Maine coon är en mycket populär familjekatt

Maine coon är en av de mest populära husdjuren i världen. Katten är av en stor ras som även har stora muskler och ben. Maine coon är vänlig, söt och nyfiken. Det är en katt som tycker om familjeliv men som inte är lika krävande som vissa andra kattraser. Katten kan komma överens med alla, andra husdjur som katter och hundar inkluderat. Denna egenskap gör den perfekt för alla familjer. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kommer intressera dig om kattrasen maine coon.

Maine coon, en vänlig och rar katt

Denna milda jätte, maine coon, är en av de kattraser som kan komma överens med nästan alla, barn och besökare inkluderat. Den är vänlig och rar och tycker om att lära känna sin omgivning. Den är mycket tillgiven med sin familj men vet hur den ska hantera sina ägares uppmärksamhet. Katten klarar av att ägaren är upptagen med annat så länge som den får ägarens uppmärksamhet efteråt. Katten har en tendens att följa efter sina ägare och övervaka allt de gör.

Maine coon kommunicerar genom ett ljud som liknar ett kvittrande mer än ett traditionellt jamande. De är anpassningsbara vad gäller hemmiljö vilket gör att de kan bo både i lägenhet och i stort hus.

Några av maine coons egenskaper

  • Regelbunden skötsel av pälsen rekommenderas för att hålla maine coons päls frisk och i fin form. Att borsta pälsen kan även stimulera kattens blodcirkulation.
  • De fäller konstant så förbered dig på att dammsuga ofta.
  • Man känner till att katten kan drabbas av hälsoproblem och andra åkommor.
  • Maine coon är känd för att vara tystlåten.
  • De kräver endast måttligt med uppmärksamhet. Ägare rekommenderas spendera tid med katten genom interaktiva lekar och motion för att hålla katten fysiskt och mentalt stimulerad.

Maine coons historia

Det finns många historier kring maine coons ursprung. Vissa skojar om att katten är en korsning mellan katt och tvättbjörn, vilket förstås är biologiskt omöjligt då de tillhör helt olika arter. Vissa tror att maine coon är en rakt nedstigande ättling av Marie Antoinettes katter vilka skickades till delstaten Maine vid hennes flyktförsök från Frankrike. Tyvärr nådde endast katterna Maine och Marie Antoinette avrättades vid giljotinen år 1793 efter att ha anklagats för högförräderi av revolutionstribunalen. Den mest troliga förklaringen är dock att rasen är ett resultat av korsningar mellan korthåriga huskatter och långhåriga utländska katter som kom med sjömän hem som souvenirer. Maine coon värdesattes högt av lantbruksarbetare, i synnerhet för sin talang vad gäller jakt av möss, råttor och andra skadedjur.

Kattens namn, maine coon, myntades år 1861. Idag räknas maine coon som den tredje mest registrerade rasen av Cat Fanciers Association.

Maine coons temperament

Maine coon är i regel rar och vänlig. Den är även nyfiken på sin omgivning precis som andra kattraser. Katten är mycket tillgiven med sin familj men kan hantera när familjen eller ägaren sysslar med något annat en stund. De kan även komma väl överens med andra husdjur så som andra katter och hundar.

Maine coon kan lämnas ensam hemma, men inte för en längre period. Se till att katten har något att göra när den lämnas ensam en stund, så som interaktiva och kluriga leksaker. Detta kan stimulera katten psykiskt och mentalt.

De kommunicerar med sina människor genom ett flertal ljud så som jamande, kurrande, och kvittrande ljud. Förutom den verbala kommunikationen kommunicerar katten även genom kroppsspråk för att tala om för sin människa vad den behöver eller vill ha. Ibland är en enkel svepning med huvudet mot ditt ben ett sätt att kommunicera och påminna dig om hur speciell du är för katten.

Katten kan även anpassa sig till alla hemmiljöer och klimat vilket gör dem till mångsidiga husdjur för alla sorters hem och alla sorters familjer.

Maine coons hälsa och hälsorelaterade frågor

Precis som vilken annan kattras som helt kan maine coon drabbas av hälsoproblem av både genetisk eller icke genetisk natur. Ägare rekommenderas vara medvetna om dessa åkommor så att de kan förhindras, behandlas eller botas skulle de uppstå:

  • Höftledsdysplasi
  • Hypertrofisk kardiomyopati
  • Polycystisk njursjukdom
  • Spinal muskelatrofi

Det är alltid en god idé att be om friskhetsbevis innan du adopterar eller köper en kattunge för att vara säker på dess tillstånd. Ibland kan även kattungens föräldrars medicinska historia visa på om katten har några genetiska sjukdomar.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar