrerade rasen av Cat Fanciers Association.

Maine coons temperament

Maine coon är i regel rar och vänlig. Den är även nyfiken på sin omgivning precis som andra kattraser. Katten är mycket tillgiven med sin familj men kan hantera när familjen eller ägaren sysslar med något annat en stund. De kan även komma väl överens med andra husdjur så som andra katter och hundar.

Maine coon kan lämnas ensam hemma, men inte för en längre period. Se till att katten har något att göra när den lämnas ensam en stund, så som interaktiva och kluriga leksaker. Detta kan stimulera katten psykiskt och mentalt.

De kommunicerar med sina människor genom ett flertal ljud så som jamande, kurrande, och kvittrande ljud. Förutom den verbala kommunikationen kommunicerar katten även genom kroppsspråk för att tala om för sin människa vad den behöver eller vill ha. Ibland är en enkel svepning med huvudet mot ditt ben ett sätt att kommunicera och påminna dig om hur speciell du är för katten.

Katten kan även anpassa sig till alla hemmiljöer och klimat vilket gör dem till mångsidiga husdjur för alla sorters hem och alla sorters familjer.

Maine coons hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan kattras som helt kan maine coon drabbas av hälsoproblem av både genetisk eller icke genetisk natur. Ägare rekommenderas vara medvetna om dessa åkommor så att de kan förhindras, behandlas eller botas skulle de uppstå:

  • Höftledsdysplasi
  • Hypertrofisk kardiomyopati
  • Polycystisk njursjukdom
  • Spinal muskelatrofi

Det är alltid en god idé att be om friskhetsbevis innan du adopterar eller köper en kattunge för att vara säker på dess tillstånd. Ibland kan även kattungens föräldrars medicinska historia visa på om katten har några genetiska sjukdomar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar